Home » The Paladins – 013 (Tilburg) 25/02/2016

The Paladins – 013 (Tilburg) 25/02/2016

door Patrick Spruytenburg
228 views 3 minuten leestijd

The Paladins: een band die zeker in de rockabilly scene een grote bekendheid geniet, maar die het lukt om best wel onopgemerkt te blijven. De band is nooit in het shownieuws met schandalen, uitspattingen, grootheidswaanzin enzovoorts. Hun naam duikt gewoonweg met regelmaat op in de agenda’s van de diverse concertzalen. En meer dan dat heeft de band niet nodig om volle zalen te trekken: hun optredens spreken gewoon voor zich. En dat is eigenlijk ook weer precies mijn verwachting voor vanavond…
ragtime wranglers @ 013 - foto patrick spruytenburg - 008Ragtime Wranglers mogen de spits afbijten: een 3-mans formatie die een half uur durende instrumentale set ten gehore brengt. Opvallend is het laid-back tempo van de band: liefhebbers van de muziek kunnen vooraan bij het podium van het optreden genieten, mensen die eigenlijk voor The Paladins komen kunnen achteraan bij de bar een biertje pakken met een relaxed muziekje ‘op de achtergrond’. En dat is eigenlijk precies wat er gebeurt.
Persoonlijk kies ik er voor om toch voor het optreden te gaan, omdat het gewoon zo lekker klinkt…
De roots van The Paladins liggen in de jaren 80, en hoewel de bandnaam vaak in een zin met rockabilly genoemd wordt, liggen de roots wel degelijk in de rock ’n roll. Dat dit niet meteen voor de hand liggend is, komt omdat de sound van de band doorspekt is met voornamelijk blues & jazz, maar ook country is er in hoorbaar. Deze mengelmoes van stijlen zorgt er voor dat de band een heel eigen en lekkere toegankelijke sound heeft waarbij stil staan moeilijk is. Hoewel ik hierbij wel een kanttekening maak dat een studio album of een live optreden van deze band een wereld van verschil is. Nee, geen negatief woord over wat de heren in de studio afleveren, maar de muziek komt pas echt tot leven als dit trio live voor je staat!
paladins @ 013 - foto patrick spruytenburg - 007Bij de opkomst wordt er eerst een woord tot het publiek gericht door zanger / gitarist Dave. (Gespeeld) verward vraagt hij wat voor dag het eigenlijk is, en beloofd het publiek dat ze krijgen waar ze voor komen. Waarna het gedaan is met het gepraat en een begin gemaakt wordt met een anderhalf uur durende setlist. Bij aanvang stond er geen “uitverkocht” op het programma van de 013 te lezen, maar een blik in de zaal geeft aan dat er niet zo heel veel mensen meer bij kunnen.
Tja, wat valt er eigenlijk van een optreden te zeggen als de band lekker op dreef is en volgens verwachting een top live performance neerzet die gretig door het publiek geconsumeerd wordt? Waar het aantal mobieltjes in de lucht zwaar onder het gemiddelde blijft en de aandacht niet op gesprekken maar op de band gevestigd is? Waar de headliner niet een toevallige ontdekking is die eventjes in de spotlights staat maar waar bezoekers echt voor een band met muzikale ballast komt? Meer van dit soort avonden graag! Dit is genieten voor liefhebbers…


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00