Home » Cult Of Luna & God Seed – Tivoli De Helling (Utrecht) 8-5-2014

Cult Of Luna & God Seed – Tivoli De Helling (Utrecht) 8-5-2014

door erik@rockportaal.nl
207 views 3 minuten leestijd

De Zweedse band Cult Of Luna maakt post-metal die tegelijkertijd keihard en subtiel kan zijn. Met de uitstekende release Vertikal (2013) doen ze samen met het Noorse God Seed Utrecht aan. Een aparte combinatie. Cult Of Luna maakt immers totaal andere muziek als God Seed, welke hun wortels toch in het black metal genre hebben liggen. De wat onorthodoxe programmering zorgt er echter wel voor dat er een prima afwisselende avond geboden wordt in het altijd gezellige en aardig drukke de Helling.
 
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn persoonlijke voorkeur muzikaal gezien bij God Seed ligt deze avond. Deze Noorse band, bestaande uit ex-leden van onder andere Gorgoroth, wisten me met het in 2012 uitgebrachte album I Begin, samen met een prima optreden als voorprogramma van Cradle of Filth, te overtuigen van hun kwaliteiten. Ook deze keer weten de heren weer een krachtige set neer te zetten. Het geluid is ditmaal redelijk goed al is het bij de snellere partijen soms wel wat rommelig. Helaas heeft vocalist Gaahl wat stemproblemen waardoor de set ingekort wordt. Ondanks zijn stem weet deze Noorse beul deze keer ook weer te imponeren met zijn ruige strot en indrukwekkende verschijning. We worden onder andere getrakteerd op From the Running of Blood, This From the Past, het heerlijke Alt Liv en The Wound. Naast deze nummers vliegen er ook nog nummers uit Gaahl en bassist King ov Hell hun Gorgoroth periode voorbij. Dit zijn onder andere Sign of An open Eye en Carving a Giant. Ondanks wat kleine kanttekeningen heeft God Seed het publiek prima kunnen vermaken met hun optreden. De handjes gingen dan ook geregeld de lucht in om de gehoornde te groeten. En terecht: van mij mocht dit optreden wel een kwartiertje langer duren.
 
Dat het overgrote deel van de bezoekers voor de tweede act kwam, was me inmiddels wel duidelijk. Een goed gevulde zaal en een klein half uurtje na God Seed stappen de heren van Cult Of Luna op het podium. Na het intro The Sweep gaan de heren gepaard met een goed geluid en ingetogen maar goed passende lichtshow aan de slag. Met zeven man, inclusief twee drummers, weten de heren een krachtige set neer te zetten. Prachtige, lang uitgesponnen nummers en een krachtig maar helder geluid maken van dit optreden een hypnotiserend, bijna ritueel geheel. De combinatie van percussie, elektronica en gitaren zorgen ervoor dat deze band blijft boeien. Dit optreden is voor Cult Of Luna een uitgelezen kans om live vertolkingen van het album Vertikal (2013) te presenteren. Met het krachtige en bas gedreven I: The Weapon, het duistere Vicarious Redemption en hypnotiserende In Awe of doen ze dit dan ook met verve. Het publiek slikt het dan ook als zoete koek. Gelukkig wordt er met onder andere Light Chaser, Ghost Trail en Dark City, Dead Man ook ouder werk uitgevoerd. Er is doorgaans weinig contact met het publiek maar als iemand uit het publiek “Slayer!” gilt kan er door gitarist en opper-bruller Johannes Persson toch nog een welgemeend “Shut the fuck up!” uitgekraamd worden. Aan het einde van het optreden wordt er vanuit Cult of Luna ook nog eens aangegeven dat Slayer sinds South of Heaven geen fatsoenlijke plaat meer heeft uitgebracht. Welgemeend of niet: na een optreden van een uur en drie kwartier ga ik vanwege deze quoten met een dikke glimlach en content naar huis. Ik moet bekennen dat Cult of Luna mijn verwachtingen heeft overtroffen met dit geweldige optreden.
 
Hoewel Cult Of Luna en God Seed in andere genres opereren weten beide acts samen een prima avond neer te zetten. Of het helemaal bij elkaar past deze setting voor het gehele publiek kan ik je niet vertellen. Deze avond bewijst voor mij eens te meer dat als je wat open minded bent er mooie dingen op je pad kunnen komen………

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00