Home » Devin Townsend Project – Effenaar (Eindhoven) 27/03/2015

Devin Townsend Project – Effenaar (Eindhoven) 27/03/2015

door Maurice Tonies
235 views 5 minuten leestijd

Muzikaal genie Devin Townsend is in het land. Samen met zijn Devin Townsend Project staat hij vanavond in de grote zaal van de Effenaar. Dit is de enige show in Nederland die de Canadese formatie aandoet. Geen wonder dat veel fans op tijd een kaartje hebben weten te bemachtigen. De show is al weken uitverkocht en iedereen maakt zich dan ook op voor een mooie avond!
ShiningDe avond telt twee supportacts en als we de trappen van de zaal oplopen horen we dat The Shining, de eerste supportact al begonnen is. De mannen uit Noorwegen trekken meteen alle registers open en spelen of hun leven er vanaf hangt. Vol overgave en een flinke dosis energie lanceert de groep het ene na andere nummer op de menigte. De band uit Noorwegen speelt Blackjazz, tenminste zo heeft de band zelf hun stijl gedoopt. Het is een combinatie van metal en jazzinvloeden. Zelden zie je tijdens een metalact de zanger ineens zijn gitaar weghangen en een saxofoon tevoorschijn toveren en met dit instrument proberen boven de gitaren uit te komen. Naast het bulderende stemgeluid van de zanger blijkt hij ook de saxofoon prima te weten bespelen. Het publiek bestaat vanavond uit een flink aantal kenners, want her en der worden de teksten letterlijk meegezongen en overal gaan de vuisten in de lucht. The Shining is dan ook een uiterst vermakelijke opener.
PeripheryVervolgens is het de beurt aan Periphery om de inmiddels opgewarmde zaal te verblijden met een optreden. De progressieve metal van deze band uit de Verenigde Staten mist vandaag duidelijk hun doel. Het optreden iets te veel uit een standaardboekje en mist beleving. De band verzuimt de show wat glans te geven en komt over als het zoveelste uit een dozijn. Een zeer gemiste kans, waarbij je dan ook snel merkt dat de volle zaal zijn aandacht ineens minder op het podium richt. De nummers lijken dan ook te veel op elkaar en het zou niet hebben misstaan om de twee bands in een andere volgorde te laten opdraven.
Devin Townsend ProjectDe hoofdact laat helaas nog even op zich wachten, maar als op twee grote schermen een filmpje van Ziltoid, een andere bezigheid van Devin Townsend, voorbijkomt weet men wel hoe laat het is. Een behoorlijk lang filmpje overigens, waarbij de aandacht toch even verslapt. Iedereen wil de band zien en krijgt de band te zien. Met een grote glimlach betreedt de zanger het podium en maakt meteen contact met het publiek. Vanaf het eerste moment is het genieten geblazen. Devin heeft een verrassing voor het publiek in Eindhoven. Zangeres Anneke van Giersbergen laat zich meteen in het openingsnummer al zien en zingt mee. Een gejuich klinkt in de zaal. Devin en Anneke zijn goede vrienden en hebben al vaker samen op het podium gestaan.
Devin Townsend ProjectDe goedlachse zanger vertelt wat grieperig te zijn, maar hier valt weinig van te merken. Het Devin Townsend Project schotelt schitterende klanken voort en doet lijken of het allemaal zo gemakkelijk gaat. De band is zeer bedreven en perst er de een na andere genadeloze gitaarriff uit. Op de setlist staat zowel nieuw als oud materiaal, waarbij nummers van het laatste album Z2 niet mogen ontbreken. Tussen de nummers door maakt zanger Devin regelmaat contact met het publiek, waarbij je het bijna standup comedy zou kunnen noemen. Wat een clown op het podium, de schmink en rode neus is wat er nog ontbreekt. Een jarige bezoeker in het publiek wordt bezongen en door het publiek regelmatig te bespelen blijft het zeer amusant om naar te kijken.
Het draait natuurlijk wel om de muziek en dat is puur genieten. De band verkeert in topvorm en de zanger bewijst met zijn stemgeluid werkelijk alles aan te kunnen. Wat een veelzijdig kunstenaar zien we hier aan het werk. Hij kan perfect bulderen, maar ook als een rustiger nummer op de setlist staat komt hij hier prima mee weg. Hier kunnen heel wat zangers nog wat van leren.
Devin Townsend ProjectAls de reguliere setlist erop zit weigert de band het podium te verlaten. Devin vermaakt het publiek met wederom wat grappen om vervolgens nog een paar nummers te spelen. Er is wat moois voor het eind bewaard. Anneke van Giersbergen vergezeld de Canadees voor een schitterende versie van Ih-Ah, waardoor zelfs het publiek achterin de zaal nog kippenvel krijgt. Het nummer pronkt wel vaker op de setlist, maar de aanwezigheid van Anneke geeft het nummer extra glans. Een vernietigende versie van Kingdom mag dan ook de kers op de taart worden genoemd. Devin Townsend Project verveelde dan ook geen seconde en eigenlijk kunnen we niet haast niet wachten om deze grootmeester opnieuw te mogen bewonderen.
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00