Home » Best Kept Secret Festival: Vrijdag (Hilvarenbeek) 17/06/2016

Best Kept Secret Festival: Vrijdag (Hilvarenbeek) 17/06/2016

door Dennis Winkel
153 views 4 minuten leestijd

Alle alternatieve muziekliefhebbers van Nederland (en ver daarbuiten) zijn het weekend van 17, 18 en 19 juni weer neergestreken op een van de mooiste festivals van Nederland. Het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek op het terrein van Safaripark de Beekse Bergen is dé locatie voor hét hipsterfestival van Nederland. Met headliners als Beck en Editors beloofde het een spektakel te worden. Met een recorddrukte van 25.000 mensen was het extra gezellig op het festival. Rockportaal was erbij en deed verslag.
Door Dennis Jansen
I Am Oak
Het festival is pas net begonnen en iedereen is eigenlijk al verzopen, de tentjes staan en de poncho’s komen uit de tas. Voor wie al vroeg een gokje wil wagen is stage THREE dé place to be op de vrijdagmiddag. I Am Oak, de band rondom Thijs Kuijken is misschien wel het belangrijkste voorbeeld van een goed BKS bandje. Ze zijn indie, rock, psychedelica, maar vooral steengoed. In het alternatieve circuit is het bandje al jaren bekend, maar voor de festivalbezoeker die vooral komt om zich te laten verrassen is het Utrechtse viertal een aangename verassing. Lekker wegdromen in je regenjas, wat een begin van het weekend.
Beaty Heart
Dit is wel een bandje dat we kunnen gebruiken. Het regent en het blijft regenen, maar met de zomerse klanken van het indiepop bandje Beaty Heart lijkt de zon minder ver weg. Het debuut van dit Britse trio, Mixed Blessings, doet erg sterk denken aan Vampire Weekend. Op de nieuwe single laat Beaty Heart overigens een meer nieuwe soundhoren, iets meer elektronisch. Stage THREE gaat erg lekker op de band en dat is ook niet meer dan terecht. Het is niet altijd even loep zuiver, maar dat deert niet, de zon schijnt voor eventjes en dat is al fijn genoeg.
DIIV
Hoe je de bandnaam nu precies uitspreekt is ook voor veel Best Kept Secret bezoekers nog een raadsel, maar dat de eerste plaat van DIIV uit 2012 indruk heeft gemaakt mag duidelijk zijn. Een vervolg hierop heeft vier jaar op zich laten wachten. De plaat is wat donkerder en met drie gitaren op het podium houdt iedereen toch even de adem in als de band het mainstage op stapt. Na één seconde zijn alle twijfels weg. DIIV is direct al een van de hoogtepunten van de vrijdag, misschien zelfs wel van het hele weekend. In de vier jaar dat de band aan het nieuwe album werkte heeft zanger Cole Smith alles gedaan wat eigenlijk niet mag, ook op het podium maakt hij een net iets te vrolijke indruk, maar hé, ze zijn ongelofelijk strak aan het spelen en de band heeft het zichtbaar naar hun zin. Zij genieten en het veld geniet ook.
Christine & The Queens
Ze had afgelopen jaar een behoorlijke hit te pakken met het nummer ‘Christine’, het was dan ook de vraag hoe de rest van haar nummers zouden vallen en belangrijke nog, hoe de live-act er uit zou zien. Direct vanaf het begin is het één groot spektakel. Christine, normaal uitgedost in jurken, is vandaag in een pantalon gehesen met een simpel wit t-shirt. Dezelfde kleding dragen de vele dansers om haar heen. De dame laat horen een echte rasartiest te zijn. Ze danst gemakkelijk met de dansers mee en vergeet ondertussen niet om fenomenaal goed te zingen. Als ze haar grootste hit inzet gaat het publiek helemaal los. Aan het einde beklimt een jongedame het podium die vakkundig aan de kant wordt geholpen door een van de dansers. Ook komen er een paar boobies tevoorschijn op de voorste rij en heel even lijkt het erop dat ook Christine zelf uit de kleren gaat, maar dat bewaard ze voor een volgende keer. Wat een show en wat een energie!
Beck
David Bowie en Prince worden vaak de kameleons uit de popmuziek genoemd. Nu zij beiden zijn overleden is de opvolger al gevonden. Al sinds de jaren negentig is Beck steeds in een andere hoedanigheid en genre te aanschouwen. De Amerikaan mag de eerste (natte) dag van Best Kept Secret afsluiten. Het veld voor de mainstage staat helemaal vol en dat ze tot aan de knieën in de slijk staan lijkt niemand iets te deren. De band is retestrak, Beck is zelf erg goed bij stem en ze hebben er allemaal veel zin in. Het mooie is dat ondanks de vele verschillende platen die de man maakte de show erg goed samenhangt en goed wordt uitgevoerd. De meest recente hit van de man ‘Dreams’ klinkt bijna exact hetzelfde als op de plaat en dat is gezien de productie een hele verdienste. Ook het nummer ‘Sexlaws’ komt fantastisch tot zijn recht in dit anderhalf uur durend spektakel. Beck is een gedroomde headliner en bewijst eens te meer waarom hij ook alweer zo geliefd is bij het publiek.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00