Home » Alestorm – Main Stage (Den Bosch) 29/01/2023

Alestorm – Main Stage (Den Bosch) 29/01/2023

door Maurice Tonies
1,1K views 7 minuten leestijd

Carnaval moet in het zuiden nog gaan beginnen, maar de bezoekers aan de Main Stage in Den Bosch hebben de verkleedkist alvast gevonden. Terwijl er een gure wind rondom deze nieuwe evenementenzaal giert staan veel vrolijke fans uitgedost in een veelal piratenoutfit vrolijk te wachten. De reden? Alestorm komt de Main Stage op zijn kop zetten!

Concertorganisator Loud Noise en Main Stage in Den Bosch hebben de handen ineengeslagen en met grote regelmaat proberen ze leuke bands te strikken voor deze nieuwe concertlocatie. Main Stage, een zaal naast de Brabanthallen wil zich gaan profileren als de evenementenzaal van het zuiden en gezien de grote aantallen bezoekers die in de rij staan wil het aardig lukken. Voor veel bezoekers is een bezoekje aan Den Bosch ook veel aanlokkelijker dan een reis naar de grote zalen in de hoofdstad.

Terwijl we ons na binnenkomst een weg banen tussen de “Jack Sparrows”, de opblaaszwaarden en piraten met een papegaai op de schouder is het al bijna tijd voor de eerste act van deze avond. Met een avondvullend programma is er genoeg om naar uit te kijken en vandaag mag Captain Yarrface samen met zijn band Rumahoy het piratenfeestje gaan openen. De techniek was er kennelijk nog niet helemaal klaar voor, want tijdens opener Cowboys Of The Sea blijken de podiumlichten nog niet te werken. We horen Rumahoy spelen, maar de formatie zien is een tweede. Bezoekers pakken hun telefoon erbij en schijnen allemaal richting het podium, wat op zich wel een mooi plaatje oplevert. Gelukkig herpakt de techniek zich en zien we frontman Captain Yarrface het podium op en neer denderen en het publiek verwennen met vrolijke klanken. De eerste piratenmetal en verwijzingen zijn een feit. Schatten, feesten, rum en piratenschepen, ja het is al meteen aan in Den Bosch. Rumahoy is een zeer lachwekkende act. Zeker als hij aankondigt een nummer in de stijl van Aqua te gaan spelen. De lachers heeft hij alvast mee, het feestje is begonnen.

Na een snelle ombouw is het aan Wind Rose om dit piratenavondje alleen naar een volgend niveau te tillen. De Italianen hebben het ook zeer goed naar hun zin in Den Bosch en dat is zeer begrijpelijk. Het publiek is uitzinnig en wil wel eens zien wat de zogenaamde dwergen vandaag allemaal in petto hebben. Nadat we eerder vandaag al nummers over piraten hebben gehoord gaat het nu even over een andere boeg. Wind Rose heeft komische teksten over mijnen, graven en dwergen overgoten met een powermetalsausje en doet dit alles zeer vermakelijk. Daarnaast heeft Wind Rose een keyboardspeler in dienst, waardoor we ook eens wat anders horen dan puur wat gitaarwerk. Wind Rose heeft schijnbaar geoefend op het uitspreken van de plaats waar ze vandaag staan, want na bijna elk nummer schreeuwen ze “Den Bosch”! Er is vandaag genoeg te zien op het podium, de bandleden zijn in diverse outfits te aanschouwen en ook zorgen ze met hun muziek ervoor dat de eerste crowdsurfers over het publiek gaan. Ook gaan de vuisten de lucht in en is het soms ook vrij gemakkelijk om mee te zingen op hun muziek. Vooral als publieksfavoriet en tevens afsluiter Diggy Diggy Hole klinkt en iedereen de songtitel meebrult en deze vervolgens de rest van de avond niet meer uit het hoofd krijgt… “ I am a dwarf and I’m digging a hole, Diggy diggy hole, diggy diggy hole” Hadden we al genoemd dat het feestje echt aan was…?

