Home » While She Sleeps – You Are We

While She Sleeps – You Are We

door Maurice van der Zalm
125 views 4 minuten leestijd

Tien jaar en springlevend. Dat gaat niet altijd vanzelf. Na het album Brainwashed zijn er in het leven van de heren van While She Sleeps uit Sheffield de nodige dingen gebeurd. Zanger Lawrence ‘Loz’ Taylor kreeg tijdens de opnames van Brainwashed te maken met een operatie aan zijn stembanden. Dat is allemaal goed gekomen.
Ondertussen werd een oud warenhuis in het centrum van Sheffield omgebouwd tot een studio waar While She Sleeps, maar ook andere bands hun creativiteit optimaal kunnen ontplooien. Voor You Are We heeft de band de stoute schoenen aangetrokken en, kijkend naar de toekomst, is naar eigen zeggen totaal onafhankelijk geworden met het idee dat wanneer je wilt dat zaken goed lopen je ze ook zelf moet doen. Promotioneel kun je ze echter vinden bij Arising Empire/Nuclear Blast.
Eén ding is zeker. De band viert zijn tiende verjaardag en de heren zijn een stuk ouder en wijzer geworden, maar van enige slijtage of vermoeidheid is op het nieuwe album niets te merken. De muziek op You Are We is energiek en een en al gretigheid, waarbij ze zowel een jong als een wat ouder publiek kunnen inspireren. Over het algemeen zou de stijl van While She Sleeps omschreven mogen worden als metalcore voor jong-adolescenten, maar wel met een volwassen geluid en dito productie. Daarbij is het geluid erg consistent en biedt de band een stijl die kracht en melodie perfect weet te verbinden. Die verbinding is belangrijk voor de band. Voor de video van Hurricane heeft de band fans opgeroepen om mee te werken aan het eindproduct. De afstand tussen artiest en fans is ridiculeus, volgens gitarist Sean Long. Beide kunnen niet bestaan zonder elkaar, dus de titel You Are We is treffend. Een boodschap die bands als Y & T en Bury Tomorrow ook uitdragen. Een band dus die bruggen bouwt en dat komt zeker ook tekstueel terug in Empire Of Silence. Geïnspireerd door de problemen in de wereld lijkt dit een geslaagde interpretatie van de huidige maatschappij. While She Sleeps beschrijft in de compositie het gevoel dat zij ervaren wanneer ze om zich heen kijken. Empire Of Silence ligt gemakkelijk in het gehoor en is fraai opgebouwd met mooie wisselingen in intensiteit. Mijn aandacht wordt tekstueel echter getrokken door de terugkerende zin: “We built a wall, where there should have been bridges”. De spijker op de welbekende kop zou ik zo zeggen.
Composities die net als Empire Of Silence een breed publiek zouden kunnen aanspreken zijn single Hurricane en Settle Down Society. Bij deze composities wordt het gangbare wel gekruid met venijnige ingrediënten.
Wat me zeer bevalt op alle composities op You Are We is het uitstekende drumwerk van Adam Savage. Opvallend is dat in Revolt. Revolt is gezegend met prettig en strak drumwerk, maar ook titelnummer You Are We heeft dat uiterst energieke en opzwepende drumgeluid dat uiterst goed geplaatst is door de compositie. Daarmee wordt een stevige basis gecreëerd, waarin breakdowns en gitaartechnische explosies het werk verder mogen afmaken.
Dat bruggen bouwen in muzikale landschappen komt voor mij extra tot uitdrukking Steal The Sun. Rapachtige invloeden liggen gebed in een verzengend landschap waar harmonische stukken in de luwte ontluiken. Live zou dit wel eens een heel aantrekkelijke compositie kunnen zijn. Maar ook de mix van agressieve nietsontziende razernij en stevige harmonieën in Feel, In Another Now en Wide Awake maakt iets in me los. Wide Awake begint bijna lieflijk bij aanvang maar barst al gauw stevig uit zijn voegen. Er wordt sterk gewerkt met variatie in intensiteit en contrasten in emotionele ontladingen. Uitersten die  misschien in Silence Speaks nog meer tot zijn recht komen. De hard-hitting riffs worden hier door While She Sleeps gecombineerd met ‘ooooh’- achtige koortjes in een zigzagweg met stijlen.
Tot slot gaan alle remmen nog even stevig los naar het einde van het album. Civil Isolation klinkt als de Ramones wanneer zij metalcore zouden spelen. Een mooi voorbeeld van stuiterende, versnellende, genietende, groovende en krachtige impulsen die kenmerkend zijn voor het geluid van While She Sleeps. Een band die zegt wat het doet en doet wat het zegt. Een prachtig ideaal in een krachtig metalcorejasje.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00