Home » DOOL – Paard (Den Haag) 02/12/2017

DOOL – Paard (Den Haag) 02/12/2017

door Monica Duffels
234 views 4 minuten leestijd

Het Paard van Troje is een zaal die perfect bereikbaar is met het OV. Wanneer je vanuit de ondergrondse tram- en metrohalte “Grote Markt” omhoog loopt, sta je al zowat recht voor de deur van de zaal. Wanneer ik daar op zaterdagavond naar boven loop, zie ik een hele lange rij mensen staan voor de ingang van het Paard. Grotendeels tieners. Die blijken bijna allemaal voor het uitverkochte concert van rapper Ronnie Flex te komen in de grote zaal. Hierdoor duurt het een  aardig tijdje voor ik binnen ben. Ook bij de garderobe is het een drukte van belang, dus besluit om meteen door te lopen naar de kleine zaal. Daar moet ik namelijk zijn voor een avondje dark rock voor een selectere groep liefhebbers  en wil het voorprogramma van de band DOOL niet missen.
Inmiddels is het voorprogramma Wolvennest al begonnen en is er ook al aardig wat publiek in de zaal. De Belgische band is opgericht door Kirby Michel (La Muerte), Corvus von Burtle (Cult Of Erinyes) en Marc de Backer (Mongolito). De band heeft vorig jaar zijn eerste cd uitgebracht, in samenwerking met  Albin Julius en Marthynna van de band Der Blutharsch. In maart 2018 staat de opvolger in de planning. De band staat voornamelijk in het donker en wordt begeleid door mooie en mysterieuze visuals op de achtergrond. Voor op het podium staat een altaartje met een schedel en kandelaars. Dit geheel past goed bij de muziek die ze produceren. Het is een meeslepende, hypnotiserende mix van doom metal, post-rock, ambient en electronica. Het geheel krijgt een extra psychedelisch sfeertje door het gebruik van de theremin. Veel nummers hebben een instrumentaal, lang uitgesponnen en repeterend karakter, wat het hypnotiserende effect versterkt. Enkele nummers worden vocaal ondersteund door zangeres Shazzula, die met haar bezwerende stem het publiek in vervoering brengt.
En dan is het tijd voor de Rotterdamse dark rock band DOOL. Ontstaan vanuit de overblijfselen van Elle Bandita, The Devil’s Blood en Gold zag de band in 2015 het levenslicht. Met het debuutalbum “Here Now, There Then” en hun vele optredens op diverse festivals en in zalen heeft de band inmiddels aardig wat bekendheid vergaard. Niet in de minste plaats vanwege zangeres/gitariste Ryanne van Dorst, die door de “mainstream” media ook wel bij het grotere publiek bekend is. Nadat het podium in gereedheid is gebracht voor DOOL gaan de rookkanonnen aan en komen de bandleden op in een dikke mist. Met een monotoon geluid, dat naar mijn idee wat te lang duurt en wat vervormd klinkt, wordt het intro ingezet. Of dit helemaal de bedoeling is betwijfel ik, maar in ieder geval zet dit alvast de toon voor de rest van het optreden: rauw en ongepolijst. De bezwerende melodielijn van The Alpha wordt ingezet, een waardig openingsnummer van het concert. De band krijgt het publiek prima mee en er wordt aardig geheadbangd en meegezongen. Er wordt niet veel gesproken met het publiek, maar tussendoor roept Ryanne “Oh, oh Den Haag” en zegt ze dat ze het tof vindt om weer in Den Haag te staan, ongetwijfeld met het succesvolle optreden op Parkpop eerder dit jaar in het achterhoofd. Uiteraard passeren de meeste nummers van hun enige album de revue, maar er zijn ook twee nummers die ik nog niet ken. Volgens de setlist gaat het om de nummers God Particle en Well’s Run Dry. Qua sound borduren ze voort op het debuutalbum en liggen prima in het gehoor. Ik ben benieuwd of we deze nummers nog terug zullen vinden op een vervolgalbum. Nog een nummer dat niet op het album staat is de Killing Joke cover Love Like Blood, een van de inspiratiebronnen van de band. Het nummer vormt niet voor niets al langere tijd onderdeel van de setlist van DOOL. Als afsluiter speelt de band het melodieuze Oweynagat en dit vormt een mooie afsluiter van het optreden.
Setlist DOOL: Intro – The Alpha – Golden Serpents – God Particle – In Her Darkest Hour – Vantablack – Well’s Run Dry – The Death Of Love – She Goat – Love Like Blood (Killing Joke cover) – Oweynagat


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00