Home » Brit Floyd – 013 (Tilburg) 31/10/2014

Brit Floyd – 013 (Tilburg) 31/10/2014

door Patrick Spruytenburg
250 views 3 minuten leestijd

Als ik mij vanavond naar de 013 in Tilburg begeef, is dat voor de exclusieve NL show van de Britse Pink Floyd tribute band Brit Floyd, welke momenteel aan het touren is met de “Discovery World Tour”. Ik heb van te voren gelezen dat dit “The world’s greatest Pink Floyd show” genoemd wordt, en ben erg benieuwd. Intussen heb ik nl. meerdere Pink Floyd tribute bands gehoord, en met name de rust en vanzelfsprekendheid van de theatrale nummers weet lang niet iedere band op het zelfde hoge niveau als het origineel weer te geven…
brit floyd @ 013 - foto patrick spruytenburg - 009De show is uitverkocht en er staat een flinke rij voor de deur als ik een half uurtje van te voren aansluit. Tegenovergesteld met veel ‘tienerbands’ is het geen dringen om maar zo snel mogelijk binnen te komen, maar er heerst een relaxte sfeer als iedereen verbazend vlot de kaartscanner weet te passeren. Overgrote meerderheid zal 40+ zijn, maar er is ook een flinke portie jeugd (als dan niet in de vorm van gezinnetjes) waar te nemen. Muziek van Pink Floyd is tijdloos blijk ook hier.
Youtube filmpjes hebben mij al voorbereid op wat ik aan ga treffen: een bomvolle stage die zowel tussen de muzikanten als erboven flink uitgebreid is met een extra hoeveelheid verlichting. Eyecatcher is het grote ronde scherm in het midden: Brit Floyd poogt niet alleen de muziek zo goed mogelijk te benaderen maar ook de visuele show.
Als de lichten dimmen en de klanken van Shine on you crazy diamond ingezet worden verstomd het geluid in de zaal en zijn zo’n 2000 paar ogen op de band gericht. En al in het instrumentale gedeelte weet de band z’n reputatie waar te maken, laat staan als de vocalen ingezet worden. Ja, de vocalen van Ian en Damian mogen dan subtiel verschillen, maar de overeenkomsten zijn indrukwekkend. Dit smaakt naar meer!
brit floyd @ 013 - foto patrick spruytenburg - 017Om nu te gaan omschrijven hoe ieder nummer gebracht wordt gaat een saai verhaal worden. Want in een drie uur durende set met een kleine pauze van ongeveer een kwartiertje weet de band tot aan het einde het hoge nivo van de opener vast te houden. De setlist wordt niet beperkt tot de “klassiekers” en weet in de loop van de avond zeker een aantal keren te verassen. Want naast o.a. Shine on you crazy diamond, Another brick in the wall, Money, Time, The great gig in the sky en Comfortably numb zijn de albums vertegenwoordigd tot en met het uit 1994 afkomstige The division bell met High hopes en Take it back. Daartussen nummers die ik niet direct verwacht had als Fat old sun, Pigs en Astronomy Domine.
3 uur, oftewel 23 nummers lang weet de band te imponeren. Het geluid staat minder hard dan normaal, zodat oordoppen eens geen must zijn. De muziek gaat vergezeld van een lichtshow die de Jupiler zaal bij vlagen oogverblindend verlicht, dan weer in bijna volledige duisternis hult om vervolgens met een mystieke lasershow het volgende nummer aan te kondigen. De reputatie die ik op internet gelezen had wordt voor mij vanavond volledig waargemaakt: van de Pink Floyd tribute bands die ik live ken is dit degene die het origineel inderdaad het dichtst weet te benaderen. Als ik naar huis ga weet ik dat ik een concert meegemaakt heb wat bij mij in de top 10 van 2014 terecht gaat komen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00