Home » Burning Witches: een kort interview tijdens de tour

Burning Witches: een kort interview tijdens de tour

door Jochem van der Steen
622 views 4 minuten leestijd

Hoewel de all-female heavy metal band Burning Witches de oorsprong kent in Zwitserland is na het vertrek van vocaliste Seraina Tell onze eigen Laura Guldemond (ex-Shadowrise) toegetreden tot de gelederen. Erg leuk dus haar net voor de show kort te interviewen. Ik kan het interview  houden in onze moedertaal, maar dat zou niet leuk zijn  voor gitariste Larissa Ernst die, getooid in een ontzettend coole spiegelzonnebril ook aanschuift. Dus, omdat mijn Duits en Larissa’s Nederlands niet zo goed is (los van “slaap lekker” en “geen drank geen klank”) spreken we Engels en vertaal ik het hier voor jullie in het Nederlands.
TOUREN
Ik interview de band tijdens de tweede helft van hun Europese tour. Tot zover was het een goede tour, ook al moest die onderbroken worden door de lockdowns. De eerste helft van de tour reisde de band in een tourbus met tourgenoten Nervosa maar dat veranderde de tweede helft. “Dat was leuk, samen in de tourbus,” vertelt Laura. “We hadden leuke feestjes in de bus en hadden zelfs een discolampje bij ons en hebben samen kunnen dansen. Nu de kosten van benzine zo gestegen zijn reizen we met twee kleinere busjes en slapen we in hotelkamers in plaats van in de bus. Na al dat reizen wil je dan vooral slapen in je hotelkamer. Dus het tweede deel van de tour was wat braver. Maar we zullen zeker nog wat meer feestjes hebben.”
Uiteraard vinden de dames het leukste aan touren het ontmoeten van mensen en het optreden zelf. Minder leuk is het gebrek aan slaap. “In de Verenigde Staten moesten we echt heel veel reizen. Dan zit je bijna de hele dag in de auto. Als je in het hotel aankomt wil je alleen maar slapen. Je hebt heel weinig tijd voor jezelf alleen.”
Larissa is wel eens uit haar bed gevallen in de bus, maar zegt ze lachend, “Alleen maar na het feesten.”
SETLIST
Het samenstellen van een setlist is natuurlijk altijd een uitdaging. “Er moeten nummers zijn die mensen kennen natuurlijk en gewoon graag willen horen. Dus we zetten de klassiekers als Hexenhammer, Black Widow en Burning Witches op de setlist. Er zijn vaak verzoekjes om nummers op de setlist te zetten, maar het is moeilijk kiezen. Sowieso zetten we de singles van alle albums in de setlist en we proberen hetzelfde aantal nummers van elk album in de setlist te verwerken,” zegt Laura.
INTUSSEN
Intussen wordt er gewerkt aan een nieuw album dat in 2023 zou moeten uitkomen. Laura zegt, “We hebben heel veel ideeën en het gaat heel tof worden. Na onze Latijns-Amerikaanse tour gaan we er hard aan werken.”
Naast het werken aan dat album weet Laura zich bezig te houden als zanglerares. “Dat vind ik nog steeds erg leuk om te doen. Het leuke is dat mensen die rock en metal tof vinden me weten te vinden. Ik leg studenten altijd uit dat ik soms weg ben vanwege een tour. Soms geef ik dan online lessen. Meestal is het geen probleem voor mensen. Soms willen leerlingen echter echt persoonlijk les. Ik heb bijvoorbeeld een leerling die soms lessen bij mij neemt en dan weer bij Monica Janssen van X-Tinxion.”
STEMOEFENINGEN
Zelf heeft Laura verschillende manieren haar stem in vorm te houden. Slaap is sowieso heel belangrijk, zoals ook niet teveel feesten of schreeuwen. Ze heeft ook een flesje met een rietje waarin je kunt blazen zodat je stem wordt gemasseerd, een techniek die bekend staat als Lax Vox. “Als je verkouden bent of zo masseert dat je stembanden een beetje. Ik hoef dan ook niet luid te zingen en andere mensen lastig te vallen met mijn stemoefeningen. Vanwege mijn allergieën heb ik soms last van rook. Of van bijvoorbeeld deodorant of shampoo met teveel parfum. Daar heb ik een middeltje voor genaamd GeloRevoice dat de stembanden vochtig weet te houden als ze droog zijn.”
 
IDOLS
Laura deed mee aan het populaire muziekprogramma Idols. Dat ligt intussen redelijk in het verleden en ze wordt er niet meer zo vaak aan herinnert of naar gevraagd. “Mensen zijn het zo onderhand wel vergeten. In het begin werd ik, als ik make-up droeg wel eens herkend in de trein. Zonder make-up toen ook al niet. Het heeft me weinig negatiefs opgeleverd in de metal scene omdat de meeste mensen in metal toch al wisten dat ik in een metalband zat voor  Idols.”
 
Foto’s: Wendy Steenmans

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00