Home » Harmonize: We werken al aan de opvolger van Warrior In The Night

Harmonize: We werken al aan de opvolger van Warrior In The Night

door Filip van der Linden
244 views 6 minuten leestijd

Harmonize bracht eerder dit jaar met Warrior In The Night een fijn debuutalbum uit met een leuke mix van power en heavy metal in een originele fantasy-setting. Dat eerste album smaakt naar meer en daarom gingen we eens polsen hoe goed het loopt in dit coronajaar voor een ambitieuze metalband uit Cyprus, een land niet groter dan een gemiddelde stad in Nederland. Ze hebben zelfs lof voor een Nederlandse band, zo blijkt.
Hoe gaat het in Cyprus? Is de situatie daar te vergelijken met die in Nederland?
Harmonize: Economisch is het moeilijk in ons land. Wij zijn sterk afhankelijk van het toerisme en dat gaat nu heel moeilijk. Onze regering heeft een reeks maatregelen ingevoerd met een avondklok, een mondmaskerplicht die altijd geldt en social distancing. Artiesten en bands hebben het eveneens heel moeilijk in deze viruscrisis. Maar waar een wil is, is een weg. We blijven gemotiveerd bezig met de promotie van ons album en we proberen productief te zijn.
Zonder het virus zou Harmonize vast wel concerten spelen ter promotie van Warrior In the Night?
Dat is moeilijk in te schatten, maar dat zou wel leuk geweest zijn. De situatie is wat ze is. Wij zitten niet de hele tijd na te denken over ‘wat als’-vragen.  We houden onze blik op de toekomst en in die toekomst komen er vast wel weer concerten.
Waarom duurde het zo lang om Warrior In The Night op te nemen?
De band bestaat reeds sinds 2012 en dan is het inderdaad best lang wachten op een debuutalbum. We hebben heel wat personeelswissels gehad. Bandleden waren soms te jong, gingen in het buitenland studeren of werken of moesten hun dienstplicht vervullen. Toen we in 2018 een vaste bezetting hadden en begonnen aan de opnames, voelden we dat het nog niet helemaal juist zat in de band. Er waren meningsverschillen over keuzes bij de opnames, terwijl we een album wilden opnemen waar iedereen achter stond. Daarom wisselden we van opnamestudio en producer en dan nog waren er bandleden die de rol moesten lossen. Toen Sozos als laatste bij de band kwam, pastte de puzzle plots mooi in elkaar en konden de opnames afgewerkt worden. Vanaf toen voelde alles goed aan, alsof het oplossen van al die voorgaande problemen en het vele werk eindelijk eindelijk begonnen te renderen. Het was een lang proces en financieel een opgave, maar we zouden het op geen andere manier hebben willen doen.
De spoken word-bijdrage in accent-vrij Engels van actrice Nicolina Papas op het einde van het album is bijzonder. Hoe is dat gegaan?
Dat gesproken stuk is essentieel voor ons. We willen dat de luisteraar het hele verhaal meekrijgt over onze krijger, van wie hij is en waar hij is. Onze muziek is opgebouwd rond dat concept en dat verhaal. Met het gesproken deel in de outro kan de luisteraar de puzzle van het hele concept leggen. We plaatsten dat deel op het einde omdat het ook het begin vormt voor onze volgende albums. Die zullen voortbouwen op het verhaal van die krijger, en zo begrijpt iedereen de situatie en de personages. Nicolina is de partner van onze gitarist George en ze hebben samen die tekst geschreven die zij ingesproken heeft. Ze is vooral een goede vriendin en crew member van de band. Ze volgt ons al langer dan dat sommige leden in de band zitten.

Hoe zijn de reacties op het album?
We kregen bijzonder veel reacties en reviews en we zijn heel blij met hoe ons album ontvangen werd.  Uiteraard is het niet mogelijk om een album te maken dat echt iedereen leuk vindt en soms zijn we wat verbaasd over hoe ons album, ons concept, ons geluid, … geanalyseerd en ontleed wordt. Zelfs de ietwat negatieve commentaren bestuderen we, want die zorgen net dat er wat discussie komt over ons album. Maar over het algemeen zijn de reacties goed.
Jullie warrior kan je niet vastpinnen op een historische plaats of een tijdsbalk. Waarom kozen jullie voor een universeel verhaal?
Leuk dat je dat opmerkt. Wij willen ons eigen fantasy-verhaal schrijven, zonder gebonden te zijn aan iets dat al bestaat. We willen ook een verhaal schrijven dat elke luisteraar dan weer op zijn eigen manier kan invullen. Wij voelen ons emotioneel verbonden met dit verhaal. Het verhaal op zich inspireert ons en voedt ons creatieve proces. We halen ook inspiratie uit fantasy-boeken als The Eye Of The World en Lord Of The Rings, uit films, uit kunstwerken, zowat overal, …
Welke bands hebben jullie geïnspireerd voor de muziek?
Zowel muzikaal als inzake thema’s kijken we naar Amon Amarth, Iced Earth, Behemoth en Blind Guardian. Zij hebben onze sound beïnvloed, maar we kijken ook op naar hun vakmanschap en hun aanpak van alles wat naast de muziek gebeurt.
Hoe groot is de metal-scene in Cyprus?
Die vraag krijgen we wel vaker en we voelen er ons zeker niet door beledigd. De metal community in Cyprus is heel klein omdat we maar een klein eiland zijn. Toch zijn er best wel best wel wat bands die het goed doen, zoals Blynd (death metal), Mirror (heavy metal) en Temple of Evil (black metal). In die laatste speelt onze drummer Harris Peratikas. Sozos Michael zat eerder bij de Amerikaanse band Helion Prime. De groep metalfans in Cyprus is niet groot, maar er is wel veel support. Eén van onze mooiste momenten tot dusver was toen de lokale fans een track van ons al zingend inzetten nog voor wij die begonnen spelen. En toen was ons album nog niet eens uit. Voor zo’n trouwe fans zijn we heel dankbaar.
Kennen jullie een paar Nederlandse bands?
Toen Picture in 2018 naar Cyprus kwam voor het Power of The Night Festival, stonden wij eveneens op dat podium. Het was fantastisch om die band aan het werk te zien. Ze hebben toen een geweldige show neergezet, hoewel het maar een klein festival is.
Winter’s Verge is één van de weinige Cypriotische bands die voet aan wal krijgt op het Europese vasteland. Gaat Harmonize dezelfde weg op?
Harmonize heeft zijn eigen ambities en we willen niet in de voetsporen van iemand anders stappen. We hopen dat onze zoektocht ook eindigt bij een Europees label en misschien als support op een tournee van een Europese band, maar we houden alle mogelijkheden open.
Is Griekenland voor jullie de eerste logische stap in een Europese doorbraak?  
We delen alvast dezelfde taal. En we houden van de Griekse metal scene en al onze brothers and sisters die we daar kennen.
Als tijd en misschien vooral geld geen beperking zijn, op welk festival staat Harmonize dan binnenkort?
Zonder beperkingen gaan we voor het hoogst haalbare: Wacken in Duitsland, Hellfest in Frankrijk en Bloodstock in de UK.
Wat staat er op het programma voor Harmonize in 2021?
We zijn al nieuw material aan het schrijven en daar zullen we volgend jaar mee doorgaan. Als de coronacrisis achter de rug is, zouden we graag ons album live gaan promoten in Cyprus en daarbuiten. Misschien wel in Nederland, dat zou heel mooi zijn.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00