Home » De Staat – Effenaar (Eindhoven) 18/10/2013

De Staat – Effenaar (Eindhoven) 18/10/2013

door Maurice Tonies
137 views 6 minuten leestijd

Na het grootse succes van hun album “Machinery” keert De Staat keihard terug met het nieuwe album “I_Con”. De formatie rondom zanger Torre Florim haalde met hun vorige tour een hele trukendoos open door een grootse machine op het podium te plaatsen. Nieuw album, nieuwe tour, wat gaat de groep uit Nijmegen ons ditmaal mee verrassen?  De Effenaar in Eindhoven gaat het vanavond allemaal meemaken!
Ian Clement - Effenaar (Eindhoven) 18/10/2013Het is dan ook al best druk in de Grote Zaal van de Effenaar als Ian Clement mag aantreden. Deze naam zal mogelijk nog weinig zeggen, maar als we melden dat hij de frontman is van Wallace Vanborn doet hij toch wel een belletje rinkelen. Ian Clement laat vanavond horen dat hij met een andere formatie ook prima uit de voeten kan. Even worden we op een dwaalspoor gezet door de introductie die wordt gedaan door de site van de Effenaar. We zouden te maken hebben met een singer/songwriter, die intiem zou gaan hameren. Het wordt echter gewoon rocken vanavond Niet zo hard als met zijn band Wallace Vanborn maar wel met hetzelfde enthousiasme. Of het nu cliché is of niet, de vergelijking met de mannen van Triggerfinger komt al snel bovendrijven. Wat opvalt is dat het geluid aan het begin van de set erg hard staat, maar gelukkig wordt hier snel wat aan gedaan zodat de bezoekers op een normale manier van een show kunnen genieten. Ian bewijst met deze andere formatie prima uit de weg te kunnen en als voorprogramma de zaal goed op weet te warmen. De rock zegeviert vanavond in zijn set en hij schroomt zich niet om reclame te maken voor zijn muziek. Het publiek kan het allemaal wel waarderen en geeft de band een fijn applaus.
De Effenaar is vanavond niet geheel uitverkocht als De Staat mag aftrappen. Mogelijk kiest men voor een andere speeldatum, want de band speelt op een flink aantal plekken tijdens deze tour. Wel is de zaal behoorlijk gevuld en wil iedereen wel eens horen hoe het nieuwe album “I_Con” nu live klinkt. Dat is mooi, want de band trapt af met meteen twee nieuwe tracks. “All Is Dull” en “Build That, Buy That”  bepalen meteen hoe deze avond gaat verlopen. Wie “I_Con” al heeft geluisterd weet dat de energie door je luidsprekers knalt. Ook hoor je de doorstomende kracht van de band en het rariteitenkabinet wat voor deze plaat is opengetrokken. Deze elementen zijn niet alleen op het album zo te horen. Ook live gaat het enorm te keer op het podium en is De Staat veel meer dan het mastermind Torre Florim.
De Staat - Effenaar (Eindhoven) 18/10/2013De zanger staart met een duivelse blik naar het publiek. Dit is hoe hij op zijn best is. Terwijl hij vol overgave aan het spelen is zie je ook hoe de rest van de band alles geeft. Duidelijk voorbeeld hiervan is bassist Jop van Summeren, die ook nog eens achter een apparaat met wat toetsen staat te swingen. Ze zijn met z’n allen in beweging op het podium. Met z’n allen zijn ze De Staat. Wat opvalt zijn de vele malen dat het meerstemmig klinkt en dat de kleine geluidseffecten op het album ook live worden voortgebracht. De Staat brengt hun albums live enorm goed tot leven en laat de energie van het podium spatten. Deze energie wordt door het publiek erg gewaardeerd en overal in de Effenaar wordt flink gedanst. De setlist van vanavond kent veel nummers van het nieuwe album, maar ook horen we het energieke “Sweatshop” en blijkt “Old Macdonald Don’t Have No Farm No More” nog een prominente rol te hebben op de setlist.
De Staat - Effenaar (Eindhoven) 18/10/2013De Staat piept, kraakt en overdondert de Effenaar vanavond. Tussendoor meldt Torre dankbaar te zijn om voor de vijfde keer in de zaal te mogen spelen. Wie dan ook snel rekent weet dat de band in ieder geval met elk album een keer in de zaal heeft gespeeld. De mannen zijn dan ook geliefd in Eindhoven. Met energieke shows zoals deze is dat niet zo vreemd, want Eindhoven pretendeert Rockcity te zijn en De Staat rockt weldegelijk. Naast nummers van de band uit Nijmegen mag zanger Ian Clement ook een nummer meedoen. Samen met Torre Florim maakte hij het nummer “Benny Balance” wat prima in de set past. De set kent vervolgens nog een paar nummers en dat zit de reguliere speeltijd er op. Echter geeft het publiek ook alles als de band “Make way for the Passenger” en “Witch Doctor” inzet. Wat een geweldige afsluiter is dat nieuwe “Witch Doctor”. Het knalt er flink op los. De continu opzwepende sound van De Staat heeft het publiek doen dansen vanavond. Zelf heeft de formatie uit Nijmegen ook geen moment stilgestaan en snakt men met het verlaten van het podium mogelijk even naar een adempauze.
Deze pauze duurt echter niet heel lang. Het publiek wil meer en krijgt meer. Nog een paar nummers zijn voor het toegift bewaard. De band gaat verder waar het iets eerder nog mee stopte, het neerzetten van een show die wordt getypeerd door het doorstuwende karakter. De Staat heeft bewezen weer helemaal terug te zijn en er de komende tijd weer tegenaan te kunnen. De festivals zijn alvast gewaarschuwd. De Staat komt naar je toe! De Effenaar heeft kunnen genieten en De Staat sluit af met een oorverdovend “Ah I See”… Ja! We hebben het gezien! 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00