Home » Devin Townsend – 013 (Tilburg) 17/11/2019

Devin Townsend – 013 (Tilburg) 17/11/2019

door Maurice Tonies
392 views 5 minuten leestijd

Ter promotie van zijn nieuwe album Empath tourt Devin Townsend door Europa. De eigenzinnige Canadees neemt de luisteraar op Empath mee op een muzikale reis die bolstaat van diverse muziekstijlen. Devin schuwt de hokjes niet en laat graag wat jazz, prog, rock, pop, klassiek en opera horen en doet dat allemaal op hetzelfde album. Krijgt een uitverkochte 013 in Tilburg dan ook een kijkje in deze muzikale keuken?
De show van Devin Townsend is uitverkocht en geduldig wachten de fans rustig af voordat men de zaal in Tilburg mag betreden. Terwijl velen nog in deze rij staan is Haken, de supportact van vanavond inmiddels begonnen. De progressie rockband uit Londen schuwt ook de hokjes niet en laat de bezoekers in Tilburg regelmatig fronsen. Zo strooit Haken met verrassende breaks, lange composities, uitgerekte solo’s en soms een elektronische beat. De luisteraar krijgt dan ook een uitgebreid palet aan stijlen voorgeschoteld en ziet toe hoe de zeer technische band zich meester maakt van de 013. De zaal loopt ondertussen steeds voller en als de heren het epos Cockroach King inzetten staat de zaal helemaal vol. Tijdens het vertolken van Cockroach King gaan de heren helemaal los en lijkt er bijna geen einde aan deze track te komen, alle registers mogen open en het publiek gaat uit zijn dak. Met de afsluitende track 1985 heeft Haken de zaal dan ook prima opgewarmd voor de Canadese hoofdact.
Er klinkt vervolgens Hawaiiaanse muziek door de grote zaal in Tilburg. Ook zien we crew in de bijbehorende outfits aan het werk, de spanning begint dan ook direct te stijgen. Wat heeft Devin Towsend nu weer bedacht? Als de lichten voor de tweede maal doven in de grote zaal van 013 wordt het allemaal al snel duidelijk. Over het gehele podium staan muzikanten en natuurlijk vooraan in het midden is een plekje gereserveerd voor frontman Devin Townsend. De band gaat enthousiast van start en we horen direct de nieuwe tracks van het eerder genoemde album Empath. Empath staat vol van verschillende stijlen en deze blijken ook in een live-uitvoering prima uit de verf te komen. Fans die naar 013 zijn gekomen voor het oudere werk zullen dan ook even geduld moeten hebben. Devin staat met ongeveer tien personen op het podium en er is dan ook heel wat te zien. De hoofdrolspeler is blij om weer op pad te zijn en steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij bedankt aan het begin van het optreden al meteen iedereen die de show mede mogelijk maakt, de crew, de band, de fans voor de jaren support, maar ook de vrijwilligers van de 013. Ook nodigt hij meteen iedereen uit om even mee te gaan op een muzikale trip, even de sores van alledag vergeten, laat de avond overkomen als een korte vakantie.
Deze vakantie is een lust voor het oor, wat is de band in vorm en wat kan men razendsnel schakelen in stijlen. Ook wisselen de instrumenten elkaar in een rap tempo af en zien we hoe de roadies het maar druk hebben met het sjouwen van gitaren, zonder dat het tempo ook maar even uit de show gaat. Nadat de band een aantal nummers van het nieuwe album heeft gespeeld zijn het vooral de tracks van het album Ki wat de klok slaat. Direct gaat het publiek uit zijn dak, men is de oudjes niet vergeten. Er wordt druk op de muziek meegeknikt, voor deze nummers zijn velen naar Tilburg gekomen.
Het foute hoogtepunt van de avond moet dan nog komen. Als een van de zangeressen terugkeert op het podium in een baljurk kan frontman Devin niet achterblijven. Ook hij staat in een rokje op het podium en dan is het tijd voor wat klassieke tonen in de 013. Het nummer Why? leent zich hier perfect voor en velen zullen zich dan ook afvragen “waarom” men zoiets in elkaar zet, welk geniaal brein komt op dit idee. Velen pakken dan ook de telefoon om dit ludieke optreden vast te leggen. Devin wil graag het publiek vermaken en vraagt na deze performance of iedereen wil meezingen op Lucky Animals. Van voor- tot achteraan wordt er luidkeels meegezongen, Devin hoeft dan ook niet te klagen. Publiek en band zijn samen èèn en tussen de nummers wordt door de Canadees zijn band uitvoerig voorgesteld. Niemand wordt vergeten en krijgt een moment om te stralen. Wat heeft de frontman rasmuzikanten om zich heen verzameld. Men draait de hand niet om voor alle technische snufjes, verrassende breaks, verschillende algoritmes en dergelijke. Devin Townsend is dan ook voor de echte fijnproever. Na ongeveer anderhalf uur bewijst de band ook akoestisch uit de voeten te kunnen en met Spirits Will Collide eindigt de reguliere set.
De headbangers in 013 mogen in het toegift ook laten zien of men andere dance-moves in huis heeft. De zaal wordt ineens omgetoverd in een discoparadijs, want het toegift start met klassieker Disco Inferno. Schaamteloos gaat iedereen uit zijn dak en Devin ziet met een grote glimlach toe hoe er flink gedanst wordt. De band heeft nog èèn troef in handen en met het afsluitende Kingdom mogen de kopjes nog eenmaal op en neer schudden. Wat heeft de Canadees weer bewezen van alle markten thuis te zijn en wat een geweldige liveband!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00