Home » Anneke van Giersbergen & Árstíðir – Stadstheater (Zoetermeer) 17/03/2015

Anneke van Giersbergen & Árstíðir – Stadstheater (Zoetermeer) 17/03/2015

door Monica Duffels
364 views 4 minuten leestijd

Enkele maanden geleden, toen zangeres Anneke van Giersbergen met het heavy project The Gentle Storm optrad in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer, viel mijn oog op het stapeltje flyers bij de merchandise stand. Het ging om een uitgebreide theatertour die ze samen met de IJslandse folkband Árstíðir zou gaan doen. Zij leerden elkaar al in 2013 kennen tijdens de tour van Pain Of Salvation, waar Árstíðir en Anneke van Giersbergen een gastrol vertolkten. Ook toen maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van Árstíðir. Ik was dan ook erg nieuwsgierig geraakt naar het bijzondere samenwerkingsverband tussen Anneke en Árstíðir. Aangezien ze met hun akoestische Verloren Verleden-tour ook het theater in mijn eigen woonplaats zouden aandoen, kon en mocht ik dit natuurlijk niet aan mijn neus voorbij laten gaan!
Anneke van Giersbergen Arstidir 17-03-2016 Stadstheater 002 door Monica DuffelsHet samenwerkingsproject kwam tot stand nadat Anneke van Giersbergen in januari 2015 de aria When I’m Laid In Earth van componist Henry Purcell vertolkte in het programma De Tiende van Tijl. Tijdens haar jeugd vond ze dit al een prachtig stuk. Haar optreden bij De Tiende van Tijl was zo’n groot succes, dat hier een vervolg aan werd gegeven en ze samen met Tijl Beckand een keur aan mooie aria’s verzamelde en daar haar eigen bewerkingen van maakte. Samen met de band  Árstíðir werd gewerkt aan de cd, Verloren Verleden, die recent is uitgekomen.  En nu toert zij met deze band door heel Nederland.
Wanneer het optreden begint is het muisstil in de voor de helft gevulde grote zaal. Als eerste komen violist/zanger Karl James Pestka en cellist/zanger Guillame Lagravière op en starten zachtjes op viool en cello. Vervolgens betreden gitarist/zanger Daníel Auðunsson, bariton gitarist/zanger Gunnar Már Jakobsson, pianist Ragnar Ólafsson en tenslotte Anneke van Giersbergen het podium en zwelt het geluid langzaam aan. Als eerste vertolken ze het klassieke Solveig’s Song van de Peer Gynt Suite van componist Edvard Grieg. Wegens het intieme karakter van de begeleiding  komt de loepzuivere stem van Anneke prachtig tot zijn recht. Tussen de nummers door praat ze veel met het publiek en geeft ook uitleg over de songs die zij hier ten gehore brengen. Het zijn voornamelijk mijmeringen over het verleden. De praatjes zijn doorspekt met humor, wat het publiek goed kan waarderen. Zo vertelt zij wat over haar jeugd, hoe ze opgroeide in de Brabantse plaats St. Michielsgestel, en over het spleetje in het matras van het bed van haar ouders waar ze graag in lag. Ze zingt een liedje in het Nederlands, Het Dorp, van Jean Ferrat. De heren van Árstíðir verzorgen hierbij de achtergrondzang, ook in het Nederlands. Dit klinkt nog niet eens zo gek en best verrassend.
Anneke van Giersbergen Arstidir 17-03-2016 Stadstheater 004 door Monica DuffelsDe heren vertellen tijdens de show dat hun favoriete Nederlandse woord “lekker” is en dat veel tegen de mensen om hun heen zeggen, ook tegen het vrouwelijke volk, waarop Anneke grapt of ze daarop nog geen klap hebben gekregen. Vervolgens krijgt het publiek een lesje IJslands van de heren. Zo vertelt Anneke dat ze het woordje “Hjálp!” wat “Help!” betekent nogal knullig vindt overkomen en als ze in een levensbedreigende situatie zou zitten in IJsland het niet zou overleven. Ze vraagt aan de band hoe je hun bandnaam eigenlijk spelt. Ze hebben een simpel ezelsbruggetje bedacht: zeg “hours-teeth-ear”, dan zit je goed. Het zijn niet alleen klassieke aria’s die de revue passeren, maar ook het nummer Everwake een cover van de rockband Anathema en een gestripte bewerking van het nummer Leaves, van metalband The Gathering, waar Anneke 13 jaar lang zangeres van is geweest. Daarnaast komen ook nummers van Árstíðir zelf aan bod en zijn er ook nummers die a capella worden gezongen (þér Ég Unni en Heyr himna smiður). Hierbij komen alle bandleden naar voren en vormen een halve cirkel waardoor het optreden een nog intiemer karakter krijgt. Op enkele kleine technische probleempjes na en gitaren die tussendoor soms nog gestemd moeten worden, is het een mooi, intiem en afwisselend optreden geworden waar ik en de rest van het publiek met een goed gevoel op kan terugkijken.
Setlist: Intro – Solveig’s Song – Everwake – Russian Lullaby – Het Dorp – A Simple Song – þér Ég Unni – Shades – Circles – Four Years – Londonderry Air (Danny Boy) – When I’m Laid In Earth – Lost In You – Leaves – Bist Du Bei Mir – Encore: Heyr himna smiður – Pavane

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00