Home » Avenged Sevenfold – Ziggo Dome (Amsterdam) 19/11/2013

Avenged Sevenfold – Ziggo Dome (Amsterdam) 19/11/2013

door jelle@rockportaal.nl
328 views 4 minuten leestijd

Vanavond is het rond de ArenA lekker druk; Nederland speelt tegen Colombia, Vampire Weekend speelt in de Heineken Music Hall om de hoek en Avenged Sevenfold doet er nog een snufje bovenop, met een rij die om de hele ArenA loopt. Veel (vooral jongere) gezichten zijn enthousiast en kijken gespannen uit naar hun helden. 
avenged_sevenfold Bij binnenkomst zijn sommige fans verbaasd om te zien dat Avatar het podium opent vanavond. Het originele plan voor vanavond was dat David Draiman’s Device de avond zou openen. Dit is echter om onbekende redenen aangepast zodat de jonge heren uit Avatar ons mogen verwelkomen. Deze relatief onbekende band uit Zweden maakt de verbazing echter goed door een indrukwekkend optreden neer te zetten. De zanger is geschminkt in de stijl van Alice Cooper en King Diamond en wekt een prettig gestoorde indruk, vooral met zijn lange, leren regenjas. Af en toe een paar slokken nemen uit een diesel-tank neemt het onrustgevende gevoel niet weg. Nummers als Torn Apart en Let It Burn laat de hele zaal springen en uit zijn dak gaan alsof de band headliners zijn vanavond. De band laat ondanks hun leeftijd moeiteloos zien dat zij de zaal in hun zak hebben. 

Na een halfuur melodische death metal van Avatar is het tijd om een stapje hoger te gaan met Five Finger Death Punch. Deze heren zijn al wat langer bezig en dat is te zien. Grotere spandoek, custom-made versterkers en de inmiddels bekende microfoonstandaard in de stijl van Jonathan Davis’ Korn. Ze stormen het podium op met Under & Over It en de zaal springt meteen van de vloer. Het enthousiasme is hoog vandaag, vooral bij zanger Ivan Moody. Deze man lijkt op een kruising tussen Pantera’s Phil Anselmo en Slipknot’s Corey Taylor en loopt onheilspellend en spugend over het podium. De meeste nummers komen van het hit-album War Is The Answer, met o.a. Hard To See, Bad Company en Burn It Down die de zaal woord voor woord meezingt. Nieuwe bassist Chris Kael ziet eruit als de volgende Kerry King, met zijn kale hoofd en indrukwekkende baard. Gitarist Jason Hook staat vaak in de spotlights met de snelste solo’s en vuurt deze zonder haperen af. Het uitblijven van hun hilarische cover van hip hop klassieker ‘Mama Said Knock You Out’ is een minpuntje, maar een hele kleine gezien de show die de heren vanavond neerzetten.
Avenged Sevenfold heeft een moeilijke tijd achter de rug na het tragische verlies van drummer The Rev in 2009. Ze hebben hun gevoelens verwerkt met het album Nightmare in 2010 en met nieuwe drummer Arin Ilejay op de drumkruk zijn ze nu klaar om de wereld te veroveren. De grootse ambities van de band zijn meteen duidelijk zodra het gordijn om het podium verdwijnt; een grote schedel met vleermuisvleugels licht op met vlammen in de ogen en voordat we het doorhebben, schiet er vuurwerk tevoorschijn. Zo’n podium-productie is legende-waardig en het evenaart de pyrotechnische kunsten van Rammstein of Metallica. Geen slecht begin voor een band die de geschiedenis in wil gaan als een legende. Het openen met nieuw nummer Shepherd Of Fire is een gewaagde beslissing, maar ook een goede beslissing, want ze hebben meteen de hele zaal in hun zak. Gigantische circlepits zijn de orde van de avond en iedereen doet er vrolijk aan mee. De band is in topvorm, zanger M. Shadows heeft een paar gewichten opgetild en gitarist Synyster Gates bewijst opnieuw dat hij een van de gitaarhelden van de nieuwe generatie is. Nieuw album Hail To The King verdeelt de meningen; sommigen vinden het een te grote verandering, waar anderen vinden dat het nieuwe geluid perfect bij ze past. Iedereen kan het in ieder geval eens zijn over één ding: het album is supergoed. Om dat te laten zien staat de zaal stampvol vanavond. Het zijn echter ook de oudere nummers die het vuur doen oplaaien (letterlijk en figuurlijk); Afterlife en Chapter 4 brengen leven in de brouwerij. Er wordt ons verteld dat bassist Johnny Christ gisteren jarig was en zijn verjaardag uitbunding gevierd heeft in het geliefde Red Light District van de stad. Luid gejuich en applaus volgen en de band staat met een grote grijns het gejuich in zich op te nemen. De band eindigt een fantastisch optreden met een gruwelijke vertolking van ‘Unholy Confessions’. De band belooft volgende zomer terug te komen en ons weer eens te verbazen. Wat een optreden!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00