Home » Kofi Baker – PopEi (Eindhoven) 18/11/2013

Kofi Baker – PopEi (Eindhoven) 18/11/2013

door Patrick Spruytenburg
259 views 3 minuten leestijd

Woensdag 20 november staat het Joe Brozio Trio bij Cafe Wilhelmina in Eindhoven op het podium. Achter de drums zit niemand minder dan Kofi Baker, zoon van Ginger Baker, de originele drummer van Cream. Op deze maandagavond echter is het bij PopEi mogelijk om een gratis proefles van Kofi te krijgen, en deel te nemen aan zijn drumclinic.
2013-11-18 - eindhoven - popei - kofi baker - 003Bij aanvang van de gratis drumles hebben zich een aantal jonge drummers met snaredrum en drumkruk in de concertzaal van PopEi opgesteld, al dan niet gadegeslagen en aangemoedigd door de ouders. Na een korte introductie van organisator Bob Willemstein volgt er een uurtje les in het bespelen van de snaredrum: techniek, handling van de stokken en het veel en vaak oefenen van een aantal van de 40 in Kofi’s boek “The forgotten foot” omschreven standaardritmes komen ter sprake. Niet alles loopt even soepeltjes bij de drummers in spe, en het is leuk om te zien hoe Kofi als een echte leraar de kids op een sympathieke manier bij de hand neemt en hun zelfvertrouwen weet te boosten. Hoewel hij alles in het Engels uitlegt, vormt dit taalverschil geen enkele barriere, en waar onduidelijkheid optreedt wordt snel ingegrepen en vertaald.
Na een korte pauze is het dan tijd voor de clinic van Kofi zelf. De opkomst is niet overweldigend, maar juist door de kleinschaligheid komt de setting lekker intiem en vooral informeel over. Aanvang is een imposante drumsolo die door Kofi gekscherend als ‘warming up’ wordt bestempeld. Het is wel meteen duidelijk dat we hier met een drummer met kennis en kunde te maken hebben.
Hij is bij velen bekend als “de zoon van”. Ook tijdens zijn drumclinic komt de naam van vader Ginger herhaarldelijk naar voren, alsmede de kennis die van vader op zoon overgedragen is. Toch teert Kofi niet op de naam van z’n vader, maar is het meer het respect naar z’n grote leermeester wat naar voren komt. Het is duidelijk dat hij veel kennis van huis uit met de paplepel ingegoten heeft gekregen, maar hij is zeker niet een kopie van z’n pa.
2013-11-18 - eindhoven - popei - kofi baker - 020Al snel na aanvang verwijst hij weer naar z’n boek “The forgotten foot”. Hiermee doelt hij op de linkervoet en de mogelijkheden die je als drummer hiermee hebt voor het bespelen van de hi-hat en basdrum. Hij toont dit aan met diverse solo’s in diverse drumstijlen. Ook z’n voorkeur voor een verschillende dubbele basdrum komt uitgebreid aan de orde. Want een dubbel pedaal leidt maar gedeeltelijk tot een zelfde eindresultaat: hij heeft duidelijk de voorkeur aan 2 verschillende bassdrums omdat deze verschillend klinken.
Na afloop als het opruimen achter de rug is voegt Kofi zich nog even voor een drankje bij de bezoekers aan de bar, alwaar ik een kort praatje met hem maak. De informele en relaxte sfeer die hij de hele avond heeft weten te creëren is ook nu aanwezig: er zijn nog muzikanten die niet full-time in de watten gelegd een aanbeden willen worden, maar waar nog even lekker op gelijk niveau over muziek maar bijvoorbeeld ook de struikelblokken van de Nederlandse taal voor een Engelsman gebabbeld kan worden. En een leuke drumclinic en een aangename kennismaking met deze sympathieke drummer later keer ik huiswaarts.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00