Home » John Mayer – Heineken Music Hall (Amsterdam) 23/10/2013

John Mayer – Heineken Music Hall (Amsterdam) 23/10/2013

door Maurice Tonies
326 views 4 minuten leestijd

John Mayer TourGeplaagd door ziekte moest John Mayer eerder een tour annuleren. Nu is dit gelukkig allemaal achter de rug en is hij op pad met zijn “Born and Raised-tour”. Toentertijd moest hij gedwongen zijn optredens in de Heineken Music Hall annuleren, maar nu is de gitaarvirtuoos terug in Amsterdam. Na een dag eerder al in de Ziggo Dome gespeeld te hebben pakt hij het nu wat kleiner aan. De Heineken Music Hall is daarvoor de perfecte locatie. Hierin zou het allemaal intiemer moeten klinken. Rockportaal is dan ook erg nieuwsgierig wat er te wachten staat.
Als we binnenkomen horen we nog net twee nummers van voorprogramma Gabrielle Aplin. De zaal is vandaag al bijtijds geopend en Gabrielle Aplin mocht dan ook redelijk vroeg aantreden. Voor bezoekers die van verderaf hebben moeten komen, zoals bij ons het geval is, hebben dan ook het optreden nagenoeg helemaal moeten missen. Wel zien we een volgepakte Heineken Music Hall die klaar is voor een mooie avond en er hangt een goede sfeer. Deze wordt versterkt als na een flinke pauze de lichten doven en het concert begint….
John Mayer is natuurlijk al een aantal jaren actief in de muziekscene en heeft al een behoorlijk aantal albums uitgebracht. Een gevarieerde setlist maken moet dan ook geen probleem zijn. Wie op internet al gespeurd heeft ziet dat elke avond anders kan uitpakken. Er zit geen vaste volgorde in zoals een heel aantal artiesten wel doen tijdens hun tour. Vanavond opent hij met “Wildfire” van zijn nieuwste album “Paradise Valley”. Vanaf dat moment is het smullen geblazen. Het geluid klinkt schitterend en wat John Mayer en zijn flinke band, compleet met achtergrondvocalen laat horen is fenomenaal. De gitaarvirtuoos is het wachten meer dan waard geweest en laat het publiek genieten van nummers uit heel het oeuvre. Na een paar nummer moet de pers het voorste vak verlaten en John lijkt enigszins opgelucht. Hij ziet een meisje in het publiek met een rode bandana. Zijn eigen bandana hangt aan zijn broek, maar hij zegt dat hij blij is dat de fotografen weg zijn en hij nu kan doen waar hij zin in heeft. Binnen no time heeft hij dan ook een bandana om zijn hoofd.
Dit is wat hem siert. John Mayer speelt niet alleen mooie nummers, maar maakt ook met regelmaat contact met het publiek. Of het nu gaat om het signeren van een gitaaronderdeel, het spelen van een verzoeknummer of gewoon verhalen vertellen, de zanger is beleefd en welbespraakt. Echter draait het wel om de muziek vanavond en de bezoekers hoeven niet te klagen. Uit volle borst wordt er met de recente hit “Paper Doll” meegezongen en zit publiekslieveling “Vultures” al vroeg in de set. Echter zien we ook dat het wat rommelt op het podium. Er is wat mis en na een tijdje krijgen we ook de mededelingen dat er een storing is waar aan gewerkt moet worden. De show wordt even stilgezet voor tien minuten. Het publiek vindt het wel prima. Liever dat het mankement wordt opgelost dan dit ten koste gaat van het optreden.
De show gaat vervolgens ook door alsof er niets gebeurd is. John Mayer laat horen dat hij een genadeloos goede gitarist is als hij in zijn eentje “Neon” speelt. Niet veel later wordt er vanuit het publiek geroepen hoe het met zijn vriendin Katy Perry gaat. Glimlachend roept hij “goed” en speelt vervolgens op verzoek “Heartbreak Warfare”. Er is een mooie wisselwerking vanavond. Dit geldt ook voor de band waarmee hij op tour is. Wat een goede muzikanten heeft hij om zich heen. Tussen de nummers door wordt veel gecommuniceerd, alsof er na elk nummer nog kort wordt vergaderd over het volgende nummer. Soms lijkt het wat lang te duren, maar het hindert gelukkig niet te veel. Daarvoor komt er te veel moois voorbij. Hij is overigens goed bewust in welke plaats hij speelt, want de inhoudelijke tekst van “Who Says” is geen onbekend begrip voor de hoofdstad. Zo balanceert John Mayer in zijn set tussen bijna alle albums en is er sporadisch nog ruimte voor nog een cover. Tom Petty’s “Free Fallin’” wordt door het publiek zeer gewaardeerd en hij sluit de set af met “Queen of California”, waar hij de dag ervoor nog mee opende in de Ziggo Dome.
Helemaal over is het concert vanavond nog niet. Onder luid applaus komt de band nog eenmaal terug. Niet om zomaar even nog ’n nummertje te spelen, maar om weergaloos af te sluiten met “Gravity”. De Amerikaan bewijst voor de allerlaatste maal waarom hij zo’n geweldige gitarist is. Eerder vertelde hij vanavond nog hoe vaak hij vroeger wel niet urenlang heeft geoefend en gerepeteerd had en we zien wel hoe dat zich nu uitbetaalt. Zijn gitaar ligt op de grond en nog weet hij het instrument probleemloos te bespelen. We hebben vanavond dan ook een rasmuzikant in topvorm gezien. Een memorabele avond die niet snel zal worden vergeten!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00