Home » Catharsis – I

Catharsis – I

door Filip van der Linden
2,2K views 3 minuten leestijd

De Belgisch-Limburgse deathmetalband Catharsis werd opgericht tijdens de coronacrisis, met bandleden die eerder speelden bij Leech 54, Death’s Bride, Signs Of Cain, Body Of Christ, Solipsist en Brutal Exposure. Ronny Claes van Leech 54 begeleidde de opnames van debuut-EP I.

Eerst al enkele opmerkingen, daarna volgt dan het goede nieuws. Catharsis is een leuke bandnaam, maar wel een die al veelvuldig gebruikt werd, zowel in de identieke spelling als in varianten en samenstellingen. Zelfs in België was er al een band met exact dezelfde naam. Met een beetje denkwerk en verbeelding had deze band toch wel een meer originele samenstelling met ‘catharsis’ kunnen bedenken, toch? De titel van deze EP – I – kan je ook al niet echt geïnspireerd noemen.

Je kan deze vier oudgedienden er voorts niet van beschuldigen dat ze super-productief zijn. In twee jaar tijd hebben ze amper vier tracks geschreven en opgenomen. En nu begint het goede nieuws: Catharsis kiest er dus voor om zich te beperken tot vier heel degelijke tracks en dus niet – zoals veel jonge bands – om die vier snel-snel aan te vullen met nog wat tracks met een paar half-goede ideetjes. In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

De productie en mix op deze EP zijn heel basic. Niet supervet, geen overbodige, inwisselbare intro’s die van het internet geplukt werden, maar gewoon een heel eerlijk geluid, zoals deze band ook live klinkt. Geen valse verwachtingen. What you hear is what you get.

Muzikaal leunt dit nogal aan bij de oldschool deathmetal van Carcass, Exoto en Death: niet te veel melodie, weinig lange gitaarsolo’s, wel lekker brutaal in de vocalen, met de drums als degelijk fundament en agressief beukend in de riffs. Ook goed gedaan: elk van de vier tracks heeft een eigen gezicht. Frans, Engels, Latijn, … bijna elke track heeft een songtitel in een andere taal. In de lyrics is het dan wel uitsluitend Engels. Het grunten is meestal goed te volgen en in Cauchemar worden de grunts vergezeld van cleane vocalen.

De beste track van de vier op deze EP is voor mij Pro Patria Mori, vanwege het pittige tempo, met Squidnunc op een dichte tweede plaats.

https://catharsisbelgium.bandcamp.com/album/i

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00