Home » Black Snow In Summer + Next! – Den Deugniet (Kortrijk, België) 12/02/2022

Black Snow In Summer + Next! – Den Deugniet (Kortrijk, België) 12/02/2022

door Filip van der Linden
398 views 4 minuten leestijd

In België staan de poorten van het Rijk der Vrijheid open. Of toch al op een ruime kier. Wij gingen kijken naar Den Deugniet in Kortrijk, waar een coldwaveband en een postpunkband postcorona het beste van zichzelf kwamen geven.

Black Snow In Summer is een Belgische coldwaveband die sinds kort een versnelling hoger gaat. Dat ze mochten aantreden op het – naar Belgische normen – grote Sinner’s Day heeft hen heel wat nieuwe fans opgeleverd. En ondanks de – inmiddels uitdovende – coronamaatregelen hebben ze een paar mooie live-data in hun agenda staan.
Black Snow In Summer brengt dark elektro en minimal wave en of dat live sterk overkomt hangt doorgaans meer af van de performer achter de microfoon en minder van de m/v achter de knoppen. Dat gaat ook op voor dit duo. Kurt is de master of ceremonies die ietwat in de schaduw de basis legt en zangeres Corina is de zwarte priesteres die vooraan op het podium alle aandacht krijgt. Een duo dat heel goed werkt.

De belichting in Den Deugniet was wel heel basic, maar dat werd goedgemaakt met een rookkanon dat overuren draaide. Corina voelt zich thuis op het podium en weet het publiek te begeesteren op de bezwerende kille beats. De setlist voor Kortrijk was een mooie mix tussen songs uit het album Shadows At Night uit 2019 en de integrale EP Lost Feelings van 2021. Het publiek is helemaal mee op deze donkere trip en in de helft van de set krijgt de show wat extra glans, met Power And Corruption en Distance.
Het zuiverste goud zit vaak op het einde van de ader en zo ook hier: Julia en Lust zijn de absolute hoogtepunten van de set. Als toemaatje krijgt het publiek nog het nieuwe Dark te horen en dat klinkt meteen al goed. Black Snow In Summer is helemaal klaar om postcorona grotere podia in te pakken dan dat van Den Deugniet.
 
Next! is een zeskoppige coverband met ook eigen songs. De klassieke bandbezetting is aangevuld met een saxofonist en het leuke is dat ze dan niet covers selecteren waar al een sax in zit, maar de sax de ‘plaats’ geven die normaal ingenomen wordt door de synths. Ook leuk: op het kleine podium van Den Deugniet staat de band opgesteld in twee rijen van drie en dan zijn het eens niet de gitaristen die naast zangeres Saskia mogen plaatsnemen, maar bassiste Sonja en saxofonist Lieven. Gitaristen Bruno en Christof mochten zich de hele avond nagenoeg anoniem in het zweet spelen in het donkerste hoekje van het kleine podium, maar plezier hadden ze wel. Next! is ook een geroutineerde en goed op elkaar ingespeelde band. Het speelplezier druipt er van af.

De meeste Next!-covers in Kortrijk zijn klassiekers uit de new wave en (post)punk (Blitzkrieg Bop, Tainted Love, Psycho Killer, One Way Or Another van Blondie…), maar ze brengen ook nummers van buiten die genregrenzen (Nude As The News van Cat Power). Misschien niet zo bekend bij het brede publiek zijn Winning van The Sound en Identify van X-Ray Spex. Het eerste hoogtepunt van de set is een krachtige versie van (I Can’t Live In A) Living Room van Red Zebra, ook al gaat de band – op de drummer na? – collectief de mist in bij de outro. Bij Next! ligt het accent meer op het amusement bij band en publiek dan op de compleet correcte uitvoering.
De eigen songs van Next! (Greedy, Lovesong en War) missen misschien nog wat punch om zich te kunnen meten met de klassiekers. Lovesong, niet van The Cure dus, kan van die drie het vlotst overtuigen.

Den Deugniet is de venue waar de Kortrijkse punk/wave-band Definitivos kind aan huis is, en dus brengt Next! uiteraard Modern Dance van de Definitivos. En misschien niet geheel toevallig staat Definitivos-zanger Lucien goedkeurend mee te doen aan de toog. Voor de bisronde wordt Lucien dan ook het podium opgesleurd en scandeert de hele Deugniet nog eens “Let’s All Do The Modern Dance”.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00