Home » Axel Rudi Pell – The Ballads VI

Axel Rudi Pell – The Ballads VI

door Maurice van der Zalm
1,8K views 3 minuten leestijd

Ballads vormen een speciale rol in de geschiedenis van de rockmuziek, volgens Axel Rudi Pell. Als eerste laat het de emotionele kant zien van de metalliefhebber. Achter de sterke borst blijkt ook gewoon een hart te kloppen. Ten tweede is het voor een rockband de manier om op de radio gedraaid te worden en tenslotte zijn ballads de manier om even tot rust te komen in de hectiek van de hedendaagse maatschappij.

De eerste vijf albums met ballads bewijzen zijn gelijk. Met een kwart miljoen verkochte albums heeft de ballad bestaansrecht. Zo ook The Ballads VI. Axel serveert je, samen met zijn lang getrouwe bandleden dertien ballads. Drie ervan zijn nieuw. Revelations en Hidden Secrets zijn volledig instrumentaal en bieden Axel het podium waar hij hoort te staan. Zijn tijdloze gitaarspel overtuigt hier. De derde nieuwe ballad is Morning Star. Hoewel het eigenlijk bedoeld was voor het nieuwe album dat in 2024 uit zal komen, paste het heel goed op deel VI. Wanneer je het gitaarspel van Hidden Secrets op het intro van Morning Star legt, ontkom je er niet aan dat dit exacte kopieën zijn. Verder is Morning Star gewoon een prachtige ballad. Mierzoet met een uitstekende gevoelsradar.

Diamonds And Rust is een cover van Joan Baez. Het is geen onbekende compositie in de metalwereld omdat zowel Judas Priest en Ritchie Blackmore deze compositie al onder handen hebben genomen. De versie van Axel Rudi Pell zit ergens tussen het krachtige geluid van Judas Priest en de folkversie van Blackmore’s Night. De andere cover is Dust In The Wind van Kansas. Een gewaagde zet omdat het origineel al een natuurlijk schoonheid in zich heeft die misschien niet te overtreffen is. Axel heeft er in zijn vertolking voor gekozen om de drumpartij achterwege te laten zodat Dust In The Wind net even warmer aanvoelt.

De overige ballads op het album zijn niet nieuw en reeds te vinden op de laatste vier studioalbums van Axel Rudi Pell. Opvallend is wel dat hij in dit overzicht de twee covers Room With A View en I Put A Spell On You heeft gekozen.

Verder zijn Gone With The Wind, She’s A Lady, Fly With Me, As Blind As A Fool Can Be, Beyond The Light en Quarantined 1 gewoon sterke ballads uit de hoed van Axel zelf.

The Ballads VI biedt inderdaad een stuk rust. Met de laatste vier studioalbums in de kast is The Ballads VI misschien wel een overbodige aanschaf. Het neemt niet weg dat het geheel weer is uitgevoerd door een ijzersterk collectief van muzikanten. Al jaren lijkt alles op zijn plaats te vallen bij Axel. Johnny Gioeli laat ook hier horen dat hij als zanger uiterst sterk is en kan vanuit de basis van Ferdy Doernberg, Volker Krawczak en Bobby Rondinelli heel goed zijn ding doen. En het tijdloze en herkenbare gitaarwerk van Axel blijft aantrekkelijk.

The Ballads VI is daarmee toch een heerlijk album.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00