Home » Vleddermos – Worshippers Of The Unholy Gather Under The Full Moon

Vleddermos – Worshippers Of The Unholy Gather Under The Full Moon

door Filip van der Linden
192 views 2 minuten leestijd

Vleddermos. Het is geen vertaling en zelfs geen dialect, maar een eigen verbastering van het woord vleermuis. Wel een coole bandnaam voor een Nederlands duo-studioproject. Vleddermos specialiseert zich naar eigen zeggen in ‘80s horror black metal en die vlag dekt inderdaad het grootste deel van de lading. Hun jongste album heet Worshippers Of The Unholy Gather Under The Full Moon.
De nadruk ligt op het gebruik van een onheilspellend orgelgeluid zoals we dat zouden moeten herkennen uit vintage horrorfilms. Daaraan koppelt dit Nederlandse duo dan nog wat samples en screams en (soms vaag en dan weer duidelijk) drumwerk. Nog dieper verstopt in de geluidsmix zitten er nog wat dronerige baslijnen en misschien zelfs gitaren, al durf ik dat laatste niet met zekerheid verkondigen.
Inzake onheilspellende orgeltjes zijn die van Vleddermos dan wel meesters in hun vak, dat is duidelijk. Dat geluid zit dan ook telkens heel prominent vooraan in de mix, als alternatief voor de gitaren. In de screams, het huilen en het krijsen, het vocale dus, zijn ze een stukje minder efficiënt en minder origineel, maar het lukt ze wel om daarmee elke keer een net iets andere sfeer neer te zetten. Als geheel klinkt dit album een beetje rommelig en vooral lo-fi, maar misschien was dat wel net de bedoeling.
Hoe dieper je afdaalt in de trip van Vleddermos, hoe extravaganter het wordt, met uitstapjes naar avantgarde en experiment, als een haperende kruising tussen T.O.M.B. en The Monolith Deathcult. Zelfs naar blackmetalnormen zit er weinig herkenbare organische structuur in de composities en dat is een element dat toch heel wat mensen zullen missen om echt een connectie te maken met deze muziek. De songtitels bieden evenmin enige houvast, al is daar duidelijk wel wat tijd aan besteed.
Vleddermos is voer voor blackmetal- en horrorfans die van zichzelf vinden dat ze wel wat kunnen hebben. Voorts is het een uitgelezen soundtrack om je irritante buren mee op stang te jagen.
https://vleddermos.bandcamp.com/

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00