Op 12 september 2003 overleed de legendarische zanger Johnny Cash. Zijn muziek en levensstijl hebben anno 2010 nog op velen een behoorlijke invloed. Zijn muziek leeft voort, vele bands hebben een inmiddels al een ode aan hem gebracht door muziek van hem te coveren. Ook de Eindhovense band Def Americans brengt elk jaar een ode aan hem, aan “The Man in Black, aan Johnny Cash.

Op vrijdagavond 10 september stroomt dan ook de grote zaal van de Effenaar langzaam vol. Allereerst krijgt de formatie The Feliciano’s de taak om de zaal op te warmen. En dit lukt! Hun bluegrass, country en rock ’n roll geluiden weten de stemming er in te brengen. Mede versterkt door de Nederlandse versie van June Carter weten ze er een vermakelijke show van te maken. Ook worden er op de grote videoschermen bijpassende beelden geprojecteerd en iedereen waant zich in de Verenigde Staten van die tijd.

Vervolgens is het aan de band uit Eindhoven om voor eigen publiek er een feestje van te maken. Vanaf het begin van de show gaan ze er meteen voor. Grote hits als “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire” en “I Walk the Line” en “(Ghost) Riders in the Sky” passeren de revue. Op de schermen komen ondertussen oude beelden van Johnny Cash voorbij en deze combinatie maakt de sfeer van deze avond. Het publiek van vanavond kan al het bekende werk dan ook enorm waarderen.

Na hun eerste set met voornamelijk het bekendere werk neemt de band even een pauze. Tijdens deze pauze wordt er door een verteller de poëzie van Cash geroemd en vervolgens wordt er een gedicht voorgedragen waarin de kleur zwart, de kleur van Cash, het middelpunt vormt. Vervolgens is het tijd voor de Def Americans om verder te gaan met hun show. De avond blijkt in verschillende fases van zijn leven te zijn verdeeld. De nieuwe fase die wordt voorgeschoteld is die van de American Recordings. Dit doet de band niet alleen. Zanger Denvis komt de band versterken en naast “The Man Comes Around” en “Delia’s Gone” komt een kippenvel kwekend “Hurt” voorbij, een nummer wat bijna nooit door de band wordt gecoverd.

De volgende fase uit zijn leven die op deze Memorial Night wordt opgevoerd is die waarin hij met zijn vrouw June Carter een aantal duetten opvoert. June hebben we in het voorprogramma al zien optreden, maar nu is het repertoire natuurlijk dat van Johnny Cash. Vanavond ontbreken de klassiekers niet en hierdoor komen er louter bekende tracks voorbij. Geen wonder dat het publiek ook luid “Jackson” weet mee te zingen.

Als laatste fase vanavond wordt het geloof van Cash benaderd Hij heeft zijn geloof ook in zijn muziek weten om te zetten en met behulp van een heus gospelkoor, zoals men vroeger het “Carter Family” noemde wordt er vanavond afgesloten in een uitverkochte Effernaar. Tussen het koor van vanavond is ook Denvis weer aanwezig en er volgen nog een aantal nummers van Cash, waaronder “Keep Up the Sunny Side”. Na deze gospelklassiekers sluit het collectief af met een medley en dan zit het er vanavond echt op, de Memorial Night is voorbij. Volgend jaar weer!