Home » The Levellers – 013 (Tilburg) 10/06/2018

The Levellers – 013 (Tilburg) 10/06/2018

door Maurice Tonies
325 views 5 minuten leestijd

De Britse formatie The Levellers viert dit jaar hun 30-jarig jubileum. Voor deze gelegenheid nam de band het album We The Collective op, waarbij hun bestaande repertoire in een akoestische jas zijn gegoten. In de Abbey Road-studio’s werden The Levellers vergezeld door een ware strijkers-sectie, waardoor de nummers een echte make-over hebben gekregen. En wat is er mooier dan deze nieuwe versies aan het publiek voor te stellen? Een uitverkochte Jupilerzaal van 013 wacht dan ook in spanning af!
Het betreft vandaag een semi-seated show, waardoor er in de kleine zaal in Tilburg heel wat rijen met stoelen staan opgesteld. De bezoekers die dan ook op tijd aanwezig zijn zien allereerst Ginger Wildheart het podium betreden. De zanger heeft al een behoorlijke muzikale carrière achter de rug en vandaag komt hij als duo ten tonele. De zanger probeert wat flauwe grappen uit in de Jupilerzaal, waarna hij nummers uit zijn muzikale oeuvre speelt, waarbij we verschillende stijlen voorbij horen komen. Ginger Wildheart combineert country, folk, roots en rock, waardoor er altijd wel iets bijzit wat het publiek aanspreekt. Om de sound wat voller te doen klinken loopt er echter een bandje mee, waarop extra muziek klinkt en dit maakt het helaas wat minder interessant. Kennelijk heeft het duo niet voldoende in hun mars om het publiek te kunnen vermaken. Het lijkt dan ook meer op een duo wat het prima in een Irish-pub zou doen, maar voor een uitverkochte Jupilerzaal moet je toch echt wat meer in je mars hebben.
Het verschil is dan ook direct hoorbaar als het de beurt is aan The Levellers. Het podium van de Jupilerzaal is bezaaid met instrumenten en als het collectief het podium betreedt lijkt alles direct op zijn plek te vallen. The Levellers trappen af met Exodus en weten het publiek meteen stil te krijgen. Men kijkt dan ook aandachtig naar de jubilarissen, die hun bekende nummers op een totaal nieuwe wijze ten gehore brengen. Op de achtergrond van het podium staat een mooie stellage, waarop de bandnaam groots te lezen valt. Deze wordt mooi belicht, evenals de muzikanten op het podium. The Levellers brachten de afgelopen 30 jaar heel wat albums uit, waardoor de heren heel wat keuzes hebben gehad om een mooie setlist samen te stellen. Dat wil echter niet zeggen dat de mannen hebben stilgezeten. Voor het eerder genoemde akoestische album We The Collective zijn ook een paar nieuwe nummers geschreven, waaronder Drug Bust McGee wat vandaag ook op de setlist prijkt.
The Levellers worden vandaag ook vergezeld door een strijkerssectie, waardoor de akoestische versies extra glans krijgen. Ook zijn de heren goed bij stem en doordat de nummers van The Levellers akoestisch worden uitgevoerd hoor je ook wat de zangers werkelijk in huis hebben. Het is overigens ook wel prettig dat er meerdere zangers in The Levellers zitten, waardoor de mannen regelmatig de hoofdrollen met elkaar wisselen. Het collectief zet een mooie show neer en zachtjes hoor je soms het publiek wat meezingen, maar vooral de stilte regeert. The Levellers zijn dan ook onder de indruk van de stiltes en als ze dan ook even het woord richten tot de bezoekers van de Jupilerzaal laat men even van zich horen door vervolgens weer braaf te luisteren naar de Britse formatie.
Een show zoals deze zou overigens ook in een klein theater kunnen plaatsvinden, maar dan heeft niemand de mogelijkheid om tussendoor naar de bar te lopen. Zelfs aan de bar is het vrij stil en durft bijna niemand aan de uitgestalde lul-niet-lolly’s te komen. Het nieuwe wapenfeit om bezoekers stil te laten houden tijdens concerten is vandaag overbodig. Om de sfeer er iets meer in te krijgen zou het misschien zelfs wenselijker zijn als er iets harder meegezongen zou worden. Het is wel heel clean en rustig in de Jupilerzaal. Het publiek is dankbaar en tussen de nummers door laat men dit wel horen door luid te applaudisseren. Vooral de nummers van de albums Levelling The Land en Zeitgeist worden enthousiast onthaald. Dat kan ook niet anders, want de grootste hit One Way komt van een van deze twee albums en hiermee wordt de reguliere set afgesloten. Bij het horen van One Way kunnen bezoekers dan ook niet meer stil blijven zitten en staand gaat iedereen uit zijn dak.
The Levellers keren vervolgens vrij snel terug op het podium en verzoeken de bezoekers om lekker te blijven staan. Er zitten nog twee nummers in het vat, waaronder de grote hit Fifteen Years. De 013 mag zich nogmaals laten horen en als Just The One heeft geklonken zit het verjaardagsfeestje van The Levellers erop. The Levellers hebben vanavond laten zien dat ze weldegelijk uit een ander vaatje kunnen tappen en er een schitterende avond van hebben gemaakt. Lang zullen ze leven!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00