Home » Vök – Altstadt (Eindhoven) 11/03/2016

Vök – Altstadt (Eindhoven) 11/03/2016

door Patrick Spruytenburg
138 views 3 minuten leestijd

Ik bestempel mijzelf als iemand met een brede muzieksmaak die voor veel genres openstaat. Uiteraard heb ik mijn grenzen, en onder andere elektronische muziek is iets waar ik normaal gesproken nou niet bepaald warm voor kan lopen. Toch weet ik dat een van de twee bands van vanavond voor 100% op ‘muziek uit een computer’ leunt. Maar de toevallige ontmoeting met de band tijdens Dutch Design Week maakt dat ik mij er vanavond op verheug om ze weer te zien.
cut_ - foto patrick spruytenburg - 010CUT_ (cutunderscore) is een Amsterdams duo bestaande uit Sebastiaan en Belle. Wat mij de vorige keer opviel aan hun performance is dat hun act, die instrumentaal gezien 100% digitaal is, zo lekker catchy en muzikaal klinkt. Zweverigheid en lekker in het gehoor liggende beats worden aangevuld door de aangenaam helder klinkende vocalen van Belle. Bedienden ze zich vorige keer nog van een beamer die allerlei zwart/witte patronen frontaal op de band projecteerde, ditmaal staat er een hoeveelheid licht achterop het podium opgesteld die richting publiek straalt. Aangevuld met een flinke portie rook geeft dit een mysterieus schouwspel van silhouetten en lichtstralen.
De band geeft aan al een aantal concerten met Vök gedaan te hebben tijdens hun Nederlands gedeelte van de tour, en blijkt oprecht verrast door de flink volgelopen Altstad waar blijkt dat de bezoekers niet voor een biertje maar duidelijk voor de bands gekomen zijn. Ze laten zich lekker meeslepen door de afwisselende set eigen werk maar ook een verbeterde (mijn mening dan) eigen interpretatie van het nummer Papaoutai van Stromae.
vok - foto patrick spruytenburg - 011Een opvallend korte ombouwtijd later is het uit IJsland afkomstige kwartet Vök aan de beurt. Hun muziek is het beste te omschrijven als dromerige Indie Pop. Melodieuze zang, ondersteund door gitaar en weemoedige elektronica. Met regelmaat aangevuld door saxofoon. Deze smeltkroes van instrumenten (ook de drummer speelt op een half electronische drumkit) wordt door de band echter op een heerlijke manier gebruikt voor een set van een uur met meeslepende nummers. Waarin ‘meeslepend’ heel ruim geinterpreteerd moet worden: van ballads tot de wat snellere nummers: nummer na nummer wordt je door de band bij het handje genomen voor een muzikale reis van een uur. Met een opvallende afwezigheid van te veel afleidend gepraat tussendoor.
Waar de act van CUT_ nog op een flinke dosis visuele ondersteuning leunt, is dit bij Vök precies tegenovergesteld. De band speelt, that’s it. Geen wervelende podiumact, die ook alleen maar afleidend gewerkt zou hebben. Dit is zo’n band die het in het donker bij een paar kaarsjes ook goed gedaan zou hebben. Misschien zelfs nog wel beter. Dat velen dit met mij eens zijn blijkt uit het feit dat het einde van de setlist niet zonder meer geaccepteerd wordt: zonder een toegift laat men de band niet gaan. En terecht!
Vanavond valt onder het ‘lichting’ concept: een samenwerkingsverband tussen de Effenaar en de Altstadt, waarin de programmeurs van beiden op zoek gaan naar de pareltjes van de kleinere festivals in het indie, rock, elektronika en synthpop genre. Vanavond had ik niet willen missen, ik ben benieuwd wat vervolgavonden in petto hebben…


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00