Home » Evil Invaders – We proberen een tussenweg te vinden tussen energie en strak spelen

Evil Invaders – We proberen een tussenweg te vinden tussen energie en strak spelen

door Jochem van der Steen
221 views 5 minuten leestijd

Ik had het geluk Johannes “Joe” Van Audenhove aka Jöe Anus van de Belgische metal band Evil Invaders voor hun show in Eindhoven te spreken. Vol energie waren ze aan hun tour begonnen. Helaas is die tour ingekort door het Corona-virus nu. Gelukkig hebben de heren een geweldige live DVD afgeleverd zodat je thuis toch kunt genieten van deze energieke band. 
 
STAGE ACT
De keuze om de live cd / dvd in de Trix te Antwerpen op te nemen leek logisch. Joe kwam zelf uit de provicincie Antwerpen en zag daar, toen het Hof Ter Loo was, in het verleden bands als Annihilator, Exodus en Iced Earth daar op het podium. Bovendien bood deze zaal de mogelijkheid om alle stage props kwijt te kunnen, een kans die ze in andere zalen niet eerder hadden.
De stage act van de heren is iets wat spontaan ontstaat, niets is ingestudeert. Het is gewoon het resultaat van wat live spelen met ze doet. Elke show is anders en er zijn geen vaste bindteksten tussen de nummers. De energie en adrenaline die ze krijgen tijdens de show uiten ze op het podium. De frustratie van binnen moet er uit en dat gebeurt tijdens hun optreden. “Soms ben ik zelfs zo opgefokt dat het spel er onder lijdt. Maar we proberen een tussenweg te vinden tussen energie en strak spelen, hoewel ik mezelf bij sommige stukken niet onder controle heb, maar dat heeft ook zijn charme,” zegt Joe.
Gevraagd naar de hoeveelheid aan bewerkingen die nodig waren om de live show om te vormen naar een goede live cd laat Joe weten dat er maar liefst acht verschillende mixen nodig waren voor een goede sound. Daarom duurde het even voor het live album uitkwam. Het samenstellen van de setlist daarvoor was best makkelijk want op elk album zijn er gewoon songs die live het beste werken. De kunst zat hem meer in het bepalen van de juiste volgorde, de afwisseling tussen snelle en tragere nummers. Dat is voor het publiek heel belangrijk, ook momenten voor adempauze. “Niemand gaat het een uur aan een stuk volhouden in de moshpit, tenzij je een topatleet bent.”
SUPPORT ACTS
Het belangrijkste verschil tussen support act zijn en headliner is vooral dat je meer tijd hebt om te soundchecken, naast natuurlijk de langere speeltijd. Als support ben je vaak afhankelijk van de andere bands en heb je soms maar een half uurtje om te soundchecken. Als er dan technische problemen zijn heb je te weinig tijd alles goed te checken en moet je soms op goed geluk spelen. “We proberen hier zelf rekening mee te houden want we weten hoe kut het kan zijn als openingsband als je geen soundcheck hebt gehad en de headliner je helemaal weg speelt. Het is geen competitie en als je elkaar steunt kom je samen tot een beter resultaat voor iedereen. In het verleden hadden we wel eens dat bepaalde dingen niet mochten van een hoofdact terwijl ze zelf tien keer meer fans hadden. Dan sta je niet sterk genoeg in je schoenen of ben je blijkbaar niet genoeg overtuigd van jezelf.”
De support acts van de tour zijn in samenspraak met management en booker gekozen. “De gasten van Schizophrenia kenden we al heel goed en we hadden al een goede klik met ze. We helpen elkaar ook met laden van de spullen en dat is niet altijd vanzelfsprekend. Er is een heel chille vibe op de tour”.
STEMPROBLEMEN
Als ik informeer naar of er voor de show gedronken wordt geeft Joe aan geen druppel te drinken voor aanvang. “Vroeger deed ik dat wel, maar dan zie ik een filmpje van mezelf terug en denk ik, oei dat is niet goed. De muziek is toch het belangrijkste en het feestje is bijzaak. Zeker als headliner. Ik wil er gewoon voor de volle honderd procent staan.”
Toen Joe begon met de band kon men geen zanger vinden en begon hij dan zelf maar wat in de microfoon te schreeuwen. In die tijd speelden ze nog met name Black Sabbath covers. Daar ging zijn stem zo aan kapot dat hij zelfs in de kroeg niet meer kon praten. Toen is hij naar een logopodist en zangcoach gedaan. Daarnaast heeft hij zelf goed geleerd wat wel en niet goed voelt.  “Het voordeel dat ik mijn stem zo vroeg heb verneukt is dat ik nu extra goed voel tot hoever ik kan gaan. Als het nu fout voelt zoek ik daar wegen omheen. Bij elk album zoek ik iets nieuws en forceer ik een beetje maar nooit zoveel dat het echt schade aanbrengt aan mijn stem.”
EIGEN GELUID
Met het stijgende succes kan de band gelukkig nog gewoon hun eigen ding doen. Het gaat de band met name om de muziek te schrijven die ze willen. Ze combineren graag alle stijlen in hun nummers zoals thrash, heavy metal en op het nieuwste album zelfs wat death metal. “Zolang wij het spelen klinkt het als ons. We willen niet monotoon klinken.” Joe vergelijkt het met de klassiekere bands als Overkill, Metallica en Slayer die allemaal thrash speelden maar een heel eigen geluid hadden met uniek klinkende zangers. Dat is iets wat Joe wel mist bij veel huidige bands, alles is zo hetzelfde, zo gladgestreken.
Hoewel de band bezig is met het maken van nieuwe nummers is het nog  niet te zeggen wanneer het volgende album uit gaat komen. Ze hopen volgend jaar, maar willen de kwaliteit nog flink omhoog krikken. Sowieso komen de nummers tot stand door veel te herschrijven. Soms komt Max met een volledig nummer wat hij samen met Joe herschrijft. Als het dan gerepeteerd wordt met live drums zorgt die invloed echter ook vaak weer dat het een en ander herschreven wordt. Het is sowieso moeilijk te bepalen wanneer een nummer af is. De heren leggen de lat hoog en vergelijken zich met grote bands als Judas Priest en Iron Maiden dus zijn niet gauw tevreden.
Laten we hopen dat het album er snel aankomt en de heren weer lekker kunnen gaan touren!
 
Foto: Patrick Spruytenburg

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00