Home » You're Crazy – het lezen waard

You're Crazy – het lezen waard

door Jochem van der Steen
7,5K views 3 minuten leestijd

Er is een diepe verbintenis tussen harde muziek en geestelijke gezondheid. Ik schreef er al eerder een column over. Toen ik op Facebook een bericht vond van Craig Lucas die op zoek was naar reviews over zijn boek over geestelijke gezondheid en punkrock, was ik dan ook meteen geïnteresseerd.
Craig stelde een boek samen vol persoonlijke verhalen, You’re Crazy Volume Two (ja, het vervolg op You’re Crazy Volume One wat ik nog niet heb gelezen) van mensen in de punkrock wereld, die op een andere manier te maken hebben gehad met verslaving, trauma en problemen met hun geestelijke gezondheid. Soms gaat het om een persoon die in een punkband speelt, vaak om iemand die gewoon een fan is van punkrock.
Sommige verhalen zijn moeilijk te lezen vanwege het gitzwarte karakter van wat de schrijver meegemaakt heeft. Vooral de verhalen waarbij geestelijke en fysieke mishandeling door partners en hulpverleners een rol spelen, gaven me de rillingen.
Het is knap hoe alle schrijvers die een bijdrage leverden zo goed hun verhaal hebben weten uit een te zetten, gezien het feit dat het merendeel geen schrijver is normaal gesproken. Ook de openheid ten aanzien van  hun problemen, zwaktes, dromen en teleurstellingen verdient hulde.
Wat het boek heel goed duidelijk maakt, is dat de punkrock wereld een wereld is voor verschoppelingen en rebellen. Zij worden niet wie ze zijn door de punkscene, maar die scene is een toevlucht voor hen die anders zijn dan wat de massa wil dat ze zijn. Een thuishaven, een plek waar ze welkom zijn en begrepen worden. Een bron van kracht in moeilijke tijden.
Deze verhalen laten zien wat er schuilgaat achter de ogenschijnlijk harde buitenkant van de punkrockers. In die zin is het niet alleen boek waarin andere punkrockers zich zullen herkennen en troost in kunnen vinden, het is ook een boek wat interessant is voor mensen die zich meer willen verdiepen in de mensen om hen heen.
Waar Craig in zijn You’re Crazy reeks verhalen van anderen verzamelt, schrijft hij in The Craig Lewis Guide To Surviving the Impossible over zijn eigen pad naar mentaal geluk. Hij heeft dit pad uitgewerkt in een soort werkboek dat een fijne weg kan zijn naar het verbeteren van je eigen mentale gezondheid. Het is direct, makkelijk geschreven en praktisch.
Beide boeken wisten mij  echt  te boeien en lezen het fijnst met een lekkere  punk rock playlist op de achtergrond.
 
Als je ze zelf wilt lezen kun je de boeken hier vinden…
 

The Craig Lewis Guide to Surviving the Impossible

“You’re Crazy” Volume Two – First-Hand Accounts of Surviving Trauma, Addiction & Mental Health from within the Punk Rock Scene

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00