Home » Blind Guardian – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2015

Blind Guardian – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2015

door Jochem van der Steen
101 views 3 minuten leestijd

Stomverbaasd ben ik als ik de rij zie voor de ingang van de Effenaar. Zelden heb ik een dergelijke rij mogen aantreffen voor de Eindhovens poptempel. Ik controleer nog even of het uitverkocht is, maar er worden nog kaarten verkocht. Of het nu aan de dag ligt (net voor het weekend) of toch echt aan de populariteit van de metalbands is niet zeker, maar gelet op het aantal Blind Guardian T-shirts gaat het toch om het laatste.
orphaned land @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 007Helaas mis ik een deel van het voorprogramma omdat het een half uurtje duurt voordat ik binnen ben. Een goed plekje in de zaal bemachtigen is ook vrij lastig, laat staan een drankje. Gelukkig maakt het perfecte geluid van opener Orphaned Land veel goed. Ik heb nooit veel te klagen over het geluid hier, maar bij deze band is alles wel heel prima afgesteld. Prettig ook, omdat dan de nuances van deze Israelische metalband in ieder geval voldoende tot hun recht komen. De oosterse invloeden in zang en instrumenten maken dat dit optreden net weer wat extra’s heeft op de gemiddelde heavy metalband en ik moet bekennen dat deze act live me meer aan weet te spreken dan op cd.
Met een lichtelijk bombastisch kunstje met de belichting komt dan Blind Guardian op. Achter in de zaal ontstaat wat meer ruimte omdat een aantal fans dan probeert toch wat dichter bij het podium te komen.
Na de opener The Ninth Wave legt zanger Hansi uit hoe er een samenzwering lijkt te zijn die langzaamaan alle bandleden vervangt in Nederlanders en hoopt dat hij niet de volgende Duitser is die ingeruild gaat worden. Daarop wordt het licht toepasselijke Banish from Sanctuary ingezet.
blind guardian @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 012Daarna is het meeklappen geblazen met de intro van Nightfall waarna Hansi ons laat weten dat we vooral ons moeten laten horen omdat de show opgenomen gaat worden voor een live album. Hij geeft zelf aan een beetje roestig te zijn maar ik moet zeggen dat daar weinig van te merken valt bij het intense Tanelorn wat gaat over Michael Moorcock’s fantasy karakter Elric (de Stormbringer uit het nummer). Het is voor mij het hoogtepuntje van de avond.
Dan mogen de aanstekers omhoog voor de ballad Miracle Machine die voor veel fans echter het moment blijkt te zijn voor een snel toiletbezoek of een tochtje naar de bar. Dan komt het middeleeuws klinkende Past and Future Secret over koning Arthur en Merlijn dat bijna logisch gevolgd wordt door Mordred, nog een nummer over een tovenaar.
Kort daarna is het tijd voor een korte break waarop al snel een prima toegift volgt. Al met al een vakkundig concert die zich vooral weet te onderscheiden door een erg geraffineerde mix van nummers. Ik ben overtuigd. De drukte is geheel en al te wijten aan de populariteit van deze band. En hey, mocht je er niet bij zijn geweest krijg je de kans om het allemaal zelf mee te maken op hun aankomende live album…


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00