Home » Alice Cooper – Detroit Stories

Alice Cooper – Detroit Stories

door Edwin Knip
307 views 3 minuten leestijd

Alice Cooper keert op zijn nieuwe album terug naar Detroit, de stad waar het allemaal begon met de oorspronkelijke Alice Cooper band.
Detroit Stories is een vervolg op de vorig jaar verschenen EP Breadcrumbs, het is een modern eerbetoon aan de rock’n roll scene van weleer. In 1970 ging producer Bob Ezrin aan de slag met de Alice Cooper Band. Een band die niet de flower power uit Los Angeles speelde, de band was in feite het tegenovergestelde van het vredesideaal en de liefde van de hippies. Cooper en zijn band speelde donkere muziek, rock, garage rock, funk, punk en meer. Het verhaal gaat dat Ezrin de band tien uur per dag drilde om zo tot een eigen geluid te komen. Telkens wanneer een nummer vastgelegd was werd dit met gejuich ontvangen door de geestelijk ontoerekenbare criminelen in het ziekenhuis aan de overkant van de straat. Her is een mooi gegeven.
Volgens Cooper was Detroit toen Heavy Rock Central, je kon naar de Eastown om daar Alice Cooper, Ted Nugent, The Stooges en The Who te zien spelen voor niet meer dan vier dollar. Het weekend daarop kon je dan naar de Grande om MC5, Brownsville Station of Fleetwood Mac te zien optreden. Detroit was de geboorteplek van de boze harde rock. In tegenstelling tot Los Angeles met The Doors en Buffalo Springfield, San Francisco met the Grateful Dead en Jefferson Airplane of New York met The Rascals en The Velvet Underground. Als je qua levensstijl of muzikale stijl nergens in de Verenigde Staten paste, dan had je maar één plek om heen te gaan: Detroit  Detroit was de uitwijkplaats voor de outcast.
Vijftig jaar later komen Cooper en Ezrin samen in een studio, uiteraard in Detroit. Daar worden een paar legendarisch Detroit muzikanten uitgenodigd en wordt Detroit Stories opgenomen. Zo weten de heren de volgende muzikanten te strikken: gitarist Wayne Kramer (MC5), drummer Johnny Badanjek (Detroit Wheels), bassist Paul Randolph, The Motor City Horns en andere lokale muzikanten. Het album is in Detroit gemaakt voor Detroit door Detroit muzikanten! Maar om het helemaal goed te doen heeft Cooper ook een paar nummers met oorspronkelijke leden Michael Bruce, Dennis Dunaway en Neal Smith opgenomen.
Er staan een paar goede covers op, Sister Anne van MC5, Bob Seger’s East Side Story en Rock And Roll van Velvet Underground. Cooper weet zich in andere nummers bijgestaan door Larry Mullen (U2), Mark Farner (Grand Funk Railroad) , Matthew Smit (Outrageous Cherry) en Tommy Henriksen. Het album telt maar liefst vijftien tracks. Stevige rock in de stijl die we kennen en verwachten van Cooper. Independence Dave rockt en swingt, Rock And Roll wordt heerlijk gedomineerd door stevig gitaarspel, Shut Up And Rock is een ouderwets uptempo rocknummer. Er valt weer veel te genieten op het nieuwe album van Alice Cooper die wat mij betreft nog lang door mag gaan als het niveau zo blijft.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00