Home » Metal Female Voices Fest – Oktoberhallen (Wieze) 20/10/2013

Metal Female Voices Fest – Oktoberhallen (Wieze) 20/10/2013

door Wendy Steenmans
191 views 7 minuten leestijd

De Oktoberhallen ziet weer zwart van de mensen, met een enkel wit shirtje ertussen, als we binnen komen op de zondag. Er zijn al een aantal bands die we hebben gemist, echter zijn we wel op tijd voor Cadaveria.
De band laat een combinatie van death en trash metal horen met erg fijne tempowisselingen. Hierbij laat Cadaveria (de zangeres in kwestie, waarvan de echte naam een mysterie is) zowel grunts als cleane zang horen. Het album Horror Metal is dit jaar uitgebracht waar ze een aantal nummers van laten horen. De set is een behoorlijk stuk harder dan alles wat we tot nu toe hebben mogen horen en dit wordt door het publiek gedeeltelijk gewaardeerd.
crimfall-20131020-006Crimfall staat vervolgens op het podium. Deze van oorsprong Finse folk metal band zet een behoorlijk lekker geluid neer. De band combineert folk met black metal en staan prachtig gekleed op het podium, alsof ze net uit een groot viking gevecht komen. Dit inclusief het een en ’t ander aan bloed… Helena, de zangeres heeft een behoorlijk fors stem geluid en de combinatie met de grunts van Mikko werken uitstekend. De expressie van de twee is een genot om naar te kijken en is van begin tot eind erg leuk om te zien en te horen.

Stream Of Passion
is de derde band die we meepikken. Het is alweer even geleden dat we deze band live gezien hebben. Het blijft een leuke band om live bezig te zien. Johan, die streamofpassion-20131020-013ook wel The Flying Dutchman genoemd wordt, laat uiteraard zijn wel bekende springkunsten zien en regelmatig is hij dus met de voeten van de grond te vinden. Marcela vind het gaaf om het podium te delen met alle geweldige zangeressen die op het podium staan vandaag. Het is dan ook niet niks te weten dat straks niemand minder dan Tarja op het podium zal staan. Marcela is goed bij stem zoals altijd. De band wind er geen doekjes om en speelt een no nonsens set. Vol gas en geen middenweg! Stream Of Passion laat ook weten dat hun nieuwe cd in de maak is en dat ze blij zijn dat de campagne die ze hebben gehad zoveel geld had op gebracht. Dat alles was allemaal te denken aan de trouwe fans. Dat is dus iets moois om naar uit te kijken. De set is veel te snel voorbij en voor je er erg in hebt is het alweer tijd voor de volgende artieste.
De volgende band op de lineup is Anneke van Giersbergen. Het betreft hier Anneke van Giersbergen met haar huidige band. Ze heeft er gezien de enorme lach op haar gezicht enorm zin in en vertelt het publiek dat ze hier voor het eerst op het podium staat in Wieze. De eerste paar nummers doen behoorlijk pop achtig aan, met een rock ondertoontje. We lopen tijdens de set even naar buiten om wat voor de inwendige mens te scoren en zijn nog net op tijd terug binnen om de klassieker Strange Machines uit haar tijd bij The Gathering nog mee te krijgen. Het nummer klinkt als vanouds en velen zingen het mee.
revamp-20131020-021Even een kleine ombouw van het podium voor de volgende band. Al snel is op de backdrop het hart te zien wat op de cd hoes staat van ReVamp’s Wild Card. ReVamp zagen we voor het eerst een paar jaar geleden op Appelpop. De nummers klonken toen al erg goed en benieuwd ben ik dan ook naar de set die ze nu gaan neerzetten. Floor en haar mannen trakteert ons op een set zoals we dat van Floor mogen verwachten. Strak gespeelde en met vlagen complexe metal. Floor is een show dame en dat laat ze ook zien. Het publiek wind ze zo met gemak om haar vingers. De nieuwe nummers worden ook goed ontvangen en worden ook luidkeels meegezongen. Rondzwiepende haren zijn het gevolg van de up tempo set die we horen. De grunts die Floor meer voor haar rekening neemt dan eerder haalt ze vanuit haar tenen. Hier kan ik alleen maar respect voor hebben want ze klinken alsof ze een bouwvakker van twee bij twee meter in haar broekzak heeft zitten. Dat ze die techniek nu goed onder de knie heeft is duidelijk. Na een uur speeltijd is dit feestje afgelopen. Lang hoeven we Floor niet te missen want op Facebook had Floor ons een duet met Tarja belooft.
Wederom wordt het podium omgebouwd en klaar gemaakt voor niemand minder dan Tarja. Tarja bracht kort geleden een nieuw album uit genaamd Colours In The Dark. Een videoclip van het nummer Victim Of Ritual was ook al te vinden op internet. Wanneer Tarja het podium op komt zie ik hier en daar in het publiek al een traantje weggepinkt worden. Het is tarja-20131020-026duidelijk dat deze dame haar charisma nog steeds niet kwijt is. Ze maakt met haar stem bij menig bezoeker allerlei emoties los. Dat ze nog steeds even geliefd is bij de bezoekers is dan ook duidelijk te zien. Spandoeken zijn hier en daar in het publiek te zien die van alle uithoeken van de wereld komen. De set bestaat uit ouder werk en nieuw werk. Zelfs nummers uit haar Nightwish tijdperk mogen niet ontbreken. Het blijft magisch om deze dame te horen zingen. Meters hoge kippenvel staan op mijn armen gedurende de hele set. Het valt ook op dat de band meer onderdeel is geworden van Tarja als band. Een paar jaar geleden was dit echter anders op MFVF. Toen werd de setting meer neergezet als Tarja en haar band. De getalenteerde muzikanten kregen weinig ruimte om op de voorgrond te treden. Top om te zien dat dit nu wel kan. Fijn te zien is dat het drumstel van Mike Terrana niet helemaal achteraan op het podium staat maar vooraan op het podium. Mike maakt zijn eigen show op zijn drumstel wat je zeker niet wil missen door helemaal te verdwijnen in de rook achteraan op het podium. Verdwijnen doet hij zeker niet en opvallen al evenmin. Het is zeker geen straf om deze beste man aan het werk te zien. Als een echt beest ramt hij op het drumstel en lijkt onvermoeibaar. Voor een drumsolo lijkt echter geen ruimte in de set. Tenminste, niet zoals we die van Mike gewend zijn. Jammer! Dat is nou net waar menig bezoeker naar uitkijkt want het hoort in een show van Tarja. Als laatste nummer is er dan het lang verwachte duet met Floor Jansen. Het nummer Over The Hills And far Away doet het nog steeds goed live. Een schitterend mooi duet wat perfect samen gezongen wordt. Als je niet beter weet zou je haast gaan denken dat deze dames niets anders doen dan samen op te treden. Een beter nummer om deze dag en festival af te sluiten had ik me niet kunnen bedenken.
Moe maar voldaan van een super weekend vol met female fronted metal bands verlaten we de Oktoberhallen. Het was een weekend met oude bekende en nieuwe ontdekkingen. Metal Female Voices Fest 2013 is een feit! Met grote dank aan de organisatie van het festival voor weer een geweldige editie. Tot volgend jaar!
Metal Female Voices Fest zal volgend jaar plaats vinden op 17, 18 en 19 oktober 2014. Tot dan!
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00