Home » Arkona/Eluveitie – Effenaar (Eindhoven) 23/11/2014

Arkona/Eluveitie – Effenaar (Eindhoven) 23/11/2014

door Hans Kraaijveld
135 views 9 minuten leestijd

We zijn op tijd bij de Effenaar in Eindhoven voor een avondje pagan Metal met Eluveitie en Arkona, voorafgegaan door Skálmöld in het voorprogramma. Er staat buiten al een lekkere menigte te wachten. Uitverkocht, zoals andere Europese shows van deze tour is het niet, maar voor een zondag zeker niet slecht. De dj binnen is de zaal al lekker op aan het warmen met onder andere de Nederlandse  Heidevolk en andere erg bij de avond passende nummers. De zaal loopt al lekker vol met mensen en gelukkig voor de fotografen is er een barrier, want dit belooft een flink stevig avondje te worden.
Skálmöld zet gelijk hun beste beentje voor met hun meerstemmige zang, grunt en afwisselende muziek. Deze is bij vlagen hard en af en toe atmosferisch van aard. De setup van de band is enigszins ongebruikelijk met vier man op gitaar. Dit levert een flinke muur geluid op, maar klinkt niet overstemd of overdone, de heren maken uitstekend gebruik van alle snaren en een hoop stemmen. Iedereen inclusief de drummer en toetsenist blijkt een aardige stem te hebben, wat in het eerste nummer Árás al gebruikt wordt. De tweede song Gleipnir is lekker stevig, de niet aflatende constante grunt van de zanger is erg indrukwekkend. Daarnaast heeft het een lekker folky deuntje en er ontstaat hierdoor zowaar al een kleine maar constante pit, men vermaakt zich al prima! Het volgende nummer is van het nieuwe album, wat pas een week uit is. De titel Að hausti is nauwelijks te verstaan, maar wat wil je met een IJslandse band op het podium. De band blijft lekker afwisselen tussen een lekker headbangbaar tempo en een stuk harder. Met Með fuglum laait de pit weer lekker op en vliegen mensen en haar je rond de oren. Als de rest van de avond ook zo’n feestje wordt dan kunnen we onze lol nog op. Met Narfi en Kvaðning gaat de set weer iets meer de folk kant op en deint de hele zaal mee met de heerlijke melodieën, zang en grunts van de band. Het laatste stuk wordt gekenmerkt door een heel erg goed stuk gitaar spel en wordt afgemaakt met een super tempo aan vrolijke folk metal. Dit is echt folk metal zoals het hoort!
arkona-20141123-002De zaal is al goed opgewarmd voor Arkona. Deze band uit het verre Rusland heeft met haar laatste album Yav weer een meesterwerk afgeleverd en komt dat hier even piekfijn laten zien en horen. De outfits van de band zijn gelukkig weer terecht, vorige keer dat we ze zagen waren ze al hun stage outfits kwijt geraakt op het vliegveld. Masha, weer getooid in haar bontvel, is het headbangen nog niet verleerd. Als een dolle spoort ze het publiek aan, wat nog niet gelijk helemaal mee doet bij de openings track. Het lijkt als of ze nog even bij moeten komen van het feit dat de support act al zo ontzettend goed was. Als tweede nummer zet men Goi rode goi!! in. Hier wordt de doedelzak ter hand genomen wat zorgt voor de juiste sfeer. Dat dit nummer geschikt is om te headbangen is meer dan duidelijk, er begint weer iets los te komen in het publiek. Er wordt tijdens de nummers ook wel lekker meegeklapt, maar de sfeer is toch wat aan het bedaren. De band houdt de set nog steeds wat rustig en gaat verder met het nummer Serbia. Hierin komt Masha’s normale zangstem zeer ten goede, maar de harde sfeer ebt een beetje weg. Zo begint Zakliatie ook wat rustig, maar al gauw breekt er toch een lekkere pit los. Ook bij het volgende nummer van het nieuwe album gaat het lekker in het publiek, er wordt ook gecrowdsurfed. De volgende song op de setlist is Slavsia Rus, waarbij flink wordt meegeklapt. Dit wat tragere nummer is zeer sfeervol en laat duidelijk horen uit welk deel van de wereld ze afkomstig is: Rusland. Daarna is de rust toch echt wel gedaan. Bij het nummer Pamiat en vooral bij Stenka na Stenku wordt, nadat eenmaal de door Masha geregelde wall of death de halve zaal in beweging heeft gekregen, het feest compleet gestart. Terwijl iedereen host en feest als een stelletje dronken torren zet Arkona helaas hun laatste nummer in. Met het erg leuke Yarilo maken ze de set af en is het feest compleet.
