Home » Vortex Surfer – Skypusher

Vortex Surfer – Skypusher

door pim@rockportaal.nl
187 views 2 minuten leestijd


Op 6 december kwam het debuutalbum Skypusher uit van de Limburgse band Vortex Surfer. Opgenomen in de Tomster studio in Kerkrade is het niet meer dan logisch dat deze drie heren in de finale stonden van de Pinkpop contest Nu of Nooit vorig jaar. Grunge, noise, postrock, van alle markten zijn deze drie heren thuis.
Na de EP Feel The Flow uit 2011 werd zes jaar later de single Choices uitgebracht, een nummer waarbij de vier bandleden van Sonic Youth goedkeurend zouden knikken. Zo’n merkwaardig leeg refrein en in de coupletten een lekker tempo  geluidsmuur van gitaren is heerlijk tegendraads. Vortex Surfer heeft een geluid dat zich ergens bevindt tussen de alternatieve muziek uit de jaren 90 en post- en progrock. Ik hoor invloeden van Sonic Youth, Soundgarden, Pearl Jam en af en toe komen de dromerige melodieën van The Verve voorbij.
Er hangt een kleine zweem van grunge en noise over de nummers heen en soms verschuift dat naar een sfeer die meer dromerig en cinematisch is. Bijvoorbeeld als zanger/gitarist Loek de eerste keer skypusher fluistert waarna de muziek beelden creëert die doen denken aan vergezichten als op de albumcover. Assassination of Ann doet me aan Pearl Jam denken en single Choices aan Sonic Youth, maar het zijn alleen de omrandingen van de nummers die dat gloomy grunge sfeertje of die experimentele noise bevatten. Van mij mag die omranding wel dikker.
Conclusie: Vortex Surfer is een band met veel talent en ideeën. Ik heb het idee dat ze op Skypusher misschien niet alles hebben laten horen wat ze in huis hebben, maar dat komt wel. In die tussentijd is dit een fijne plaat voor iedere grunge, alternatieve rock of prog fan.
Op een schaal van 1 tot 10:
8,5

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00