Home » Cruel Force – Dawn Of The Axe

Cruel Force – Dawn Of The Axe

door Cor Schilstra
955 views 2 minuten leestijd

Mexico en Zuid-Amerika zijn regelrechte broedplaatsen voor thrash metal als Cruel Force. Maar deze band komt niet, zoals het artwork lijkt te suggereren, uit deze hoek. Dit gezelschap komt uit Duitsland en heeft in 2010 en 2011 reeds een tweetal verdienstelijke albums (The Rise Of Satanic Might en Under The Sign Of The Moon) uitgebracht.

Ergens vorig jaar is de band weer bij elkaar gekomen en nu ligt er dan weer een nieuwe plaat van de mannen in de schappen. Drummer GG Alex, gitarist Slaughter en zanger Carnivore zijn overgebleven van de originele bezetting en bassist Spider is de nieuweling in de band. Het is wel een beetje terug in de tijd (al doet dit genre het weer best goed recentelijk), en vergelijkingen met iconen als Slayer, Anthrax of Destruction zijn best te maken. Ook al blijft de muzikale richting hoofdzakelijk thrash, hier kunnen ook minder extreme speed en “gewone” heavy metal ingrediënten gevonden worden. Op een of andere manier moet soms ik zelfs denken aan hun landgenoten Railway (toch heel andere koek, maar ja).

Over het algemeen ligt het tempo op standje high speed, met knappe en pakkende instrumentale invullingen, maar soms kan het ook metal-galopperend verschijnen of komt een super melodieus riedeltje voorbij. Vooral het nummer Devil’s Dungeon heeft een (vrij abrupt) mooi en rustig intermezzo voordat het in zijn up-tempo finale terecht komt. Across The River Styx heeft ook een passend lager aanvangstempo en mooi ingepaste Arabisch aandoende elementen tussen de razende passages door. Die Muppetshow-achtige afslag na de tel een paar keer achter elkaar had van mij op plaat dan weer niet gehoeven; live is het een keer leuk. Een absoluut onderscheidende factor is naar mijn mening de gitaar van Slaughter, hoe hij zo smaakvol die stukjes lange melodische tonen tussen het hogesnelheidsnotenpoepen door kan produceren is bewonderenswaardig. Enkele luistertips; Night Of Thunder, voor het brutere hogesnelheidswerk en eerder genoemde Across The River Styx vanwege de mooie afwisseling. Een knap staaltje werk dat ook zeer goed te consumeren is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00