Home » Arch Enemy – As The Stages Burn!

Arch Enemy – As The Stages Burn!

door pim@rockportaal.nl
156 views 3 minuten leestijd


Als je veel live albums uitbrengt kan dat twee dingen betekenen: je bent supergoed live en dat weet je, of een live concert is een compleet andere beleving dan een album. Voor Arch Enemy, de band van Michael Amott, één van de meest invloedrijke metalgitaristen, geldt beide. Het vierde live album As The Stages Burn! (met uitroepteken), opgenomen op het grootste metalfestival Wacken in 2016, laat een band zien die de kolkende mensenmassa moeiteloos uit haar hand laat eten.
Háár hand? Ja, Arch Enemy heeft geen frontman maar een frontVROUW. En wat voor één. Nadat de vorige frontvrouw (en vrouw van Amott) Angela Gossow, zich meer met het management van de band bezig wilde houden,  gaf ze haar taak door aan de Canadese Allysa White-Gluz. Met haar zo blauw als een nachtelf en een grunt zo zwaar als een beestmens, eist ze alle aandacht op met haar ge-headbang en haar opruiing van het publiek. Ze maakt kilometers op het podium, in tegenstelling tot Amott, die soms als een oud krom mannetje staat te soleren. Maar niets is wat het lijkt. Het oor hoort de precisie van zijn solo’s. Iedere verschuiving van zijn vingers wordt door hem gecontroleerd en zorgt voor een solo waarop Michael Schenker jaloers zou worden. Nieuwkomer Jeff Loomis (Nevermore) soleert bijna net zo goed als zijn voorganger Chris Amott(de broer van). Het is altijd mooi om familie op het podium te zien, maar wie zegt dat dat specifiek bloedverwanten moeten zijn? Arch Enemy heeft sinds 1998 met bassist Sharlee d’Angelo en drummer Daniel Erlandsson een vaste ritme sectie. Het is een plezier om te kijken naar deze jongens.
Costin Chioreanu heeft het artwork voor het laatste album War Eternal ontworpen en voor dit optreden hebben ze de man weer opgebeld. Hij heeft prachtig werk afgeleverd: Arch Enemy speelt in een oud kasteel, met grimmige beeltenissen in de muur omlijst met schedels. De Grim Reaper, een bezeten Maria met dode ogen, een oude koning. Nog meer schedels, pentagrammen en een groot oog met in de pupil de letters AE gekerfd. Het past perfect bij de muziek van deze band. En laten we de lichtshow en het vuur niet vergeten. Wat is een metalshow zonder vuur?

De setlist wordt al voor een langere tijd door bassist Sharlee gemaakt en er worden vooral songs van War Eternal en Khaos Legions gespeeld. Anthems Of Rebellion wordt ook niet vergeten (We Will Rise) evenals Doomsday Machine (Nemesis).
As The Stages Burn! is een beleving die je gewoon eens gezien en gehoord moet hebben. Kijk de dvd, beluister de plaat en als je dan nog niet overtuigd bent van het talent van deze band, dan weet ik het ook niet meer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00