Home » The Slyde – Awakening

The Slyde – Awakening

door Maurice van der Zalm
164 views 2 minuten leestijd

In 2017 maakte de wereld reeds kennis met het Canadese The Slyde (voorheen bekend als Slyde) met de EP Back Again. 2018 is het jaar echter dat de band een volledig album op de markt brengt. Het album Awakening is opgebouwd uit tien composities waarin The Slyde op een volwassen manier muziek maakt die als progressief betiteld kan worden.
Behalve door de soort muziek heeft dit zeker te maken met het stemgeluid van Nathan Da Silva. Aan de andere kant hebben de composities op Awakening een ontwapenend karakter waardoor een jong publiek zich aangetrokken zou kunnen voelen door composities als bijvoorbeeld Divide, In Silence en These Wars. Een soort progressieve poprock dus die vanuit Canada de wereld zou kunnen veroveren. Het tempo in These Wars is prettig en aanstekelijk en de melodielijn is vrij gemakkelijk te volgen. Halverwege weet The Slyde met het gitaarspel van Nathan de aandacht flink te vestigen op een wat meer krachtig geluid waarmee het gevoel zich meer richting de progressieve rock verplaatst.
De progressieve kant komt sterk terug in composities als Walk With Me, Fading, Join The Parade en Awakening. Op vele fronten is te horen dat een band als Rush tot de verbeelding moet spreken van The Slyde. Qua spanningsopbouw, zang en melodie past de composities Awakening in het proggenre.
Ook in So Blind blijft dit van toepassing. Het tempo ligt wat hoger en Nathan soleert op een manier die uitstekend past binnen het geluid van de compositie. Er is daarbij regelmatig sprake van een prettige stijlwisseling.
Afsluiter Back Again is binnen het algehele beeld dat ik heb van Awakening een beetje de vreemde eend in de bijt. Een vreemde eend die wel goed valt en uitstekend past op het album. Hoewel sterk progressief van aard is dit dan ook de compositie die heel goed bij een jonger publiek aansluit. Vooral in Back Again wordt de samenzang sterk neergezet en komt ook het toetsenspel van Sarah Westbrook mooi tot zijn recht. De repeterende tekst gebouwd op het afwijkende ritmespel van drummer Brendan Soares vragen gewoon de aandacht op.
Awakening is een bijzonder album van deze veelbelovende band. Het ‘dubbeltje’ kan beide kanten oprollen in het geval van The Slyde. Zowel een (jong) poprocklievend publiek alsmede een progrockpubliek zouden de muziek van The Slyde kunnen omarmen. De toekomst zal moeten uitmaken welke kant The Slyde zich zou kunnen gaan ontwikkelen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00