Home » Clannad – Musis Sacrum (Arnhem) 21-02-2014

Clannad – Musis Sacrum (Arnhem) 21-02-2014

door erik@rockportaal.nl
110 views 16 minuten leestijd


Ik weet nog goed toen ik als zesjarig manneke wekelijks voor de tv zat gekluisterd om de serie Robin of Sherwood te kijken. De soundtrack van deze tv-serie was, u raadt het al, afkomstig van Clannad. Mijn liefde voor Keltische muziek van Clannad zat er dus al vroeg in.  Clannad is met een unieke mix van mystieke folk, pop en new age een ware inspirator voor de Keltische muziek scène gebleken en heeft onlangs nog de BBC Lifetime Achievement award gewonnen.  Verleden jaar hebben ze met Nádúr voor het eerst in vijftien jaar weer een studioalbum uitgebracht en staan ze in het mooie Musis Sacrum in Arnhem op de bühne. Mooie gelegenheid voor mij om wat jeugdsentiment op te halen door Clannad voor de eerste keer live te aanschouwen.

 Het voorprogramma is een zanger/pianist genaamd Duke Special. De beste man afkomstig uit Belfast, Ierland, weet de zal een half uur lang goed te entertainen met bewerkingen van oude nummers en een deel eigen songs. Duke Special is prima bij stem en weet met zijn typische humor het publiek enthousiast te maken. Al met al weet de flamboyant geklede man een korte maar leuke impressie te geven van zijn oeuvre. Kortom: een prima opener voor Clannad.

Een half uur later is het dan eindelijk tijd voor Clannad. Het geluid is erg zuiver en het lichtspel is summier maar wel erg passend voor het optreden. Een groot deel van het optreden staat vooral in het teken van het in 2013 uitgebrachte Nádúr. Hiervan worden onder andere prima live versies van Vellum, Transatlantic en Rhapsody na Gcrann gespeeld. Op Brave Enough komt Duke Special ook nog even meezingen. En met verve: het samenspel van zangeres Moya Brennan en Special zorgt ervoor dat het een prachtige live versie is geworden. De response op dit nummer is dan ook erg goed vanuit het publiek.

Naast nummers van Nádúr passeren er natuurlijk ook diverse oude bekende songs de revue. Met prachtige uitvoeringen van Theme From Harry’s Game en In a Lifetime is het weer kippenvel geblazen. Ook mijn jeugdsentiment wordt niet onberoerd gelaten. Met onder andere Robin (the Hooded Man), Herne, Lady Marian en Together We waant het kind in me zich even weer in de bossen van Sherwood. Clannad geniet zelf ook zichtbaar van het optreden en neemt de tijd om alle nummers met de nodige humor aan te kondigen. Het publiek slikt het allemaal voor zoete koek en de tijd vliegt voorbij als de ruim anderhalf uur durende set wordt afgesloten met een toegift.

Clannad heeft zowel op mij als de rest van het publiek een blijvende indruk achtergelaten. Een prima en bij vlagen zelfs subliem optreden. Er zijn de komende tijd ook nog optredens van Clannad in Dordrecht en Uden. Als Clannad net zo goed in vorm is als in Musis Sacrum wordt het smullen geblazen voor de bezoekers.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00