Home » Any Given Day – Overpower

Any Given Day – Overpower

door Maurice van der Zalm
205 views 4 minuten leestijd

Any Given Day is meer dan een metalcoreband uit Duitsland. Opgericht in 2012 belandt het debuutalbum meteen in de Duitse charts en ook de opvolger Everlasting haalt de top 10 net niet. Het is ook niet verwonderlijk dat de muziek van Any Given Day aanspreekt, want de mix van groovende metal, metalcore en Amerikaanse rock spreekt enorm aan. Het zorgt ervoor dat het album Everlasting bol staat van de gangbare metalnummers die diverse elementen uit verschillende metalgenres herbergt.
Op Overpower is het niet anders en gaat de band verder waar ze, met succes, gebleven zijn. Start Over is daarmee zowel muzikaal als tekstueel, qua titel, heel kenmerkend. Any Given Day gaat groovend uit de startblokken en het is bijzonder dat zanger Dennis Diehl verantwoordelijk is voor alle zangpartijen, want zowel de clean vocals alsmede de grunts zijn treffend. Het gitaargeluid van Andy Posdziech en Dennis Ter Schmitten bepaalt voor een groot gedeelte het karakter in Start Over en ergens lijkt het beïnvloed te zijn door het gitaargeluid van Amorphis. Bassist Michael Golinski en drummer Raphael Altmann zorgen er daarbij voor de snelheid van de compositie stabiel blijft doordraaien. Wanneer Loveless in wordt gezet, weet ik dat we hier met een band van formaat te maken hebben die menig mainstage plat zou kunnen spelen. Het geluid klinkt vol en sterk en Dennis bedient zich dit keer van een soort rapachtige zangmelodie. Hij blijkt van vele markten thuis te zijn.
Dit is rock met ballen en Any Given Day weet kracht en souplesse met elkaar te verbinden op een professionele manier. Een rustig tussenstuk is de aanzet tot een megabreakdown. En daar komt het metalcorestukje om de hoek kijken. Ook in het aanstekelijke Savior, dat eerder als single is uitgebracht, voeren ze eenzelfde huzarenstukje nog eens op. Vooral de krachtexplosie aan het eind blijft me nog even lang bij. Het album lijkt aan kracht toe te nemen want Taking Over Me overtreft wat ik tot dusver hebt gehoord. Het heeft die uiterste intensieve uitstraling die je ook bij een concert van Slipkot ervaart, maar daar worden dan nog eens uiterst gevoelige en aanstekelijke clean vocals en wat techno-elemenen aan toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat Taking Over Me een dijk van een compositie is geworden en tot één van de beste composities van het album, en misschien van het jaar, gerekend mogen worden.
Lonewolf is vorige week online gezet. Het leuke hierin is dat de kracht en de zang onevenredig aan elkaar gekoppeld zijn. Naarmate de muziek aanzwelt lijkt de rustige, melodieuze zangmelodie de tegengestelde richting op te gaan waardoor je een bijzonder gevoel ervaart.
Vanaf Devil Inside en Sure To Fail komt voornamelijk de toegankelijke kant van Any Given Day sterk naar voren. De band schuwt het niet om een stevige grunt in een metalcoreachtige basis in te zetten, maar over het algemeen zijn deze composities heel toegankelijk neergezet en zou menigeen zich in het geluid moeten vinden. Aan het eind van het album is die toegankelijkheid naar een groter publiek misschien nog duidelijker aanwezig en klinken Fear en Never Surrender alsof ze uit de Amerikaanse rockcharts zijn weggelopen. Rockend, maar vooral groovend baant Any Given Day zich hier een weg in het rockgenre.
En met groovend bedoel ik ook groovend zoals ze in Whatever It Takes ook al doen. Neigend naar een band als Five Finger Death Punch ligt er een goede riffpartij gebed in een vrij rustig doch enorm opzwepend ritme. Mocht trouwens Taking Over Me als favoriet gerekend worden, ook In Defeaning Silence past hierbij. Het heeft een ijzersterk intro dat vanaf de eerste seconde raak is. Een compositie die alle elementen weet te vermengen tot een gladde en krachtige productie. We horen hier zanger Dennis zoals we hem nog niet hebben gehoord en de dikke metalcoreinvloed is sterk in het midden geplaatst.
Overpower is een mooi vervolg op Everlasting en Any Given Day weet toegankelijke Amerikaanse rock strak en perfecte te mixen met groovende metalcore. Een dijk van een album die laat horen dat we met Any Given Day rekening moeten houden als toekomstige headliner.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00