Home » De Staat – W2 (Den Bosch) 14/12/2013

De Staat – W2 (Den Bosch) 14/12/2013

door Maurice Tonies
186 views 5 minuten leestijd

De Staat2013 is het jaar van de terugkeer van De Staat. Naar het album “I_Con” werd lang uitgekeken en inmiddels weten we dat het een groots succes is. Fantastische clips zorgden voor nog meer fans en een grootse tour kon niet uitblijven. Inmiddels is deze tour alweer een tijdje aan de gang en kent nog geen einde. Uitverkochte shows zijn de mannen niet vreemd. Ook voor vanavond bij de W2 in Den Bosch zijn er geen kaarten meer te krijgen. De verwachtingen zijn dan ook weer hooggespannen, wordt het vanavond zo’n legendarische avond?
Ian ClementEen uitverkocht W2 betekent een enorm volle zaal. Er wordt veel gepraat als Ian Clement het podium betreedt en men blijkt niet stil te willen houden. De frontman van Wallace Vanborn is al een tijdje het voorprogramma van De Staat en stond eerder met een begeleidingsband onder de naam Ian Clement op het podium. Nu staat hij er helemaal alleen voor en blijkt hij aan een onmogelijke missie te moeten beginnen. Men is vanavond niet gekomen om naar een singer/songwriter te komen luisteren. Men wil De Staat horen en wat Ian ook laat horen wordt door het publiek vele malen overstemd. Dan wordt hij ook nog eens geplaagd door slecht zaalgeluid en is hij zelfs niet te verstaan als hij wat dingen door de microfoon aan het vertellen is. Wel krijgt hij beleefd wat applaus tussen zijn nummers door, maar vanavond is zijn show compleet misplaatst. Hier had veel beter zijn eigen band Wallace Vanborn kunnen staan. Deze band heeft eerder al tijdens een editie van Cortonville in deze zaal in Den Bosch mogen staan en heeft toen iedereen weggeblazen met een schitterende show. Dit was dan ook een betere oplossing geweest.
De StaatDe volle zaal is gekomen voor de band uit Nijmegen en krijgt de band uit Nijmegen. De Staat opent deze tour met “All is Dull” en dit is ook vanavond het geval. Vanaf dat moment gaat het publiek al los, er wordt veel gedanst en meegezongen. Het nieuwe materiaal gaat er in als koek en dat blijkt ook als opvolger “Build That, Buy That’ op het menu staat. Het is niet alleen het publiek wat helemaal los gaat, dit geldt ook voor de band op het podium. Geen moment staan Torre, Rico en Jop een fractie stil. Continu zijn deze drie heren in beweging. Op de achtergrond blijkt een Vedran een rustige, maar hardwerkende factor. Drummer Tim heeft ook vanavond weer genoeg te doen. Een show van De Staat draait namelijk niet alleen om genie Torre Florim. Samen zorgen ze voor een groots optreden, samen maken zij De Staat.
De StaatHet is dan ook genieten vanavond. Er komen veel nummers van hun nieuwe album “I_Con” voorbij, maar er is voldoende ruimte om ook oude nummers op de setlist te hebben staan. Het voor vele favoriete “Sweatshop” ontbreekt niet en ook zet de band een schitterende “Old Macdonald Don’t Have No Farm No More” neer. We hebben te maken met een band in bloedvorm, maar soms lijkt het alsof deze geoliede machine te veel op een automatische piloot draait. Dit wordt echter weer uit de boeken gedaan als er tussendoor wat meer geïmproviseerd wordt. Men wil de show graag blijven vernieuwen en men slaagt hier in. Frontman Torre weet het publiek goed te bespelen en loert in de verschillende fotocamera’s die naar hem wijzen. Even wacht hij zelfs tot een bezoeker klaar is met het maken van een foto van de zanger die echt recht voor zijn neus staat. Natuurlijk is “De Staat” blij om in Den Bosch te mogen staan, maar dit soort toespraken klinken al wat clichématig.
Daar waar de mannen eens begonnen met hun album “Wait For Evolution” is er sindsdien veel gebeurd. Gelukkig schromen ze zich niet om de titeltrack van dat album te spelen. Onlangs speelde de band uit Nijmegen een cover bij 3FM en oogstte daar veel lof. Vanavond ontbreekt “Talk Dirty” van Jason Derulo dan ook niet. Wat een geweldige cover van deze track. Het zijn werkelijk tovenaars bij De Staat en maken er een echte eigen versie van. Het publiek kan enkel genieten van dit moois en springt en danst maar door. Zo verandert de zaal van de W2 in een springende massa.
De StaatDe Staat beleeft dan ook in 2013 een absoluut hoogtepunt. Alles blijkt te kloppen bij deze formatie. Of dat nu het foute shirt van Rocco is of toch de bezetenheid van Torre, er hangt wat magisch rond deze band. Heeft afsluiter “Witch Doctor” hier iets mee van doen of moet het publiek in de W2 het tot slot concluderen in het allerlaatste nummer van het toegift “Ah I See”? De band komen we volgend jaar ongetwijfeld nog wel ergens tegen, waarbij ze mogelijk in bezit zijn van de Popprijs. Het harde werken, zichzelf continu vernieuwen zou wel eens beloond kunnen gaan worden…..


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00