Home » Delain – Doornroosje (Nijmegen) 08/04/2017

Delain – Doornroosje (Nijmegen) 08/04/2017

door Maurice Tonies
136 views 4 minuten leestijd

Delain mag zich al jarenlang een van de grootste Nederlandse Gothic-rockbands noemen. Samen met bands zoals Within Temptation en Epica laten zij wereldwijd horen dat er talent zit in ons kikkerlandje. Tussen de vele optredens door heeft de band tijd om een album op te nemen, waarna vaak weer een nieuwe tour start. Heel af en toe spelen ze in Nederland en Rockportaal grijpt deze kans dan ook met beide handen aan en meldt zich bij de ingang van Doornroosje.
Deze kans laten vele fans niet onbenut, de show in Nijmegen is compleet uitverkocht. Terwijl sommigen nog even een shirtje scoren bij de merchandise-stand zoeken we een mooi plekje op in de kleine zaal en wachten tot het voorprogramma begint. Het is aan Kingfisher Sky om de zaal op te warmen en deze formatie uit Den Haag begint aan hun set. Vandaag hebben ze er voor gekozen om een akoestische set te spelen, waardoor hun nummers met een nieuw sausje zijn overgoten. Terwijl Balance Of Power klinkt zijn de blikken van het publiek nog maar nauwelijks naar het podium gericht. Hier komt gelukkig snel verandering in, maar het blijkt een lastige klus om de bezoekers voor zich te winnen. Zangeres Judith is in haar element en maakt sierlijke bewegingen die we ook kennen van Within Temptation-zangeres Sharon Den Adel.  Ook de celliste is in vorm en door de toevoeging van dit instrument lijkt het optreden van Kingfisher Sky meer op een Ierse folkband dan een symfonische rockband. Misschien wat het spelen van een normale rockset een betere optie geweest.
De kleine zaal van Doornroosje wordt snel omgebouwd en als er een paar doeken worden weggehaald blijken het drumstel en het keyboard al lang klaar te staan. Er wordt druk gewerkt om zo snel mogelijk te kunnen beginnen. Afgelopen jaar verscheen van Delain het nieuwe album Moonbathers en de band is op tour om dit nieuwe album te promoten. Nadat de intromuziek heeft geklonken klinkt er een knal om komt de formatie het podium bestormen. Wat meteen opvalt is de grote glimlach bij de bandleden, ze hebben er zin in! Zoals men kon verwachten staat Moonbathers centraal en de eerste drie nummers van de set komen van dit album. Het enthousiasme waarmee de band begon blijft fier overeind en slaat over op het publiek wat helemaal gek wordt. Springen, meezingen en de vingers gaan continu in de lucht. Vele fans hebben naar deze show uitgekeken, Delain speelt niet zo vaak meer in ons eigen land.
Zangeres Charlotte neemt na een paar nummers het woord en verwelkomt alle fans, waarbij ook de fans uit het buitenland niet worden overgeslagen. Ze zijn naar Doornroosje gekomen om er een mooie avond van te maken en dat kan het publiek alleen maar beamen. Het is een feest om Delain aan het werk te zien. Bandleden zoeken met regelmaat de rand van het podium op en nemen allerlei gelikte rockposes in. Daarbij schudden ze synchroon wild met hun haardos en we kijken bijna naar een strak geregisseerde rockshow. Alles wordt uit de kast getrokken om er een mooie avond van te maken. De glimlach op het gezicht van gitariste Merel kan simpelweg niet gefaket worden, ze hebben er zin in. Ook zoeken de bandleden elkaar onderling op en trekken gekke gezichten naar elkaar. Zou dit vantevoren ook zo al de hele dag aan de gang zijn? Muzikaal is er ook vanavond niets op de band aan te merken, het gitaargeweld vliegt je om de oren en de double bass mag er zijn. Delain speelt in een hoog tempo en de nummers wisselen elkaar snel af, waar tussendoor de fans nog net de ruimte krijgen om te applaudisseren. Delain heeft de fans op hun hand en ze hoeven maar simpelweg te gebaren om te klappen of het gebeurt al volop, evenals het zwaaien met de armen of het meezingen met een refrein.  Om de sfeer nog wat te verhogen blijkt zelfs een confettikanon te zijn ingeschakeld, alles is in het werk gesteld om er een mooie avond van te maken.
Vandaag overdondert Delain dan ook de kleine zaal van Doornroosje en onderstreept waarom ze bij de grote gothic bands van Nederland horen. Alweer ruim tien jaar geleden kwam het debuutalbum Lucidity uit en anno 2017 worden er nog steeds nummers van dit album gespeeld. Het verleden wordt dan ook niet vergeten en de fans juichen als Charlotte het nummer The Gathering aankondigt. De normale setlist zit er dan al bijna op, maar natuurlijk zit er nog veel meer in het vat. Delain loopt even het podium af om snel een slok water te nemen, maar langer dan dit duurt deze pauze niet. Met een drietal nummers mag het publiek nog even helemaal losgaan en met publieksfavoriet We Are The Others wordt de avond afgesloten en laat de band een zaal in extase achter…..
Foto’s door Marcel Helder – Rockportaal.nl


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00