Home » Bokkerijders + Iron Death + Bones – JH Comma (Brugge, België) 28/10/2022

Bokkerijders + Iron Death + Bones – JH Comma (Brugge, België) 28/10/2022

door Filip van der Linden
432 views 4 minuten leestijd

De metalavond van Ketterij in Jeugdhuis Comma in Brugge kon rekenen op een mooie opkomst. Elke band kreeg een ruim en heel geïnteresseerd publiek voorgeschoteld. De affiche was dan ook niet mis: het live-debuut van de nieuwe band Bokkerijders, dan nog Iron Death en als headliner Bones. En dat alles voor een bescheiden ticketprijs en de prijs v an de pintjes was niet eens aan de inflatie onderhevig. Het ideale recept voor een fine avond.

 

Bokkerijders had een weekje eerder al eens getest in het repetitiehok wat ze live waard waren. Zanger/bassist Laurens en gitarist Jeffrey kennen elkaar al langer, en drummer Niels heeft eveneens al heel wat live-ervaring op de teller.  In Brugge waren ze de openingsband zodat ze uitgebreid konden soundchecken. De band betrad het podium dan ook boordevol vertrouwen. En dan gaat het alsnog even helemaal mis. Na een eerste schreeuw begeeft de microfoon van Laurens het zodat hun main anthem Bokkerijders in een singalong-versie door de boxen knalt . Er komt gelukkig snel een nieuwe microfoon aan en vervolgens zetten de Bokkerijders het nieuwe nummer Swords Of Gold in. De eerste cassetterelease is immers al bijna uitverkocht nog voor de releaseshow in Antwerpen, en dus werkt de band hard aan de volgende release. Swords Of Gold is breder uitgewerkt dan de tracks van de eerste EP, maar heeft wel diezelfde drive en diezelfde mix van black en thrash. Het publiek is dan helemaal mee en de hoofden schudden netjes mee in de maat. Wat een sound heeft deze band en wat een gave vocals heeft die Laurens – al heeft de geluidsman daar niet zo veel aandacht voor. Aan de podiumprésence kan nog wat gesleuteld worden. Tussen de bassist en gitarist staat in Brugge een imposante kandelaar met kaarsen, maar die krijgt geen noemenswaardige betekenis. Bij blackmetal en alle afgeleiden verwachten velen toch wat meer ‘theater’ van de zanger: wat handgebaren en poses die de inhoud nog versterken, ‘iets’ met een geitenschedel. Dat volgt vast nog wel. Inzake muziek zit alles al goed. We hoorden in de Comma nog goed gekruide versies van Antikosmik Void Principle, Schackled Leviathans en The Madness Of Mercury. Laurens en  Jeffrey deden alle mooie dingen met de black-thrash-kruising in het inmiddels opgedoekte Witch Trail, maar als Bokkerijders wachten hen nog een mooie toekomst.

De eveneens nog relatief nieuwe deathmetalband Iron Death kijkt niet zo naar de toekomst, maar eerder naar het verleden. Naar de eerste Wereldoorlog meer bepaald, net zoals het Franse In Purulence of het inmiddels bekendere 1914 uit Oekraïne. In Brugge zit je dan goed: niet zo ver van de voormalige loopgraven. Die sfeer probeert de band op te roepen met wat decorstukken en camouflagestrepen op de gezichten en op de blote bast van de bassist. Doorgaans heb ik niet zo veel vertrouwen in bands die veel decor nodig hebben en net als bij Bokkerijders voegen die bij Iron Death niet zo gek veel toe aan het verhaal van het concert. Mijn vrees is ongegrond. Iron Death brengt een show die misschien niet verrassend is, maar wel heel degelijk gebracht werd. De band staat met grinta op het podium, met het mes tussen de tanden. Vooral zanger Dyln gooit alles in de strijd wat hij maar in de strijd kan gooien. Iron Death brengt in Brugge de vier tracks van hun debuut-EP MMXXII (Dead Of Night/Trench Supremacy/Pickelhaube/Unleash the Beast), aangevuld met Embalmed By Ice, Ritual Genocide, Mask Of Flies en War Command. Ook dit was voor velen in het publiek een aangename eerste kennismaking.

Laurens van Bokkerijders mocht een tweede keer die avond het podium op, als bassist van deathmetalband Bones. Die band bestaat al zowat twaalf jaar en bracht in september toch nog maar zijn debuut full album uit, bij het Ierse label Invictus Productions. Dat album, Sombre Opulence, krijgt overal in Europa lovende kritieken en de band wordt vaak gevraagd in binnen- en buitenland. Begin volgend jaar speelt Bones zo als support van Lucifericon in de Little Devil in Tilburg en in de Elpee in Deinze. Alle bandleden zijn gepokt en gemazeld in de Belgische metalscene en ook deze band stapt het podium van de Comma op met veel vertrouwen. De set is uiteraard opgebouwd uit het nieuwe album, waarvan ze enkel Formulas Of Condemnation niet brengen. Aanvullen deden ze in Brugge met Utterance Beyond Death van de 12” single Gate Of Night uit 2020 en Visions, de eerste track van hun allereerste demo uit 2013. Bones brengt zijn deathmetal beukend en rauw en daar had het Brugse publiek wel zin in, want niemand ging naar de toog of naar huis voordat de zaallichten aangingen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00