Home » Epica – 013 (Tilburg) 03/09/2022

Epica – 013 (Tilburg) 03/09/2022

door Maurice Tonies
724 views 6 minuten leestijd

Wie had ooit gedacht dat een bandje uit Reuver 20 jaar later tot één van de grootste Symfonische Metalbands van Nederland en misschien wel de wereld zou gaan behoren? Epica heeft fans over de hele wereld, heeft alle grote podia ondertussen wel gezien en is ondertussen enorm populair in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Hun muziek en boodschap is universeel en overal waar de band te bewonderen is zetten ze de boel op zijn kop. Bij dit 20-jarige bestaan mag dan ook absoluut worden stilgestan, een mooie feestelijke avond in 013 te Tilburg lonkt…
Fans over de hele wereld staan in de rij buiten bij Poppodium 013. Vlaggen, vele tourshirts, de fans zijn er helemaal klaar voor. Er is zelfs voor de gelegenheid een popup-store ingericht om allerlei items van de band te kunnen bemachtigen. Epica speelt vanavond voor een uitverkocht huis, er is al maanden geen ticket meer te koop. Fans die er niet bij kunnen zijn hoeven het feestje niet geheel te missen. Er is een livestream in het leven geroepen, zodat iedereen toch een glimp van het optreden kan meepikken.
De feestelijke avond in 013 wordt geopend door Sahara Dust en wie het nog niet wist, Sahara Dust is de oude bandnaam van Epica en eigenlijk worden we dan ook getrakteerd op muziek uit de beginperiode van het hoofdprogramma. Sterker nog, de bezetting is simpelweg de huidige bezetting van Epica. Sahara Dust grapt dan ook dat ze heel dankbaar zijn om na 20 jaar weer het podium mogen bestormen en muziek van weleer te mogen spelen. Dit zou niet de enige flauwe grap zijn gedurende de show van deze “supportact”. Normaliter is het publiek nooit zo enthousiast over een voorprogramma, maar ditmaal zit de stemming er uiteraard helemaal in. Over de barriers hangen vlaggen van bezoekers die uit de hele wereld aanwezig blijken te zijn. De haardossen gaan flink op en neer en de vuisten mogen direct de lucht in, het feestje is al vroeg op gang in Tilburg. Over de muziek hoeven we uiteraard niet te klagen, Sahara Dust (oftewel Epica) weet wel hoe ze een show kunnen opbouwen, heerlijke zangpartijen door zangeres Simone en de grunts van Mark Jansen missen hun uitwerking niet. Onder de naam Sahara Dust bracht men slechts alleen een demo uit en men besluit dan ook gedurende hun set dan ook maar meteen nummers te spelen uit de beginperiode van Epica, oftewel nummers van debuutalbum The Phantom Agony. Daarnaast mag de roots van Mark Jansen’s oude band After Forever niet vergeten worden en heeft Follow In The Cry een plekje op de setlist gekregen. Een feestelijke avond is niet compleet zonder slingers en confetti, een groot kanon voorziet de voorste rijen van een dikke laag confetti. De sfeer zit er in, 013 is aan!
Vervolgens is het tijd voor een flinke ombouw, waarvan grotendeels het publiek weinig te zien krijgt. Er wordt een groot doek neergelaten waarop in chronologische volgorde het tourschema van de afgelopen 20 jaar wordt uiteengezet. Vol verbazing kan men dan ook zien in welke uithoeken Epica zich al heeft laten zien. Een indrukwekkende lijst, vooral als je dan alle optredens in het buitenland ziet staan. Bands in dit genre hebben in ons eigen kikkerlandje misschien zelfs minder succes dan buiten onze landsgrenzen. Dat hebben acts zoals The Gathering en Within Temptation natuurlijk ook al bewezen.
Epica heeft voor deze jubileumshow werkelijk alle registers opengetrokken. 013 is getuige van een band in topvorm die niet “zomaar” een showtje speelt. Meteen in de opener van de set vliegen de pyro’s ons om de oren en bovenin de zaal knalt het vuurwerk er vrolijk op los. Wat een grootse opener van dit verjaarsdagsfeestje. Het publiek in 013 mag zich dan ook direct vergapen aan de kunsten en kwaliteiten van één van Neerlands beste bands. Het enthousiasme van de bandleden is van hun gezichten af te lezen. Aangezien we vanavond met meerdere nationaliteiten aanwezig zijn en er ook een livestream gaande is worden we door Simone in het Engels verwelkomt en tevens maken ze meteen van de mogelijkheid gebruik om iedereen te bedanken voor de support gedurende de afgelopen periode. De fans kunnen eigenlijk vervolgens alleen maar juichen en doorfeesten op het fantastische gitaarspel en het optreden van de band die continu in beweging is. Zo zoekt men graag de randen van het podium op, wisselt men graag blikken uit met hun publiek en gaat zelfs toetsenist Coen met zijn verrijdbare keyboards van links naar rechts over het podium. Een feestje vier je samen toch?
Qua show hebben we dan ook absoluut niet te klagen. De pyro’s blijven maar komen en de setlist bevat nummers uit ongeveer het hele oeuvre, waarbij debuutalbum The Phanton Agony een belangrijke pijler is evenals het recentere Omega. Op het laatstgenoemde album doet ook een kinderkoor mee en ook zij mogen hun ogen uitkijken vanaf het podium in 013. Speciaal voor deze show zijn ze ook aanwezig om de band te komen versterken. Fantastisch om te zien, wat een spektakel. Zo heeft Epica de nodige verrassingen in petto. Wat dacht je bijvoorbeeld van de schitterende uitvoering van Rivers, waarbij het begin geheel acapella wordt ingezet, waarbij de band wordt vergezeld door een koor? Kippenvel maakt zich meester in de zaal van Tilburg en zo laat Epica horen werkelijk van alle markten thuis te zien, voor zover men dat nog niet wist. Wat heeft frontvrouwe Simone toch een geweldig stembereik.
De jubileumshow in 013 heeft dan ook alles in zich wat het publiek zich maar mag wensen. Vele favorieten zijn de revue al gepasseerd, het is smullen geblazen en als dan ook Omega – Sovereign Of The Sun Speheres heeft geklonken is het einde van de show in zicht. De band verlaat na anderhalf uur spelen (De speeltijd als supportact Sahara Dust niet meegerekend) het podium om even snel even tot adem te komen, een slokje te drinken en zich weer op te laden. Natuurlijk mag een toegift niet ontbreken en wat heeft men een geweldig slot voorbereid. Er komen twee dansers het podium oplopen die de 013 trakteren op een waar spektakelstuk. Men neemt plaats aan een soort van grote ring die omhoog wordt gehesen en terwijl de band speelt voeren de twee een stukje acrobatiek uit hoog boven het podium van 013. Zelden zie je dit soort choreografie tijdens een metalshow. Aan alles is dan ook gedacht vandaag. De jubileumshow komt echter pas echt tot het einde na het spelen van publiekslieveling Conseign To Oblivion. Voor een laatste maal mag het publiek alles van woord tot woordmeezingen en compleet uit hun dak gaan. Dat mag ook gezegd worden voor Epica die werkelijk alles heeft gegeven vanavond. Zullen we datumprikker voor het 25-jarige bestaan er vast bijpakken?
Foto’s door Wendy Steenmans – Rockportaal.nl


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00