Home » Def Americans – Effenaar (Eindhoven) 15/09/2023

Def Americans – Effenaar (Eindhoven) 15/09/2023

door Maurice Tonies
3,2K views 7 minuten leestijd

Countrylegende Johnny Cash is dood, maar niet vergeten. De Amerikaanse ster overleed op 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd. Nog steeds is zijn muziek een inspiratiebron voor velen, maar ook wordt het muzikale nalatenschap van The Man In Black door heel wat muzikanten nog van een ode voorzien. Het Eindhovense Def Americans ademt de muziek van Johnny Cash en viert elk jaar traditiegetrouw het leven van Johnny Cash middels een Johnny Cash Memorial Show. Rockportaal zag de Def Americans al menigmaal, maar toch belooft deze show in een uitverkochte Effenaar net een tikkeltje anders te worden.

De zaal in Eindhoven is al goedgevuld als het voorprogramma Black Djangos het publiek mag komen opwarmen. Vanaf de allereerste tonen lijkt het alsof dit trio de grote zaal van de Effenaar wil laten veranderen in een spookhuis. Black Djangos speelt  bezwerende surfrock die we zouden kunnen herkennen uit ouderwetse horrorfilms, we zien bijna in een hoekje Dracula herrijzen uit zijn tombe, een spin naar beneden zien dwarrelen en ook zou Frankenstein op deze avond zowaar op het podium voorbij kunnen komen. Black Djangos ademt deze sfeer en doet dat perfect. We zien toetsenist Ben die voor de vorm een krukje achter hem heeft staan, maar hier de gehele show geen gebruik van maakt en ook drummer Dominik van de Black Djangos is continu in beweging. Frontman Robert voelt zich vereerd om met zijn band het feest van de Def Americans te mogen openen en zet na deze woorden weer snel een nieuwe song in. Wat een geweldige frontman en wat past zijn stem prima bij deze sound. Black Djangos is dan ook een collectief wat de boel graag op stelten zet, er kan dan ook niemand stil blijven staan.

Rond de klok van kwart over negen is het aan de Def Americans om de grote zaal van de Effenaar op zijn kop te zetten. Als Johnny Cash-coverband heb je een gigantische lijst om uit te kiezen, het muzikale oeuvre van The Man In Black bevat talloze hits, maar ook zijn nummers die niet tot de grote hits behoren juist perfect om op deze avond weer eens af te stoffen, zodat fans die ook wel eens iets meer willen dan Ring Of Fire te trakteren op wat anders. De band heeft besloten om vanavond te openen met The Man Comes Around, een nummer wat velen kennen uit de American Recordings-serie. Er wordt dan ook meteen meegezongen, wat prettiger is om aan te horen dan het veelal kletsende publiek. Het is prima meezingen in de Effenaar, want de heren van de Def Americans hebben veel bekende tracks op de setlist gezet en de sfeer zit er dan ook meteen in.

Zo passeren er meer nummers van de American Recordings-serie, waaronder de Nine Inch Nails-cover Hurt, die door de uitvoering van Johnny Cash een veel grote hit werd dan de originele versie van de band van Trent Reznor, maar ook het schitterende Solitary Man mag klinken in Eindhoven. De latere periode van Johnny Cash wordt dan ook ruimschoots belicht tijdens deze Memorial Show. Niet vaak stond bijvoorbeeld She Used To Love Me A Lot op de setlist. Shows van de Def Americans zijn dan ook nooit hetzelfde, de band blijft altijd wisselen qua setlist, keer op keer weten de heren ons weer te verbazen. Een vaste waarde tijdens de shows zijn de visuals, er zijn altijd mooie video’s te aanschouwen, hetzij beelden van Johnny Cash, maar ook sfeerbeelden met cowboys, natuur, of het wilde westen. Muziek, zang en de beelden maken deze shows tot een perfecte avond.

Ondanks het heerlijke optreden van de Def Americans staan veel bezoekers ook met een dubbel gevoel in de zaal. Onlangs maakte de band bekend dat er een aantal bandleden de Def Americans gaan verlaten, wat er op neer komt dat na deze show slechts frontman Elco en toetsenist/gitarist Arno van deze bezetting zullen overblijven. Eigenlijk zijn we dan ook getuige van een allerlaatste show van de Def Americans in deze bezetting. Eigenlijk moeten we hier dan ook niet te lang bij stilstaan, maar genieten van het vele wat de heren ons te bieden hebben. Nou ja, niet alleen de heren, want ook mag zangeres Kim niet ontbreken vanavond en samen met Elco vertolken ze de nodige duetten. Zo klinken er bekende nummers die Johnny Cash  samen opnam met zijn vrouw June Carter, maar ook klinken er nummers van Dolly Parton, Rolling Stones en zelfs Tom Jones. Het is dan ook zelden saai op het podium. Helaas blijkt de opmerking door Kim: “Goh, jullie zijn wel erg luid Eindhoven, gooi er anders even een biertje in” door velen niet begrepen, het geroezemoes blijft aanhouden.

Velen hebben dan ook deze avond aangegrepen om gezellig te kletsen en mee te lallen op de muziek van Johnny Cash. Aan grote meelallers is gelukkig geen gebrek, zo wordt er flink meegezongen op Boy Named Sue, Folsom Prison Blues, (Ghost) Riders In The Sky, Jackson en vele andere publieksfavorieten. Vanavond is zanger Elco dan misschien iets minder goed bij stem en heeft het zaalgeluid wel eens beter geklonken, het meezingende publiek maakt een hoop goed. Het feestje er dan ook niet minder door. Gelukkig kan Elco vanavond ook altijd terugvallen op zijn band, wat hebben de Def Americans zich door de loop der jaren muzikaal ontwikkeld. Het is dan ook jammer dat we deze bezetting in de toekomst vooralsnog niet meer samen zullen zien.

Traditioneel wordt het optreden afgesloten met een heuse Johnny Cash-medley waarin vele flarden van grote hits de revue passeren. Voor een laatste maal zien we band in optima form en mogen we nog een keertje losgaan. Vervolgens zit de show van de Def Americans erop, ware het niet dat zanger Elco nog terugkeert voor een toegift en het toepasselijke We’ll Meet Again laat horen. De afsluitende woorden “We’ll Meet Again, Don’t Know Where, Don’t Know When, But I Know We’ll Meet Again Some Sunny Day” kunnen dan ook niet beter gekozen worden. We zijn vooral dankbaar voor de vele jaren dat we de Def Americans in deze bezetting hebben mogen aanschouwen en zijn uiteraard nieuwsgierig wat de toekomst brengen zal!

Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00