Hoe serieus dienen we de lineup van vandaag eigenlijk te nemen. We begonnen met piraten, kregen daarna een dwergencollectief te zien en nu krijgen we net-niet actiehelden Gloryhammer op het podium van Den Bosch te zien. Niet alleen de bezoekers hebben de verkleedkist gevonden. Gloryhammer is zo’n band die op de diverse albums hele avonturen beleeft, waarbij ook de powermetal de boventoon voert. Alvorens we Gloryhammer mogen aanschouwen wordt het zangtalent van Den Bosch uitgetest. Delilah klinkt door deze grote zaal en we zien zelfs Tom Jones op het podium staan. Het is weliswaar een kartonnen bord, maar iedereen zingt luidkeels deze klassieker mee. Daarna duiken we in de wereld van eenhoorns, andere dimensies, zwaarden, missies en avonturen. Aan fantasie geen gebrek bij Gloryhammer en aan muzikaal talent evenmin. De band is in vorm, speelt een stevige pot metal en zorgt ervoor dat er menig moshpit ontstaat in Den Bosch. Oja.. het scanderen van de plaatsnaam ontbreekt ook niet bij Gloryhammer. Hebben alle bands vandaag backstage zitten oefenen? Gloryhammer grossiert in de nodige variatie. Zo klinkt halverwege zelfs de muziek van Also Sprach Zarathustra, waarna het avontuur met Keeper Of The Celestial Flame Of Abernethy weer verder gaat. De feestvreugde blijft zich voortzetten in de zaal, al menigmaal wordt de naam van Hoots gescandeerd en dat kan maar één ding beteken, het is tijd voor het nummer Hootsforce. Het publiek gaat uit hun dak, de opblaaszwaarden vliegen door de lucht. Natuurlijk moeten we het niet allemaal even serieus nemen qua inhoud, maar wat spelen ze allemaal lekkere sets vandaag in de Main Stage.

Terwijl we op het podium allerlei grote opblaasbadeendjes op het podium zien verschijnen klinkt muziek van Queen door de grote zaal in Den Bosch. De keeltjes zijn goed gesmeerd, de grote bekers bier vinden gretig aftrek en dan is het simpelweg nog makkelijker meezingen. De DJ van dienst heeft het zich gemakkelijk gemaakt, de een na andere Queen-klassieker klinkt en de zaal wordt nog meer opgewarmd, hoezeer dit nog nodig zou zijn. Nadat de intromuziek van Alestorm heeft geklonken zit de stemming er ook nu wederom meteen in. Setopener Keelhauled is een schot in de roos. Frontman Christopher hoeft weinig moeite te doen om zijn fans mee te krijgen. Die zingen simpelweg alles mee wat ze hun publiek voorschotelen. Toegegeven, het is ook geen hogere wiskunde, de teksten van Alestorm zijn makkelijk mee te brullen. Of dat nu om Pirate Metal Drinking Crew of The Sunken Norwegian gaat, het gaat iedereen simpelweg goed af.

De muziek van Alestorm is lekker melodieus en er worden heel wat dansjes gemaakt in Den Bosch. Daarnaast zijn de moshpits ook nog steeds aanwezig, dit feestje kan bijna niet meer zonder. Alestorm heeft de afgelopen jaren al laten zien zeer vermakelijke shows neer te kunnen zetten en heeft dan ook een trouwe fanbase opgebouwd. Het is dan ook niet de eerste keer dat ze Captain Yarrface een fles drank achterover zien gieten en daarna horen meebrullen op Taio Cruz-cover Hangover. De band is overigens wel continu bezig met het maken van nieuwe muziek. Zo prijken er een aantal nummers van het laatste album Seventh Rum Of A Seventh Rum op de setlist en ook deze tracks worden door een uitzinnig Den Bosch meegezongen. Er zijn dan ook veel trouwe fans en kenners naar de show gekomen. De fans weten dan ook wat er van ze wordt verwacht als er geroeid moet worden. Iedereen zit ineens op de grond en gaat massaal aan het roeien, wat een feest! De aanjagers van dit alles hebben een gemakkelijke wedstrijd vandaag. Helaas is het geluid best wisselvallig vandaag in deze grote zaal, maar dat moeten we maar voor lief nemen. We kunnen de band goed volgen en wat zijn ze goed in vorm. Alestorm is dat wel toevertrouwd en als ze dan ook in het toegift met Drink het publiek al zich niet voor zich hadden gewonnen, dan gaat iedereen met afsluiter Fucked With An Anchor alsnog compleet voor de bijl. Wederom een melodietje wat na Wind Rose nog in je geheugen zal blijven hangen. Alestorm en eendjes blijken een goede combinatie, de band heeft ervoor gekozen om de themesong van Duck Tales als outromuziek te gebruiken.

We hebben geroeid, we hebben nummers gehoord over piraten, dwergen, unicorns, andere universums, vrouwen, drank, rum, feesten, schatten… én we hebben vooral genoten. Main Stage is inderdaad een locatie waar we in de toekomst hopelijk nog veel mooie feesten gaan beleven. Na afloop blijft het nog druk bij de merchandise en ook blijken de vele piraten ook wel gewoon een winterjas in kluisjes te hebben verstopt. Gaan ze dan ook stiekem zonder piratenschip naar huis?

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00