Home » Club Void: Alabaster + Villagers of Ioannina City – Effenaar (Eindhoven) 21/11/2022

Club Void: Alabaster + Villagers of Ioannina City – Effenaar (Eindhoven) 21/11/2022

door Jochem van der Steen
635 views 3 minuten leestijd

De Effenaar programmeert onder de vlag Club Void, als kleine zusje van cult festival Into The Void, diverse keren per maand interessante stoner- en psychbands. Meestal op donderdag, maar om de hoofdact te kunnen programmeren moest uitgeweken worden naar de maandag.

Ik had even de memo niet gekregen dat de hoofdact van vanavond in hun thuisland, Griekenland, in zalen van formaat Ziggo Dome staat. Het gevolg is dat het op een kaartje of vijf na uitverkocht is. Het is leuk om te zien dat het publiek deze avond voor het grootste deel bestaat uit in ons land woonachtige Grieken. Dat natuurlijk mooi aangevuld door het vrij vaste Eindhovense publiek.

Opener Alabaster liet hun kunnen al eerder zien in Club Void. Hun optreden werd toen zo goed ontvangen dat ze nog eens mogen knallen. De Eindhovense stoners doen weer een poging om het geluidsniveau waar Motörhead records mee vestigde te evenaren. Percussiebeest Sophie drumt zowat mijn avondeten van mijn maag naar mijn neus. Haar spelplezier spat er vanaf, geflankeerd door gitarist Jasper en bassist Toby. Omdat de drumkit niet achter de heren, maar gewoon er tussen staat vormen ze samen een mooi geheel. Elk bandlid is even belangrijk in deze band en dat ze een hechte eenheid vormen is duidelijk. De snoeiharde, lompe stoner metal wordt ook door het Griekse publiek goed gesmaakt. In plaats van het bijna spreekwoordelijke ‘’Big In Japan’’ is deze band na vanavond een beetje ‘’Big In Greece’’. De ruigere zang van Toby is een fijne afwisseling met de cleanere zang van Jasper. De passie in hoe ze beiden de snaren geselen doet niet onder voor hoe Sophie de drums afranselt. Hoewel deze band nog maar pas bezig is, is het absoluut één van Eindhovens grootste nieuwe beloftes.

Vol enthousiasme wordt Villagers of Ioannina City ontvangen door het publiek. De gespeelde mix van stoner en psychedelische rock met folk mag uniek worden genoemd. Hoewel de basis van de band uit de traditionele gitaar, bas en drums bestaat worden er een aantal opvallende instrumenten aan toegevoegd. Niet eerder zag ik bij een stoner act een klarinet en doedelzak op het podium. Toegegeven, het geeft het geheel zeker een uniek aspect en eigen smoel. Echter, aangezien die instrumenten redelijk spaarzaam te horen zijn betekent dat die muzikanten, Konstantis en Kostas regelmatig een beetje werkeloos op het podium staan. Diezelfde spaarzaamheid geeft me een  beetje het gevoel dat het meer om een gimmick gaat dan een integraal onderdeel van de sound.

Nou maakt dat het steeds energiek wordende publiek geen donder uit. Er wordt gesprongen, gemosht, gezongen en zelfs gecrowdsurft door een jongeman die, zo blijkt zanger/gitarist Alex te weten, binnenkort vader wordt. Als absolute hoogtepunt en toonbeeld van de vermenging tussen de Griekse cultuur en meer Amerikaanse stoner metal eindigt het publiek zelfs met een soort sirtaki circle pit. Verdomd vermakelijk om te zien en indicatief voor de gemoedelijke en uitgelaten sfeer in de Effenaar vanavond.

Zeker een avondje vol verrassingen en een voorbeeld van hoe multicultureel de wereld van alternatieve muziek kan zijn.

 

Foto’s: Paul Verhagen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00