Home » Black Stone Cherry – Melkweg (Amsterdam) 11/02/2016

Black Stone Cherry – Melkweg (Amsterdam) 11/02/2016

door jelle@rockportaal.nl
141 views 4 minuten leestijd

Deze frisse februari-avond zal lekker worden opgewarmd door dikke Southern rock grooves in een volle zaal. En Toseland.
Eerst is het de beurt aan voorprogramma Toseland, een last-minute vervanging voor Theory Of A Deadman, waar velen ook helaas hun kaartje voor hadden gekocht. Toseland is de band van James Toseland, befaamde motorcoureur in Engeland. Na het einde van zijn carrière op een motor, besloot hij verder te gaan op een podium en richtte een band op. Wat als eerste opvalt als men de zaal binnenloopt en de oren gebruikt is dat meneer Toseland, Toselandbewust of onbewust, erg veel herinneringen oproept van Myles Kennedy (zanger van Alter Bridge & Slash) qua stemgeluid. Dit is geen slechte vergelijking, al heeft hij moeite met sommige noten waar Myles geen probleem mee zou hebben. Muzikaal zit de band ook sterk in elkaar en fans die van Black Stone Cherry houden, zouden deze band ongetwijfeld ook kunnen waarderen. Na een paar strakke nummers komt dan toch echt een keyboard-piano naar buiten, waarop men meteen al wat sappige ballads kan verwachten. Dit is dan ook het geval en verpest een beetje het momentum dat ze zelf hadden opgebouwd. Maar voor eenieder die van goeie, catchy songs houdt, kan je het slechter treffen dan Toseland. Uiteindelijk is het een degelijke show, maar mogen de heren wel wat meer viezigheid onder de nagels vertonen.
Dat Black Stone Cherry meteen laten horen dat ze een kaliber hoger zijn dan meneer Toseland, is geen verrassing meer. Sinds het eerste, gelijknamige album tien jaar geleden gelanceerd werd, timmeren deze heren uit Kentucky steevast aan dezelfde weg, namelijk stevige rock nummers met meer dan voldoende ‘Southern spirit’ naar buiten brengen. Na het gevoel te hebben dat de band na het eerste album (een moderne klassieker) een beter album
proberen te maken maar het nog steeds niet echt gelukt is (al kwam Magic Mountain aardig dicht in de buurt), zien de heren er weer verfrist uit en in afwachting van hun nieuwe plaat die uitkomt in april genieten ze van de gelegenheid om even hard te rocken. Er zijn weinig bands die een setlist kunnen beginnen met Me And Mary Jane waarna ze meteen verder op ons in hakken met een grandioze Rain Wizard. Het verhoogt meteen de sfeer én de temperatuur. Dit concert en deze nummers bewijzen maar weer eens wat voor een stemgeluid zanger Chris Robertson in zijn bezit heeft. Ondanks zijn rauwe stem belanden hun nummers toch vaak op de radio en hun refreinen blijven dagen in je hersenpan rondrennen. Nieuwe single In Our Dreams begint lekker heftig waarna er weer zo’n klassiek refrein achteraan komt. Het is typisch Black Stone en dat is helemaal niet erg. Hierna neemt de band even pauze en houdt drummer John Fred Young ons geamuseerd met een drum solo. Wat zeg je?! Amusement BSCin een drum solo? John Fred Young is een van de weinigen die een drum solo wat extra’s kan geven, terwijl hij zijn drumstel domineert zoals alleen hij dat kan. Even later combineert hij het met een harmonica-deuntje tot luid applaus van het publiek. De band komt hierna gelukkig weer terug en gaat wat langzamere nummers spelen met Things My Father Said en een emotionele versie van nieuw nummer The Rambler, wat wordt gespeeld door gitarist Ben Wells op akoestische gitaar en Chris Robertson achter een microfoon. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Je ziet dat Robertson er geëmotioneerd van wordt en dat het duidelijk iets persoonlijks voor hem is en het is knap van hem dat hij zichzelf kan inhouden voor een volle zaal. Na een razendsnel encore bestaande uit de absolute klassieker Lonely Train, dachten we dat we klaar waren voor de avond en ze alles hadden gegeven. Blijkbaar niet, want als afsluiter geven de heren ons een snoeiharde cover van Motörhead’s eeuwige klassieker, Ace Of Spades, als eerbetoon aan de recent verloren held en legende Lemmy. Het is een passend einde voor deze avond en het stuurt ons allemaal met een brede grijns de straat op.
Setlist:
1. Me And Mary Jane
2. Rain Wizard
3. Blind Man
4. In My Blood
5. Ghost Of Floyd Collins
6. Maybe Someday
7. Holding On… To Letting Go
8. Soulcreek
9. In Our Dreams
10. Drum Solo
11. Things My Father Said
12. The Rambler
13. White Trash Millionaire
14. Blame It On The Boom Boom
———
15. Lonely Train
16. Ace Of Spades (Motörhead cover)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00