Home » Backstreet Girls – In Lust We Trust

Backstreet Girls – In Lust We Trust

door Cor Schilstra
1,K views 4 minuten leestijd

Wat The Hellacopters en Backyard Babies in Zweden wel gelukt is, kan van hun Noorse buren Backstreet Girls niet gezegd worden. Toch ligt het muzikaal aardig in hetzelfde straatje en de Backstreet Girls was er toch echt al een tikkie eerder bij. Misschien is het een beetje vergelijkbaar met het verhaal van Melvins of Mudhoney; veel andere bands beïnvloeden, maar zelf, buiten een cultstatus in kleine kring, niet erg veel waardering krijgen. Nu is er dan, bijna veertig jaar na oprichting, (met nog twee van de originele bandleden) een nieuwe plaat van deze dinosauriërs. En ook deze In Lust We Trust mag er weer zijn; de high energy glam rawk ‘n’ boogie met Chuck Berry, Kiss, Stones en Stooges invloeden knalt nog steeds!

Eigenlijk heb ik nog maar drie nummers van de nieuwe plaat bij de aanschaf via Bandcamp, kunnen downloaden, maar deze drie zijn al van dusdanige kwaliteit dat ik dit aangrijp om deze band en hun nieuwe release een beetje welverdiende aandacht te geven. Als je Wikipedia moet geloven, is de band beïnvloed door Ramones en Rose Tattoo. Je zou ze echter ook een voorbode kunnen noemen van de grote Scandinavische vlaggenschepen van de high energy rawk ‘n’ roll; The Hellacopters, Backyard Babies, Gluecifer en vele anderen.

Boogie Woman, één van de nieuwe nummers heeft zelfs meer dan ooit ook nog een geweldige (oude) Status Quo beleving; heerlijk! Om even terug te keren naar de Rose Tattoo vergelijking, het stampende Too Cool For You heeft die fijne sleazy southern boogie-swing en klinkt ook als een klok. De antirooklobby zal wellicht niet blij zijn met de “boodschap” van Smoke, maar het is rock ‘n’ roll van de oude stempel en misschien zijn deze jongens niet eens zo goed op de hoogte van de nieuwste regels voor politieke correctheid. Muzikaal staat het in ieder geval als een huis.

Begin jaren negentig, toen ik zelf de band leerde kennen, heb ik door financiële beperkingen, niet de toen ook al moeilijk verkrijgbare vinyl platen kunnen bemachtigen, maar heb wel bijna alle goedkopere Cd’s kunnen scoren. Aangezien ik (zoals velen) erg content was met de terugkeer van betere verkrijgbaarheid van vinyl de laatste jaren, heb ik daar nu enorm spijt van. Enkele albums zijn in Noorwegen op initiatief van een lokale platenzaak (Big Dipper) heruitgebracht op vinyl via Norske Klassikere. De zoektocht naar platenzaken die deze albums verkopen, en deze ook naar het buitenland verzenden, werd een uitdaging. Nadat ik eindelijk deze winkel (Apollon) gevonden had, kreeg ik na heen en weer mailen opeens geen antwoord meer, en ja hoor, de website gaf aan dat ze niet meer voorradig waren. Typisch geval van jammer (zacht uitgedrukt)! Ik hoop oprecht dat een label deze (inmiddels veel gezochte) platen op vinyl wil heruitbrengen, en dat er een distributeur te vinden zal zijn voor deze nieuwe plaat (en de heruitgaven), om er voor te zorgen dat deze band toch eindelijk een groter publiek zal bereiken. Ze verdienen het!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00