Home » Anal Vomit, Lectern – Elpee (Deinze, België) 25-06-2018

Anal Vomit, Lectern – Elpee (Deinze, België) 25-06-2018

door Filip van der Linden
176 views 3 minuten leestijd

Twee relatief onbekende deathmetalbands op een bloedhete maandagavond in de Elpee in Deinze (België). De maandagavond net na Graspop dan nog. De verwachtingen inzake de bezoekersaantallen liggen daarom niet hoog, maar toch daagt een behoorlijke groep fans van het genre op. Op de affiche staan twee deathmetalbands die al heel lang aan de weg timmeren: Lectern uit Italië en Anal Vomit uit Peru. Een paar mensen zijn van heel ver afgereisd om dit niet te missen, anderen komen uit nieuwsgierigheid en/of sympathie voor de Peruanen. Om bij het volgende gesprek onder metalheads te kunnen laten vallen dat ze net een ‘fantastisch bandje uit Peru’ gezien hebben.
 
De aftrap wordt gegeven door Lectern. Deze vier Romeinen brengen al zowat 20 jaar oldschool-death met veel agressie en brutaliteit, hoekige tempowisselingen en guturale grunts. Niet echt vernieuwend, maar ze brengen het wel met veel passie en door de jaren hebben ze het zaakje ook muzikaal-technisch goed onder de knie. In de lyrics wordt gedweept met Satan en wordt met de vinger gewezen naar pedofiele priesters. Die laatste aankondiging zal misschien wel wat emoties teweegbrengen in hun thuisstad Rome, in Deinze worden zelfs niet eens de wenkbrauwen gefronst. Pedofiele priesters, ja, dat hebben we al gehad. Maar daar zijn we al een hele tijd overheen. Het valt op dat in de metalcommunity nauwelijks een andere religie dan het katholicisme wordt aangevallen. Die slaan toch niet terug. Naar het einde van de set wordt het publiek een beetje enthousiaster, niet zozeer omdat ze vervuld zijn van deze stevige pot deathmetal, wel omdat die van Lectern België loven vanwege zijn uitstekende voetballers. Het is eens iets anders dan die eeuwige complimenten over het uitstekende bier. Dat Radja Nainggolan al een paar jaar grote sier maakt bij AS Roma zal er vast toe bijgedragen hebben dat die van Lectern België kunnen aanduiden op de kaart van Europa.
 
Daarna is het de beurt aan Anal Vomit. Ook al een band met heel wat jaren op de teller. Sinds 1992 brengen ze hun boodschap van death, black en thrash aan de man vanuit Lima. Een beetje jammer dat ze in de aanloop naar deze Europese tournee niet eerst nog wat aan hun Engels gewerkt hebben, want de communicatie met de geluidsman en later met het publiek verloopt niet zo vlot. In het begin van de set neemt bassist José de vocalen voor zijn rekening, maar het is pas als gitarist Jano overneemt dat Anal Vomit op zijn sterkst uit de verf komt. Hij meent echt elk woord dat hij grunt en bij het gitaarspelen draaien zijn ogen weg als was hij bezeten. Ook drummer Joey doet een stevige duit in het zakje door – zonder uit de maat te slaan en al zittend – voluit te headbangen. Molenwiekende haren vanachter het drumstel, het is een wat anders. Bij Anal Vomit is de hoofdmoot deathmetal, met in de breaks een paar flarden thrash en voorts toch wel wat invloeden van blackmetal en zelfs van grind. Met hun cover van Sepultura’s Antichrist gaat het publiek in de Elpee helemaal overstag.
 
Voor Anal Vomit en ook voor Lectern was Deinze de eerste kennismaking met het Belgische publiek. Of deze korte Europese tour alsnog de doorbraak zal forceren voor deze bands is twijfelachtig. Maar als je niets probeert, gebeurt er zeker niets. Zowel Lectern als Anal Vomit verdienen wel een stek op de kleinere, gespecialiseerde metalfestivals in België en Nederland.
 
Je kan Anal Vomit en Lectern nog aan het werk zien op 3 juli in Antwerp Music City (België) en op 4 juli in Gebr. De Nobel in Leiden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00