Home » Club Void launch: Candybar Planet + Komatsu + Baklawai – Effenaar (Eindhoven) 01/09/2022

Club Void launch: Candybar Planet + Komatsu + Baklawai – Effenaar (Eindhoven) 01/09/2022

door Jochem van der Steen
472 views 4 minuten leestijd

Het stoner festival Into The Void leek in 2019 te zijn begraven, maar surprise… Het is terug! Er zullen edities volgen in Leeuwarden en Eindhoven. Daarnaast organiseert Loudnoise samen met Peter Van Elderen (Peter Pan Speedrock, Tankzilla, Fire Horse) een aantal stoner rock clubavonden in de Effenaar onder de noemer Club Void. Ik bezocht de eerste editie.
Het is lekker druk in de sfeervol ingerichte zaal, al meteen bij de eerste act. Net als aan de bar trouwens, dorstig publiek vanavond! Eigenlijk zou Vitamin B12 de avond aftrappen, maar helaas moesten zij verstek laten gaan. Geen nood, Baklawai was graag bereid ze te vervangen. Hoewel deze Eindhovense jongens er niet heel veel live shows op hebben zitten nog voelen ze zich perfect thuis op het podium. Ze zetten een energiek optreden neer met hun blues en rock ‘n’ roll georiënteerde stoner rock. Vooral Space Machine komt mooi tot zijn recht met de achtergrond van Club Void, de binnenkant van een ruimteschip. Ik kan niet wachten tot het deze avond beloofde album uitkomt. De prijs voor meest rock ‘n’ roll stonerband gaat naar Baklawai!
Het Eindhovense Komatsu kan simpelweg niet ontbreken bij een lancering van een reeks Eindhovense stoner concerten. Intussen een begrip in het genre en met een uitstekende staat van dienst stellen de mannen ook vanavond niet teleur. Ze weten zelfs de eerste moshpits van de avond op te starten. Hoewel meestal bij een dergelijk band het bij headbangen blijft is er een groepje fanatieke fans die elkaar door de zaal slingert. Al gauw ligt de eerste dan al voor mijn voeten, uiteraard snel weer omhoog geholpen zoals de regels van de pit voorschrijven. Natuurlijk ontbreekt hun theme song Komatsu niet, net zo min als het populaire So How’s About Billy. Om te onderstrepen dat met Club Void een soort community wordt opgestart verzoekt bassist Martijn een vijftien tal fans het podium op te gaan. Dat is niet aan dovemans oren gericht en zo stap ik samen met een aantal andere heren het podium op om daar een nummer lang enthousiast te headbangen.  De prijs voor meest metal stonerband gaat naar Komatsu!
Candybar Planet was één van de grondleggers van de Eindhoven Rockcity beweging van 1994 tot 2002. Welke band kun je dan beter vragen om deze eerste Club Void avond af te sluiten? In 2005 opende de band ook al eens iets bijzonders, namelijk de nieuwe Effenaar! Toen stond de zoon van gitarist Murphy nog op een speelgoed gitaar te spelen. Nu speelt hij gewoon even een paar nummers met verve mee. Ook bij deze band is de zaal flink in beweging. Met dergelijke sterke nummers en dikke groove kun je dan natuurlijk simpelweg ook niet stil blijven staan. Als persoonlijk hoogtepunt noteer ik mijn favoriete nummer Dirttrack en de energieke Helter Skelter cover als toegift. De prijs voor meest groovende stonerband gaat naar Candybar Planet! Na de show snel ik me naar de merch tafel om het shirtje dat ik eigenlijk zo’n 20 jaar geleden al wilde maar toen niet kon betalen alsnog te kopen. Jawel, echt vintage! Een mooie nostalgische trip, maar ook het bewijs dat deze mannen het nog steeds kunnen. Ga ze dus vooral binnenkort zien op Ankerfest, waar Baklawai ook zal staan.
Een prima avond die Eindhoven weer helemaal op de kaart zet als stonerrock city.
 

Foto’s: Paul Verhagen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00