Home » An Evening With Knives (Album releaseshow) – Effenaar 06/03/2020

An Evening With Knives (Album releaseshow) – Effenaar 06/03/2020

door desiree@rockportaal.nl
213 views 4 minuten leestijd

Dat de mannen van An Evening With Knives een goed metalfeestje kunnen bouwen, dat was al bekend in Eindhoven en omstreken. Bij de releaseparty van hun tweede studioalbum Sense of Gravity in de Effenaar ging dan ook als vanouds het dak eraf. Het nieuwe werk klinkt intens meeslepend, loodzwaar en sfeervol.
In de gestaag vollopende kleine zaal van de Effenaar verzorgen stadsgenoten Souldust het voorprogramma. Een hele eer, vindt deze sympathieke band zelf. Na een wat minder overtuigend begin laat de vijfmansformatie zien hier zeker op zijn plaats te zijn met zijn vette, rechttoe-rechtaan stoner metal. Er zijn ronkende riffs, er zijn puike gitaarsolo’s, er zijn grooves met een lekker hoog headbang-gehalte. Zeker vanaf het moment dat ze de goed in het gehoor liggende single Attitude erin gooien, kun je er niet meer omheen wat een verrekte fijne band er eigenlijk staat te spelen. De aanval is ingezet en tot en met de meeslepende afsluiter Banshee weet Souldust het publiek bij de strot te houden.
Bij de merch van An Evening With Knives is het intussen continu druk. Net als het debuutalbum Serrated uit 2018, is hun langverwachte nieuwe plaat Sense of Gravity mogelijk gemaakt door crowdfunding. Veel crowdfunders komen nu de platen, CD’s en shirtjes ophalen die ze maanden geleden kochten om de band aan geld te helpen. Het zorgt voor een extra gemoedelijk sfeertje in de goedgevulde zaal.
AEWK houdt de spanning er lekker in door voorafgaand aan het optreden eerst de videoclip te vertonen die onlangs is opgenomen bij het nieuwe nummer Sacrifice. Het is een gelikte verhalende video (door Tom Elswijk), iets met godsdienstfanatisme en girlpower, maar wat vooral blijft hangen is het catchy tweestemmige refrein van Sacrifice. De geliefde ‘wall of sound’ van AEWK is nog dikker geworden, de stonerpassages meeslepender, de compositie spannender.
De albumtitel ‘Sense of Gravity’ mag gezien worden als een verwijzing naar de muziek, die je het ene moment gewichtloos laat spacen en het volgende met een loodzware riff weer met beide benen op de grond kwakt. Het al eerder als single op streamingdiensten verschenen Endless Night is zo’n nummer om met gesloten ogen op weg te zweven, tot een oerbrul van gitarist/vocalist Marco Gelissen je wakker schudt. Wat een lekker stemgeluid; zangtechnisch misschien niet heel afwisselend, maar rauw en vol emotie.
Wat opvalt is hoe comfortabel AEWK op het podium staat, thuiswedstrijd of niet. De passie, overtuiging en lol die de band uitstraalt, de onderlinge chemie, de interactie met het publiek. Melige fratsen blijven achterwege (we herinneren ons vaag het vorige crowdfundfeestje, waar de band van pure blijdschap slechts gekleed in boxershorts het podium betrad); wat overblijft is een volwassen, superstrakke metalshow met een goeie dosis rock ‘n’ roll.
Omdat het toch feest is, worden we ook nog getrakteerd op wat hitjes van AEWK’s debuut ‘Serrated’ uit 2018. Moddervet en lekker, gaat het erin als slagroomtaart. Aan het eind is het onmogelijk stilstaan bij het traag opzwepende Thoughts and Regrets, met dat heerlijke gitaarlijntje dat de rest van de avond door je hoofd blijft spoken.
Geinig: een album mee crowdfunden voelt toch echt anders dan datzelfde album gewoon aanschaffen. Ivo, Peer en Marco zijn een beetje ‘onze jongens’ geworden, met een dikke gunfactor en op wie je stiekem een beetje trots bent als ze succes hebben buiten de grenzen van Eindhoven/Brabant/Nederland. Met dit sterke nieuwe album en groeiende live-reputatie gaan ze in ieder geval de goede kant op.
Deze maand treed AEWK op in Nederland en Duitsland met STAKE en Insect Ark. Zaterdag 21 maart geven ze nog een albumpresentatie in Brugge.
 


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00