Home » Aluk Todolo – Archives Vol. I

Aluk Todolo – Archives Vol. I

door pim@rockportaal.nl
188 views 2 minuten leestijd


Aluk Todolo is het geloof van de Toraja’s, een stam woonachtig op het eiland Sulawesi in de Molukken. Het betekent letterlijk ‘Ritueel van de overleden voorouders’. Voorouders zijn erg belangrijk in de cultuur van de Molukken. Men gelooft dat ze als geesten over je waken als je ze regelmatig eert of tot ze bidt. Deze band heeft daar een eigen manier op gevonden.
Sinds de oprichting in 2004 houden deze Fransen zich bezig met het professioneel terroriseren van het trommelvlies met ‘occult rock’ zoals ze het omschrijven. ‘Je bedoelt heksen en paganisme of zo?’ Nou nee. Voor deze heren is hekserij een aflevering van Sesamstraat zonder meneer Aart of die nieuwe chagrijn. Nee dit is ritualistisch. Dit is inktzwarte krautnoise. Een puur experiment van ritme, gitaarfeedback, melodie, improvisatie en repetitie. Dit is Sonic Youth op (oude) Darkthrone steroïden. Dit is hoe muziek bedoelt is. Een onderdompeling in de meest duistere hoeken van de geest. Stel je voor dat je door een verroeste metalen buis moet tijgeren in je nakie. Dan heb je een beetje een idee wat deze muziek voor gemoedstoestand oproept.
Na vier platen en enkele EP’s besloten ze hun stoffige catacomben op te ruimen. Het levert een plaat op met interessant archiefmateriaal uit de periode 2004-2010 (zie de Romeinse cijfers in de songtitels). Dat dit schetsen zijn die op de plank zijn blijven liggen hoor je wel. Het ene nummer ademt toch weer een andere donkere sfeer uit dan het andere. Uitschieter is toch wel het laatste nummer X IX MMVII: door de blikkerige drums en synths hoor je zo’n onheilspellende sfeer dat het de nekharen recht overeind doet staan.
Het is interessant om een glimp van het creatieve proces te horen van deze geluidskunstenaars, maar luister ook hun gewone platen, als je dat durft. Deze voormalige black metal makers zijn namelijk nog lang niet klaar met hun martel experiment voor je gehoor. Op 20 maart verkrijgbaar.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00