eluveitie-20141123-022De hoofdact van vanavond is de Zwitserse band Eluveitie. Deze band combineert oude mythen en instrumenten met een heerlijke pot pagan metal. De combinatie met de fluiten, draailier en viool werken uitstekend. De zanger heeft een fors aantal verschillende fluiten in zijn arsenaal, welke aan de microfoon standaard hangen te pronken. Daarnaast hangt er ook nog een gitaar… Er worden meer combinaties gemaakt: grunt en zang, headbangen met een draailier, vioolspel en trash metal, alle gebaande paden worden vooral ontweken, wat het bijzonder maakt om te zien en te horen.
Het concert wordt begonnen met King waar gelijk de viool goed te horen is. Het podium staat flink vol met de acht mannen en vrouwen waar de band uit bestaat. Chrigel, de zanger, neemt tussen de nummers door even het woord en vertelt dat ze na hun tour in Amerika, Engeland en “where ever” blij zijn om terug te zijn in Nederland. Dit wordt uiteraard beantwoord met gejuich en applaus, waarop de band het volgende nummer inzet. Even later krijgen we van de zanger nog een vraag, waarop hij het antwoord wel weet, of dat men het naar zijn zin heeft. Antwoord vanuit de zaal is een hele dikke vette ja dus! Of men even mee wil schreeuwen? Ja hoor, geen enkel probleem! Het is en blijft overigens bijzonder om te zien hoe deze grote band met al zijn verschillende instrumenten op elkaar ingespeeld is. Wat ook opvalt is de goede geluidsafstelling. Alles is prima te onderscheiden tot de draailier toe, wat we ook wel eens anders gehoord hebben.
eluveitie-20141123-016De zaal krijgt een keuze van Anna aangaande het nummer Call of the Mountain. De band wil deze ook met liefde en plezier in de originele taal doen, maar behalve het feit dat zij ook zo’n harde g gebruiken als wij zullen we er weinig van verstaan. De zaal laat er echter geen twijfel over bestaan, men wil dus duidelijk geen Engelse versie horen. We krijgen dan ook in plaats van Call of the Mountain dus De Ruef vo de Bärge. In het midden van de zaal is het intussen een lekker hossende meute die complimenten krijgt van de zangeres voor hun leuke “circle” dans pit.  Als er even later gevraagd wordt om een wall of death is dat geen enkel punt, ruim driekwart van de zaal gaat tegenover elkaar staan en zodra het commando wordt gegeven is de hele zaal van de Effenaar een complete bende met zwiepend haar en moshende mensen. Even later gaat het concert even de rustigere kant op met nummers als Silver Sister, en natuurlijk mag in dit gedeelte van de show Rose for Epona ook niet ontbreken. Hier kan Anna eens echt laten horen wat ze met haar stem kan en dat is behoorlijk wat. Ze heeft een enorme kracht achter haar stem zitten en is ook vanavond weer loep zuiver in haar uithalen. Echt geweldig om te horen. De nieuwe vorm van circle pit vind intussen gretig mensen en vormt een soort ronde polonaise op de plek waar eigenlijk de pit had moeten zijn…
We krijgen van Chrigel nog een laatste vraag. De drummer is aan het filmen en of de zaal even wil laten zien waar de Duitsers in Cologne mee te concurreren hebben. Behalve een flinke hoop gejuich en geschreeuw leidt eluveitie-20141123-032dit ook tot het meeblehren van “Alle Duitsers zijn h*m*… Ben benieuwd wat ze daar in Duitsland van gaan vinden, of dat het filmpje überhaupt gepost gaat worden op de twitter feed van Eluveitie… Na het laatste nummer Havoc verdwijnt de band van het podium. De toegift laat wel even op zich wachten en het lijkt wel alsof het publiek aardig zijn best moet doen om de band terug te krijgen. Uiteindelijk komt deze onder het geluid van de proloog van Helvetios terug met datzelfde nummer, gevolgd door Inis Mona, waarbij Vladimir van Arkona nog komt versterken op de doedelzak. Hierna is het dan toch echt klaar, wordt er een stage foto gemaakt met het publiek op de achtergrond en na een buiging en luid applaus is de avond dan toch ten einde.
Een geweldige avond pagan metal is ons deel geweest. Hierbij viel op dat het voorprogramma totaal niet onder deed voor de hoofdacts. De zaal was niet uitverkocht, maar wel lekker gevuld. De sfeer was uitstekend en de pits flink groot, er zullen hier en daar wat blauwe plekken zijn. Dit zal de pret totaal niet drukken en men mag dan ook terugkijken op een geweldige avond.
 Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00