Home » Vengeance – Crystal eye

Vengeance – Crystal eye

door Arjen de Graaf
233 views 2 minuten leestijd

Eind jaren 80 was Vengeance de Nederlandse trots op hardrockgebied. We have ways to make you rock (1986), Take it or leave it (1987) en Arabia (1989) zijn stuk voor stuk uitstekende albums die de tand des tijds prima hebben doorstaan. Ook op het podium was de band een klasse apart. Onder aanvoering van zanger Leon Goewie werden de zalen platgespeeld en staat mij persoonlijk het optreden op het Dynamo Open Air Festival in 1986 (toen op de parkeerplaats naast Dynamo) nog helder voor de geest.
Nog altijd weet Goewie niet van ophouden. Met Crystal eye voegt hij weer een nieuw hoofdstuk toe aan het Vengeance verhaal. Dit keer is het echter geen volledige Nederlandse aangelegenheid. De ritmesectie bestaat namelijk uit bassist Chris Glen (o.a Michael Schenker Group) en drummer Chris Slade (o.a. AC/DC). Niet de minsten. Bovendien kon Goewie ook rekenen op internationale medewerking van o.a. Michael Voss (tevens producer van het album), Keri Kelli (Alice Cooper) en voormalig Black Sabbath zanger Tony Martin. Timo Somers is te horen op gitaar als ook zijn vader Jan die begin vorig jaar onverwacht kwam te overlijden en sinds Arabia deel uitmaakte van Vengeance.
Het resultaat mag er zijn al heeft het album wel een aantal luisterbeurten nodig om op zijn plek te vallen. De oude Vengeance sound is in een aantal nummers nog altijd volop aanwezig maar uiteraard gaan Goewie en de zijnen ook met de tijd mee en heeft Crystal eye een moderne sound. Qua stem is Goewie na 30 jaar zingen niet meer de powerhouse die hij vroeger was, toch klinkt hij in een aantal nummers nog altijd ouderwets goed zoals is te horen in Shock me now. Bovendien zingt hij met zijn hele ziel en zaligheid en heeft hij een gedrevenheid waar veel zangers een puntje aan kunnen zuigen.
Beste nummers zijn opener Me and you, Barbeque, het uitstekende titelnummer (geschreven door voormalig Vengeance gitarist Arjen Lucassen) en het mooie Missing waarin Goewie echt geweldig zingt. Het album wordt afgesloten met Jan’s end piece, de laatste gitaarsolo van Jan Somers. Het geeft Crystal eye toch iets speciaals. Prettige bijkomstigheid is dat alle nummers op het album wel eens heel erg goed zouden kunnen werken op het podium en nog veel beter tot hun recht kunnen komen dan in de studio. Meer info over Vengeance en Crystal eye in het interview met Leon Goewie elders op de Rockportaal site.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00