Home » 10cc – Oosterpoort (Groningen) 14/03/2018

10cc – Oosterpoort (Groningen) 14/03/2018

door Rob Jacquet
361 views 4 minuten leestijd

Veel mensen staan er niet bij stil, maar deze band heeft een grote stempel gedrukt op de geschiedenis van de popmuziek en hadden wereld hits die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gedraaid en bijna iedereen kent. We hebben het natuurlijk over 10cc, de band van Eric Stewart, Lol Creme, Kevin Godley en natuurlijk Graham Gouldman. Graham is niet alleen de man achter 10cc, maar ook een singer songwriter die voor vele andere bands hits heeft geschreven. Denk aan Bus stop van the Hollies en No Milk Today van Herman’s Hermits. Niet voor niets kreeg hij in 2015 een BMI-Award voor zijn prestaties en trekt hij met 10cc nog steeds uitverkochte zalen. Eric, Lol en Kevin, hebben de band inmiddels verlaten en maakt alléén Graham Gouldman nog deel uit van de oorspronkelijke band.
Vandaag treedt 10cc op in de Oosterpoort in Groningen. En ofschoon dit concert niet is uitverkocht, zitten er toch iets meer dan 1000 mensen in de zaal, waar er 1200 in kunnen. Toch best vol met bijna allemaal veertigers die al zoekend naar hun stoelnummer een plek zoeken. Op stoelnummer inderdaad, want het optreden vindt plaats in de grote zaal met alléén geplaceerde zitplaatsen. Mijn stoelnummer was ergens bovenaan op het balkon, maar had geen zin om vandaar uit mijn foto’s te maken. Even nagevraagd en (bij uitzondering) mocht ik de eerste drie nummers tussen de paden in de benedenzaal fotograferen maar (op verzoek) niet voor het publiek staan. Met deze garantie van mijn kant, liet de bewaking mij helemaal vrij en kon ik gaan zitten op een lege stoel naast de geluidsman. De geluidsman, daar kom ik nog op terug.
Een vrij lange intro begint als de lichten in de zaal rond 20.30 uur langzaam uitgaan en de mensen direct worden geconfronteerd met hun grootste hit Wallstreet Shuffle. Een hele reeds hits worden in snel tempo gespeeld zoals Life Is a Minestrone, Good Morning Judge en Silly Love (als echte rockers). In het begin oogt het wat robotachtig, maar na een paar nummers komen ze los en zie je het enthousiasme er vanaf stralen. Het publiek komt wat traag op gang. Maar moet er bij zeggen dat zittend kijkend naar een concert toch veel anders is dan staand. Je ziet ook weinig mensen die met hun mobiel aan het filmen zijn.
Feel the Benefit is een lang nummer dat begint met een gave solo van Rick Fenn (gitaar) en loopt langzaam over in een soort rockopera met mooie overgangen en laten de bandleden zien dat ze live behoorlijk uit de voeten komen. Vooral Lian Hornal toont aan een veelzijdig muziekkant te zijn door tijdens de overgangen van muziekinstrument te wisselen en zowel percussions, keyboard als gitaar te spelen. De geluidsman swingt er ondertussen op los. O ja, de geluidsman.
Het klinkt allemaal uitstekend en ontdek je dat je zit te kijken naar een band waarvan velen zeggen dat ze zonder Eric Steward en Lol Creme niet echt meer zijn. Maar als je ziet wat op het podium staat. Rick Fenn (gitaar, zang) en Paul Burgess (drums), zijn zij toch muziekkanten die vanaf het begin bij 10cc betrokken zijn geweest. Doe daar Lian Hornal (percussions, keyboard, gitaar en zang) bij die de hoge tonen van de bekende 10cc platen goed weergeeft en Keith Hayman (keyboard, gitaar, zang) die het geluid compleet maakt, moet al gauw toegeven dat deze 10cc niet voor de oude onderdoet. Graham Gouldman (bas) is met zijn leeftijd van net over de 70,  nog altijd vol energie.
Dat is ook de geluidsman die naast mij zit. Als een dirigent speelt hij met zijn knoppen en schuifjes op zijn mengtafel en zwaait hij met zijn handen omhoog of omlaag op het ritme van de drums en het licht. Al swingend werkt hij zijn setje af en ik denk vaak een swingende agent die in Los Angeles het verkeer aan het regelen is.
Zoals gezegd worden alle grote hits gespeeld en natuurlijk horen daar het schitterende meerstemmige I’m Not In Love en het ritmische Dreadlock Holliday ook bij. Het laatste nummer is tevens ook het eind van de show. Tijd dus voor de toegiften. Als eerste hun eerste hit Donna dat a capella wordt gezongen en tot slot de hit waar iedereen op staat te wachten …inderdaad, Rubber Bullets dat direct ook het hoogtepunt van hun 90 minuten durende show is.
Trouwens, over hoogtepunt gesproken. Ga eens op Google zoeken waar de naam 10cc (al is het een gerucht) vandaan komt..


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00