Home » Burning – Nightmares

Burning – Nightmares

door Edwin Knip
145 views 3 minuten leestijd

Burnng frontGroningen schudt op haar grondvesten, en niet alleen door de gaswinningen. Burning, onder leiding van Hugo Koch presenteert vol trots het debuut album Nightmares.
Het wachten duurde lang. Na het verschijnen van de veelbelovende 7″ vinyl single Something’s Lurking In The Dark in 2014, lag er de belofte dat er een volledig album in 2015 gereed zou zijn. Niets is zo onvoorspelbaar als de muziekwereld, dat blijkt wel weer. Gitaristen Karst en Knegt tergen hun gitaren tot het uiterste, gierend, kreunend en snerpend worden de nummers neergezet. Bassist Haandrikman drukt zijn stempel op Anthem For The Lost Souls I And On The Sixt Day God Created Man. Dit anthem is opgedeeld in drie delen, met een diversiteit van hardrockstijlen. Lekkere gitaarsolo’s, een ronkende bas en een stevige drum. Maar er is ook plek voor subtiel gitaarspel om de stem van de verteller te ondersteunen. Naast bandlid van de Ramones tribute band Rumbones, organisator van het jaarlijks Very ‘Eavy Festival en groot liefhebber van oud vinyl, is Koch ook een zeer gedreven zanger. Er zit weinig variatie in zijn zangstem zit, maar het irriteert absoluut niet.  Sterker nog, de combinatie van zang en instrumenten geven de juiste lading aan de nummers. De nummers staan dan ook als een huis. De band is sterk beïnvloed door bands als Black Sabbath, Witchfinder General, Trouble en Ghost. Stevige rock is toch het belangrijkst ingrediënt van dit album, met als hoogtepunt het dertien minuten durende Anthem For The Lost Souls.
Het album opent met een nummer, waarvan de tekst is geschreven door thriller schrijfsters Bronja Hoffschlag. Razors And Reasons heeft stevige gitaarriffs, een stuwende bas. De tekst gaat over de dood van een meisje, de zanger gaat haar helpen. Hij wil de scheermesjes wel aanreiken, hij schrijft haar zelfmoord song. Zodra zij leeggebloed is, heeft hij nog iets wat aan haar herinnert. Het is een nummer, dat tekstueel en muzikaal goed in elkaar zit. Trials Of 1913 gaat over nachtelijke kwellingen. Een traag nummer, sloom gitaarspel brengt het nummer tergend langzaam naar een eind. Het thema is het heksengerecht in 1613 toen er meer dan zestig heksen op staken werden verbrand in Roermond. De nummers blijven tekstueel duister en donker, het volgende nummer is Nightmares, over nachtelijke kwellingen. Het album heeft als bonus nummer de single uit 2014, Something’s Lurking In The Dark. Inclusief dit nummer, haalt het de veertig minuten, maar het had natuurlijk ook best zeventig minuten mogen duren.
Burning zet een sterk album neer, dat op Goede Vrijdag 25 maart officieel gepresenteerd zal worden in Stadskanaal. De releaseparty wordt een feestje, want Koch heeft de jaren tachtig rockers van Tygers Of Pan Tang weten over te halen, om de bezoekers te trakteren op hun grootste hits.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00